Σταύρος Τουλάτος κατά Καππάτου για τον τουρισμό: «Καλές οι επικοινωνιακές στρακαστρούκες – Μετά επανέρχεται η πραγματικότητα»

Σκληρή πολιτική απάντηση του πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ στο μήνυμα του βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Αρχαιολογικοί χώροι, Αίνος, οδικό δίκτυο, Μύρτος, υποστελέχωση και έργα μπαίνουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Σε ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτο για την εικόνα και την κυβερνητική πολιτική στον τουρισμό περνά ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Τουλάτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Αφορμή αποτέλεσε το σημερινό μήνυμα του κ. Καππάτου, μέσα από το οποίο ο κυβερνητικός βουλευτής αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και παρουσίασε μια θετική εικόνα για την πορεία και τις προοπτικές των δύο νησιών.

Ο Σταύρος Τουλάτος επιχειρεί να αντιστρέψει πλήρως αυτή την εικόνα.

Με παρέμβασή του υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Επικοινωνία και Ουσία πολιτική!!!», κατηγορεί τον βουλευτή ότι επιχειρεί να παρουσιάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ως αφορμή για ένα κυβερνητικό «success story», όταν –κατά την άποψή του– η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Κεφαλονιά απέχει σημαντικά από αυτή την περιγραφή.

Η αντιπαράθεση, μάλιστα, δεν περιορίζεται στους αριθμούς των αφίξεων ή στη γενική πορεία της τουριστικής κίνησης.

Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ μεταφέρει τη συζήτηση σε ένα διαφορετικό πεδίο: τι έχει κάνει συγκεκριμένα η κυβέρνηση για τις υποδομές που στηρίζουν το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης;

Η αιχμή για το «κυβερνητικό success story»

Ο Σταύρος Τουλάτος ξεκινά την παρέμβασή του με σαφή αναφορά στον Παναγή Καππάτο:

«Ο Βουλευτής του Νομού μας ένιωσε την ανάγκη να παρουσιάσει τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ως ένα κυβερνητικό success story στο νησί μας!!!»

Και αμέσως μετά αμφισβητεί αυτή την αποτίμηση:

«Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική».

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο διαφορετικές πολιτικές αναγνώσεις του ίδιου θέματος.

Από τη μία πλευρά, ο κυβερνητικός βουλευτής αναδεικνύει τη δυναμική του τουρισμού και τις προοπτικές Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Από την άλλη, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει το ερώτημα κατά πόσο η καλή πορεία ενός προορισμού μπορεί αυτομάτως να πιστωθεί ως κυβερνητική επιτυχία, όταν –όπως υποστηρίζει– εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες στις δημόσιες υποδομές.

Αυτό είναι και το βασικό πολιτικό ερώτημα που διατρέχει ολόκληρη την τοποθέτησή του.

«Ποιο είναι το κυβερνητικό έργο στον τουρισμό;»

Ο κ. Τουλάτος θέτει ευθέως το ερώτημα:

«Ποιο είναι άραγε το κυβερνητικό έργο της παρούσας κυβέρνησης σε σχέση με τον τουρισμό;»

Και στη συνέχεια παραθέτει μια σειρά ζητημάτων τα οποία, σύμφωνα με τη δική του αποτίμηση, αποδεικνύουν ότι πίσω από τη θετική εικόνα των τουριστικών αφίξεων υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες.

Πρώτο ζήτημα που θέτει είναι η κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, κάνοντας λόγο για «πλήρη εγκατάλειψη».

Η αναφορά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στο πολιτικό επιχείρημα που αναπτύσσει, καθώς η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί τμήμα του ίδιου του τουριστικού προϊόντος ενός προορισμού.

Το δεύτερο μέτωπο που ανοίγει αφορά τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου, το Αστεροσκοπείο και το Σανατόριο.

