Ανατροπή για τον καθαρισμό οικοπέδων: Έρχεται νέα διαδικασία μέσω ΚΕΠ – Ποιοι δεν θα χρειάζεται πλέον να μπουν στην πλατφόρμα

Νέα δυνατότητα για δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων – Τι αλλάζει

Μια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων φέρνει η νέα νομοθετική ρύθμιση, δίνοντας λύση σε χιλιάδες πολίτες που δυσκολεύονται με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 41 του νέου νόμου 5281/2026, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση με φυσική παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική υποβολή.


Ποιοι αφορά η νέα ρύθμιση

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη έρχεται να καλύψει κυρίως:

  • πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας
  • άτομα χωρίς πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα
  • περιπτώσεις τεχνικών δυσκολιών στην πλατφόρμα

Η δυνατότητα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, ειδικά σε περιοχές όπως η Κεφαλονιά, όπου η εξυπηρέτηση των πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές αποτελεί πρόκληση.


Προσοχή: Δεν ξεκινά άμεσα

Παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, η διαδικασία δεν τίθεται σε εφαρμογή άμεσα.

Όπως επισημαίνεται, οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται η υποβολή μέσω ΚΕΠ θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε:
👉 Οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα (όπου αυτό είναι εφικτό)


Τι θα ακολουθήσει

Μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης:

  • θα ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας στα ΚΕΠ
  • θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες εφαρμογής
  • θα υπάρξει νέα ενημέρωση από τον Δήμο Αργοστολίου

Στόχος είναι η ομαλή εξυπηρέτηση των πολιτών και η αποφυγή καθυστερήσεων ή σύγχυσης.


Δήμος Αργοστολίου: Αναμένεται νέα ενημέρωση

Ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου, Γεώργιος Τσιλιμιδός, επισημαίνει ότι θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση μόλις ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.