Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος και ο Περιφερειάρχης Ιωάννης Τρεπεκλής – Συγκινητική επίσκεψη στο Σημείο Μηδέν
Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της ιστορικής ελληνορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Θερμή υποδοχή στον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας
Το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2026, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty της Νέας Υόρκης, όπου τον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της κεφαλονίτικης ομογένειας και της κοινότητας του Αγίου Γερασίμου.
Στην υποδοχή συμμετείχαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρός της Γεράσιμος Αθανασάτος, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των επετειακών εκδηλώσεων Βασίλειος Κοκόσης και άλλα στελέχη.
Η παρουσία του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας στις εκδηλώσεις έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Κεφαλονίτες της Αμερικής, καθώς ο Άγιος Γεράσιμος αποτελεί τον πολιούχο και προστάτη του νησιού και ισχυρό σημείο αναφοράς για την ομογένεια.
Στους εορτασμούς θα συμμετάσχει και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ιωάννης Τρεπεκλής, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια και τον τόπο καταγωγής πολλών μελών της ιστορικής κοινότητας.
Στο Σημείο Μηδέν και στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου
Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Δημήτριος και ο Περιφερειάρχης Ιωάννης Τρεπεκλής επισκέφθηκαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρέθηκε ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, ένας χώρος με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αμερική.
Πρόκειται για τον ελληνορθόδοξο ναό που συνδέεται άμεσα με την ιστορία της 11ης Σεπτεμβρίου και αποτελεί σήμερα σημείο προσευχής, μνήμης και πνευματικής αναφοράς.
Τους επισκέπτες υποδέχθηκε ο εφημέριος Samuel Davis, ο οποίος τους ξενάγησε στους χώρους του προσκυνήματος.
Ο Μητροπολίτης και ο Περιφερειάρχης εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον ναό, ο οποίος αποτελεί ένα ιδιαίτερο σύμβολο της παρουσίας της Ορθοδοξίας στο Σημείο Μηδέν.

Λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου
Μετά την επίσκεψη στον ναό, οι δύο εκπρόσωποι της Κεφαλονιάς και των Ιονίων Νήσων ξεναγήθηκαν στον χώρο μνήμης της τραγωδίας.
Εκεί κατέθεσαν λουλούδια, αποτίοντας φόρο τιμής στους περίπου 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν και δεκάδες Ελληνοαμερικανοί, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση στις επισκέψεις εκπροσώπων της ελληνικής ομογένειας στον συγκεκριμένο χώρο.
Η παρουσία του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και του Περιφερειάρχη στο μνημείο αποτέλεσε μια συμβολική πράξη σεβασμού προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.
Εκατό χρόνια ιστορίας για την κοινότητα του Αγίου Γερασίμου
Κεντρικός λόγος της επίσκεψης είναι η συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής της κοινότητας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν.
Η εκατονταετηρίδα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την κεφαλονίτικη ομογένεια της Νέας Υόρκης.
Για πολλές γενιές μεταναστών και απογόνων τους, η κοινότητα λειτούργησε ως σημείο διατήρησης της θρησκευτικής παράδοσης, της ελληνικής ταυτότητας και των δεσμών με την ιδιαίτερη πατρίδα.
Ο εορτασμός των 100 χρόνων προσφέρει την ευκαιρία να αναδειχθεί αυτή η μακρά διαδρομή και να τιμηθούν όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και στη συνέχιση της παρουσίας της κοινότητας.
Στις εκδηλώσεις αναμένεται να παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Νεκτάριος και κληρικοί από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης.
Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 με το επίσημο επετειακό δείπνο.
Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το απόγευμα, τοπική ώρα, στον χώρο «Marina Del Rey», στο Μπρονξ.
Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν.
Η λειτουργική σύναξη θα αποτελέσει το επίκεντρο της θρησκευτικής επετείου, με τη συμμετοχή ιεραρχών, κληρικών και μελών της ελληνορθόδοξης κοινότητας.
Το βράδυ της Κυριακής προβλέπεται η παρουσία των ιεραρχών στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα της Νέας Υόρκης, όπου θα τελεστεί πολυαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός.
Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας αναμένεται να επισκεφθεί τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.
Εκεί προβλέπεται να συμμετάσχει στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, στη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου και στην αρτοκλασία.
Η Κεφαλονιά και η ομογένεια διατηρούν ζωντανούς τους δεσμούς τους
Η επέτειος των 100 χρόνων της κοινότητας του Αγίου Γερασίμου αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση της Κεφαλονιάς με τους ομογενείς της Νέας Υόρκης.
Η κοινή παρουσία του Μητροπολίτη Δημητρίου και του Περιφερειάρχη Ιωάννη Τρεπεκλή στις εκδηλώσεις υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των δεσμών, τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.
Έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της, η κοινότητα του Αγίου Γερασίμου συνεχίζει να αποτελεί σημείο συνάντησης των Κεφαλονιτών της Αμερικής με τις παραδόσεις, την πίστη και την ιστορία του τόπου τους.
Από την Κεφαλονιά μέχρι το Μανχάταν, η επέτειος αυτή αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή μνήμης, ενότητας και συνέχειας για τον απόδημο Κεφαλονίτικο Ελληνισμό.





