Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε σε λουόμενους , η θέα μίας πλωτής εξέδρας – πλατφόρμας έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων, στην ανατολική πλευρά της Ζακύνθου, ενημερώνουμε , μετά και από επικοινωνία της ZantePress24, με τα Λιμεναρχεία Ζακύνθου, Κυλλήνης και Κατάκολου, ότι πρόκειται πράγματι για πλωτή εξέδρα που χρησιμοποιείται για εξορύξεις, η οποία όμως κινείται προς άλλη κατεύθυνση και δεν αφορά την θαλάσσια περιοχή μας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προορισμό το λιμάνι Aliaga στην Τουρκία κοντά στη Χίο και τη Μυτιλήνη
Αξίζει να σημειώσουμε και να υπενθυμίσουμε, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το προηγούμενο διάστημα, ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Α.Ε. Σπύρος Μπέλλας, ενημέρωνε , « οι ήδη υπάρχουσες παραχωρήσεις αφορούν έντεκα θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα, για τα επτά έχουν ήδη γίνει οι σχετικοί νόμοι (Ιωαννίνων, ‘Αρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, ΒΔ Πελοποννήσου, Κατάκολου, Πατραϊκού Κόλπου και της περιοχής 2 δυτικά της Κέρκυρας).
Για άλλα τέσσερα (το μπλοκ 10 στον κόλπο της Κυπαρισσίας, την περιοχή του Ιονίου που έχει εξελίξει η ΕΔΕΥ και δύο περιοχές μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης) αναμένεται η έγκριση τους το επόμενο διάστημα από τη Βουλή.
Ο κ. Μπέλλας, εκτίμησε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις χρονικά θα πρέπει να αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους στον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ και Edison) και στο Κατάκολο (Ενεργειακή Αιγαίου).
Πρόσθεσε, ότι περιοχές που θα είναι «ώριμες» σε δύο-τρία χρόνια είναι το «μπλόκ 2», δυτικά της Κέρκυρας (Total – ΕΛΠΕ) και σε τρία – τέσσερα χρόνια η περιοχή
του Ιονίου (Repsol – ΕΛΠΕ), ενώ τρία έως πέντε χρόνια από σήμερα προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν για τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ).
Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Α.Ε. στοιχεία συλλέγονται και μελετώνται από τμήματα νοτίως της Κρήτης, στη νότια Πελοπόννησο και στο Ιόνιο, ΝΔ των Παξών, δυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Ζακύνθου.
«Είναι ελεύθερες περιοχές της θάλασσας που μελετάμε και αναπτύσσουμε και έχουμε δει κάποιους εν δυνάμει στόχους, με στόχο να παρουσιάσουμε τις παραμέτρους τους σε συνέδρια και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των εταιριών» πρόσθεσε ο κ. Μπέλλας
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων, κ. Θοδωρής Κολπονδίνος, άδραξε την ευκαιρία, να εμφυσήσει τη φλόγα του προβληματισμού, για το τι επρόκειτο να συμβεί κατά την εκτίμηση του και πολλών άλλων συμπολιτών μας , που ασπάζονται τις απόψεις του, για την τουριστική οικονομία του νησιού, εάν οι εξορύξεις ξεκινούσαν σήμερα, στη περιοχή μας.
Ο κ.Κολπονδίνος, όπως σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει, υπεραμύνεται της απόψεως, ότι ένα τέτοιο γεγονός εγκυμονεί κινδύνους, ιδιαίτερα σοβαρούς για το περιβάλλον, που σε μία τέτοια περίπτωση, εάν υπάρξει η οποιαδήποτε αστοχία, ή βλάβη , η καταστροφή του νησιού θα είναι ολοκληρωτική.
Εξάλλου μία ανάρτηση του στη προσωπική του σελίδα στο fb, ήταν αρκετή για να ανοίξει ο διάλογος
Μην ανησυχείτε …..έρχεται η ανάπτυξη….κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για εμάς…χωρίς εμάς…!!!
Χωρίς την άποψη της κοινωνίας μας!!!
(Φωτό Nikolas Kiourkas)
Αναδημοσίευση από http://www.zantepress24.gr