Ο κ. Τουλάτος μιλά για «απαξίωση του Αστεροσκοπείου, του Σανατορίου και εν γένει του Εθνικού Δρυμού του Αίνου», βάζοντας ουσιαστικά στο τραπέζι το ζήτημα της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κεφαλονιάς ως στοιχείου ενός διαφορετικού, περισσότερο πολυδιάστατου τουριστικού μοντέλου.

Στο επίκεντρο το οδικό δίκτυο

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική κυβερνητική παρέμβαση.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένα την τοπική δημόσια συζήτηση, καθώς η κατάσταση και η αναβάθμιση βασικών οδικών αξόνων συνδέονται άμεσα όχι μόνο με την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και με την τουριστική λειτουργία του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Παναγής Καππάτος, σε ανασκόπησή του τον Αύγουστο, είχε αναφέρει πως η βελτίωση του άξονα Αργοστόλι–Πόρος είχε τεθεί μεταξύ των προτεραιοτήτων που συζήτησε με τον πρωθυπουργό. Συνεπώς, εδώ υπάρχει μια σαφής πολιτική διαφορά στην αποτίμηση: η κυβερνητική πλευρά επικαλείται σχεδιασμό και προώθηση παρεμβάσεων, ενώ η πλευρά Τουλάτου εστιάζει στο ποια έργα έχουν ήδη αποτυπωθεί στην πράξη.

Υποστελέχωση σε Σώματα Ασφαλείας και ΟΤΑ

Στην κριτική του ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει και την υποστελέχωση των Σωμάτων Ασφαλείας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και εδώ το επιχείρημά του συνδέεται με τον τουρισμό.

Ένας προορισμός που τους θερινούς μήνες δέχεται πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τον μόνιμο χρειάζεται αντίστοιχα αυξημένες δημόσιες υπηρεσίες, προσωπικό, αστυνόμευση, καθαριότητα, πολιτική προστασία και μηχανισμούς που μπορούν να ανταποκριθούν στην πίεση της τουριστικής περιόδου.

Κατά συνέπεια, η συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τις αφίξεις ή την πληρότητα των καταλυμάτων, αλλά και το κατά πόσο οι δημόσιες δομές μπορούν να ακολουθήσουν την ανάπτυξη αυτή.

Στο τραπέζι και ο Μύρτος

Ιδιαίτερη πολιτική αιχμή περιλαμβάνει η αναφορά του Σταύρου Τουλάτου στον Μύρτο, μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες παραλίες όχι μόνο της Κεφαλονιάς αλλά ολόκληρης της χώρας.

Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά την παραλία και σημειώνει ότι είχαν υπάρξει ενστάσεις από τον Δήμο Σάμης στην αρχική αλλαγή της νομοθεσίας.

Με αυτό τον τρόπο εντάσσει και το θέμα του Μύρτου στη γενικότερη αντιπαράθεση για το κατά πόσο η κεντρική διοίκηση λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις θέσεις των τοπικών φορέων όταν νομοθετεί για περιοχές ιδιαίτερης τουριστικής και περιβαλλοντικής σημασίας.

Η καταγγελία για έργα που απεντάχθηκαν

Ένα ακόμη σημείο της παρέμβασής του αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τα έργα.

Ο κ. Τουλάτος κάνει λόγο για «απένταξη σημαντικών έργων χωρίς κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης».

Η συγκεκριμένη αναφορά αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς το ζήτημα των έργων και των χρηματοδοτήσεων αποτελεί σταθερό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και αυτοδιοίκησης.

Από την κυβερνητική πλευρά, πάντως, καταγράφονται και πρόσφατες κινήσεις για έργα και χρηματοδοτήσεις. Μόλις στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου ο Παναγής Καππάτος και ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος πραγματοποίησαν επαφές στην Αθήνα για σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων δημόσια ακίνητα, σχολικές υποδομές, λιμάνια και η απόδοση στον Δήμο πόρων από τα έσοδα της κρουαζιέρας.

