Με… ασιατική συνταγή έρχονται στην Ελλάδα οι νέοι ράμπο του Δημοσίου, οι οποίοι θα λειτουργούν υπό νέο (ανεξάρτητο) καθεστώς και, για πρώτη φορά, θα επεκτείνουν τους ελέγχους και άρα τις εφόδους τους ακόμα και σε ιδιωτικούς φορείς που συνδιαλέγονται με το κράτος.
Μικροδωροδοκίες κάτω από το τραπέζι ή μεγαλύτερες, σκοτεινές υποθέσεις διαφθοράς θα μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο της νέας ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία θεσπίζεται με το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα το βράδυ.
Η πανίσχυρη ανεξάρτητη Αρχή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» στην οποία ουσιαστικά συνενώνονται όλοι οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντικαθιστά τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλωστε ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά «αδιανόητο η εκτελεστική εξουσία να προΐσταται της υπηρεσίας διαφάνειας που αφορά και την ίδια».
Στο πρώτο νομοσχέδιο (με τις τουλάχιστον 100 διατάξεις) περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας και ο σκοπός της ανεξάρτητης αρχής που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κινείται στα πρότυπα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Βέβαια ο αρχικός «μπούσουλας» για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι ήταν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (την οποία είχαν ζητήσει από την Ελλάδα οι θεσμοί για τον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό), ενώ η τελική μορφή της Εθνικής Αρχής προέκυψε από το μοντέλο Σιγκαπούρης, που υιοθετήθηκε και από το Χονγκ Κονγκ το 1974.
«Η δική τους ανεξάρτητη επιτροπή κατά της διαφθοράς λοιπόν λειτουργεί εδώ και 45 χρόνια και ουσιαστικά κατάφερε να κάνει και το Χονγκ Κονγκ νούμερο 1 στην προσέλκυση επενδύσεων» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Η πρώτη σκέψη για τη συγκρότηση του υπερμηχανισμού ελέγχων, μακριά από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή, φαίνεται πως προέκυψε μόλις οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαπίστωσαν περιπτώσεις χάους στις εσωτερικές ελεγκτικές δομές του Δημοσίου (με σύγκρουση αρμοδιοτήτων κ.λπ.): «Υποτίθεται ότι στήνονταν μηχανισμοί για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, αλλά ήταν τόσο διάσπαρτοι, χωρίς πλαίσιο, που επικρατούσε μπάχαλο τελικά και δεν είχαμε την ποιότητα του Δημοσίου που θέλουμε».
Πηγή: aftodioikisi.gr