Αναφορικά με το θρήσκευμα στα απολυτήρια, επειδή ακούγονται άπειρες ανακρίβειες: Το θρήσκευμα αναγράφεται κανονικά στα απολυτήρια (το σχετικό πεδίο υπάρχει στον δημοσιευμένο στο ΦΕΚ επίσημο τύπο του απολυτηρίου), Το θρήσκευμα εδώ και 20 χρόνια δεν υπάρχει στις ταυτότητες (ορθώς κατά τη γνώμη μου, αλλά μπορεί και να σφάλλω), ούτε βεβαιώνεται με κάποιο επίσημο τρόπο (Ελευθερία θρησκευτικής συνείδησης λέει το Σύνταγμά μας!). Οπότε δηλώνεται απλώς από τους μαθητές ή τους κηδεμόνες. Καλώς ή κακώς είναι μια άλλη συζήτηση, πάντως ΥΠΑΡΧΕΙ στο απολυτήριο του Λυκείου.
Εφ’ όσον κάποιο παιδί ή κηδεμόνας δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την αναγραφή του θρησκεύματος, το πεδίο αυτό παραμένει κενό. Είναι δικαίωμα του πολίτη να δηλώσει ή να μη δηλώσει το θρήσκευμά του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι “αφαιρέθηκε το θρήσκευμα από το απολυτήριο”.
Επίσης, στο απολυτήριο αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας. Π.χ. σε μένα θα έγραφε “Ο Τουμασάτος Ηλίας του Τουμασάτου Αλεξάνδρου και της Δεστούνη Δημητρίας” Είναι ορθότατη απόφαση, που βοηθάει στην ταυτοποίηση του κατόχου του απολυτηρίου. Να θυμίσω ότι στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν 40 χρόνια οι γυναίκες ΔΕΝ αλλάζουν το επίθετό τους με τον γάμο, αλλά διατηρούν υποχρεωτικά το πατρικό τους, και επίσης τα παιδιά μπορούν να λάβουν με συμφωνία των γονέων κατά τον γάμο οποιοδήποτε επίθετο (ή και τα δύο).
Δεν βλέπω λοιπόν τον λόγο να δημιουργούνται θέματα εκ του μη όντος και να αναπαράγονται χωρίς έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα.
Ηλίας Τουμασατος