Το πολιτικό ερώτημα που θέτει ουσιαστικά ο κ. Τουλάτος είναι διαφορετικό: ποια από αυτά έχουν ήδη μετατραπεί σε ολοκληρωμένα έργα και μετρήσιμες παρεμβάσεις;

Τουρισμός χωρίς πρωτογενή τομέα;

Ίσως το πιο ενδιαφέρον πολιτικά κομμάτι της παρέμβασης Τουλάτου είναι εκείνο που δεν αφορά κάποιο συγκεκριμένο έργο.

Αφορά το ίδιο το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει το ερώτημα ποια είναι η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση και ποιες οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται για μια συζήτηση που ξεπερνά την αντιπαράθεση μιας ημέρας.

Η Κεφαλονιά διαθέτει ισχυρή αγροτική και γαστρονομική ταυτότητα, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τη Ρομπόλα και μια σειρά τοπικών προϊόντων.

Το ερώτημα επομένως είναι πόσο μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής δαπάνης μπορεί να παραμένει στο νησί μέσα από τη σύνδεση ξενοδοχείων, εστίασης, τοπικών παραγωγών και μεταποίησης.

Για τον Σταύρο Τουλάτο, αυτή ακριβώς η σύνδεση θα έπρεπε να βρίσκεται στον πυρήνα μιας ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής για τον τουρισμό.

Οι αριθμοί και η πολιτική ευθύνη δεν είναι το ίδιο πράγμα

Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη πλευρά της εικόνας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε ανακοινώσει ήδη από τον Μάιο ισχυρή άνοδο της τουριστικής κίνησης στα Ιόνια Νησιά κατά το ξεκίνημα του 2026, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία αεροδρομίων και αποδίδοντας μέρος της εξέλιξης στη στρατηγική τουριστικής προβολής της Περιφέρειας.

Αυτό όμως αναδεικνύει και μία ουσιαστική διάκριση στη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση:

άλλο η καλή πορεία του τουρισμού και άλλο η πολιτική συζήτηση για το ποιος δικαιούται να την πιστωθεί και ποιες δημόσιες υποδομές έχουν δημιουργηθεί για να τη στηρίξουν.

Η επιτυχία ενός προορισμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, την αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια, την κεντρική κυβέρνηση, τις αεροπορικές συνδέσεις, τη διεθνή ζήτηση και, τελικά, από το ίδιο το τουριστικό προϊόν.

«Καλές οι επικοινωνιακές στρακαστρούκες»

Ο Σταύρος Τουλάτος κλείνει την παρέμβασή του με την πιο αιχμηρή φράση της ανακοίνωσης:

«Καλές οι επικοινωνιακές στρακαστρούκες, μόνο που αυτές πάντα κρατάνε λίγο και ύστερα επανέρχεται η πραγματικότητα!!!»

Και αυτή ακριβώς η φράση συμπυκνώνει την πολιτική γραμμή της τοποθέτησής του.

Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητεί απλώς ένα μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Αμφισβητεί την προσπάθεια, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται, να μετατραπεί η θετική τουριστική πορεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης σε απόδειξη κυβερνητικής επιτυχίας, χωρίς προηγουμένως να γίνει ο απολογισμός των εκκρεμοτήτων σε υποδομές, δημόσιες υπηρεσίες, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο και σύνδεση του τουρισμού με την πραγματική τοπική οικονομία.

Και κάπως έτσι, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στην Κεφαλονιά αποκτά και έντονο πολιτικό χρώμα.

Η μία πλευρά μιλά για θετική πορεία και προοπτικές.

Η άλλη ζητά να ανοίξει ο φάκελος των έργων και των υποδομών και να απαντηθεί ένα πολύ πιο συγκεκριμένο ερώτημα:

Πέρα από τους καλούς αριθμούς του τουρισμού, τι έχει αλλάξει στην πράξη στα νησιά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