“Σαρώνει” τη χώρα το ισχυρό κύμα καύσωνα – Φτάνει τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος – Θερμοί άνεμοι και φόβοι για μεγάλες φωτιές

Ο καιρός θα είναι… απαγορευτικός για υπαίθριες εργασίες και μετακίνηση χωρίς λόγο σήμερα (03.08.2019) καθώς ο καύσωνας «δυναμώνει» ακόμα περισσότερο.

Στις περισσότερες περιοχές η θερμοκρασία να φτάσει τους 40 βαθμούς, ενώ σε ορισμένα θα «πιάσει» ακόμα και τους 42.

Κίνδυνος για φωτιές

Σύμφωνα με το χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία)

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια)

· Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

· Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου για θερμούς ανέμους

Ο υψηλός κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών φαίνεται και από την πρόβλεψη του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος κάνει λόγο για πολύ θερμούς ανέμους. 

Πιάνει 42 βαθμούς η θερμοκρασία

Σύμφωνα με το meteo, αύριο αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, βαθμιαία αυξημένες στα βόρεια ηπειρωτικά με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και τη Θράκης, καθώς και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία, σε υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από 23 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 40 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41-42 βαθμούς Κελσίου), 21 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά έως τους 37 – 38 βαθμούς Κελσίου), 26 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 36 βαθμούς στην Κρήτη, 26 έως 35 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, που βαθμιαία τις βραδινές ώρες στο Βορειοδυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και από τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Αττική και Θεσσαλονίκη

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 37 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, που τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και ζέστη, με νεφώσεις στα γύρω ορεινά τις θερμές ώρες της ημέρας, αναμένονται το Σάββατο και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, που από τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης.

Πηγή: newsit.gr