Καθώς οι συζητήσεις για το Brexit κορυφώνονται, η ανησυχία από φορείς του εγχώριου τουρισμού δικαιολογημένα εντείνεται: Mία άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – με ό,τι αυτή συνεπάγεται- ιδίως λόγω της εξάρτησής μας από τη Βρετανική αγορά θα έχει τελείως απρόβλεπτες συνέπειες.
Η «Εξάρτηση» Ιονίου – Ζακύνθου από τη Βρετανική αγορά
Με τη Βρετανία να κρατά τα σκήπτρα των αφίξεων στο νησί μας ως απόλυτη «κυριάρχος» -χώρα προέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών ετησίως στη Ζάκυνθο η ώθηση που δίνει στην οικονομία του νησιού μας είναι αναντίρρητη. Ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Αρκαδίων κ. Θ. Κολπονδίνος σε δηλώσεις του στην Ημέρα τόνισε την σημασία της Βρετανικής αγοράς για τη Ζάκυνθο «Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πως για τη χώρα μας η Βρετανική είναι η πιο σημαντική τουριστική αγορά ενώ για το Ιόνιο και τη Ζάκυνθο είναι η κύρια αγορά προσέλευσης κατά 50% άρα είναι πάρα πολύ σημαντική. Και τo οτιδήποτε επηρεάζει, αλλάζει ή διαταράσσει την συγκεκριμένη αγορά μας επηρεάζει και έχει σημαντικές επιπτώσεις για εμάς» . Ο κ. Ι. Φιλιπποπολίτης υπεύθυνος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Fidelity έχει και στο παρελθόν μιλήσει στην Ημέρα για τις σημαντικές επιπτώσεις ενός Brexit στη Ζάκυνθο. Με τα νέα δεδομένα δηλώνει: «Σαν Ελλάδα και σαν Ζάκυνθο δεν μας συμφέρει σε καμία περίπτωση να βγει η Αγγλία εκτός Ευρώπης αλλά δυστυχώς» βάσει των πολιτικών εξελίξεων «το βλέπω πλέον πολύ πιθανό».
«Τραυματισμένες» οι κρατήσεις ήδη από φέτος
Μέχρι τώρα το πρόβλημα διαφαίνεται σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής και προκρατήσεις που σίγουρα δεν είναι οι αναμενόμενες ενώ και ο μειωμένος μέσος χρόνος παραμονής και τα πιο συγκρατημένα έξοδα των τουριστών ήδη από φέτος είναι ενδεικτικές του «πιέσματος» που νιώθουν οι Βρετανοί εν όψει Brexit. Όσον αφορά στις κρατήσεις ο κ. Θ. Κολπονδίνος δηλώνει σχετικά πως το Brexit «σαφώς και επηρεάζει αρνητικά τις προκρατήσεις – το βιώσαμε κι όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο πέρυσι και το βιώνουμε και τώρα αλλά και το βλέπουμε και στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής που επηρεάζουν την τρέχουσα σεζόν. Οι κρατήσεις κινούνται βεβαίως για την επόμενη χρονιά όχι όμως στο ρυθμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως και οι τουρίστες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι εν αναμονή. Ο ρυθμός όμως είναι πιεσμένος και μειωμένος όσον αφορά στις κρατήσεις…». Παράλληλα ο κ. Φιλιπποπολίτης κάνει λόγο για «παγωμένες» προκρατήσεις με «όχι ιδιαιτέρως καλή ροή» κάτι που όμως «δεν πρέπει να μας τρομάξει από τώρα» για του χρόνου καθώς είναι και θέμα «ψυχολογίας του κόσμου» όπως λέει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον χρόνο παραμονής ο κ. Φιλιπποπολίτης δηλώνει πως συντρέχουν κι άλλοι λόγοι όπως «η ελευθερία στις πτήσεις που επιτρέπει να έρθουν μόνον για 2-3 μέρες κι όλο και περισσότεροι κάνουν μικρότερες διακοπές».
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις αρχικές δραματικές συνέπειες
Δεν προσφέρουν ιδιαίτερο …εφησυχασμό τα αποτελέσματα νέας έρευνας της εταιρείας KPMG UK. Η έρευνα αποκαλύπτει πως ένας στους δέκα Βρετανούς δεν θα βγει εκτός χώρας για τις διακοπές του φέτος ενώ το 30% έχει περιορίσει τις δαπάνες του για διακοπές εξαιτίας αβεβαιότητος που προκαλεί το Brexit. Η κατηγορία δε που διαπιστώνει η έρευνα πως έχει επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτή την γονέων με μικρά παιδιά: 15% αυτών αναφέρει πως έχει επιλέξει να θυσιάσει τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. L. Ellett, επικεφαλής της αγοράς καταναλωτών της εταιρείας KPMG UK: «Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν πόσο επηρεάζει το Brexit την καθημερινή ζωή των Βρετανών», δήλωσε η Linda Ellett, επικεφαλής του consumer markets της KPMG UK.
Υποτίμηση λίρας – συνοριακοί έλεγχοι προκαλούν ανησυχία
Σύμφωνα με την έρευνα, οι βασικοί παράγοντες πρόκλησης ανησυχίας στο μέσο Βρετανό όσον αφορά στα ταξίδια του στο εξωτερικό αποτελούν: η μείωση της ισοτιμίας της στερλίνας, οι συνοριακοί έλεγχοι αλλά και ενδεχόμενα προβλήματα στις πτήσεις. Παρότι η έρευνα εκτιμά πως μόλις δοθούν σαφείς απαντήσεις για την επόμενη μέρα θα υπάρξει μία κάποια επιστροφή στην ομαλότητα της ταξιδιωτικής αγοράς της Βρετανίας, εξαρτάται και από τις αποφάσεις, τα μέτρα και την ευνοϊκότητα των όρων ή μη με την οποία θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ταξίδια – όπως τονίζει ο κ. Φιλιπποπολίτης όταν «Θα δούμε τι περιορισμοί θα υπάρχουν κι ιδίως αν θα απαιτηθεί visa» εκεί θα καταφέρουμε να εκτιμήσουμε» ενώ προσθέτει πως «Η διολίθιση της λίρας είναι σίγουρα μεγάλο πρόβλημα». Ο κ. Κολπονδίνος από την πλευρά του εκτιμά πως ανάμεσα στις επιπτώσεις ενός Brexit είναι η πίεση που δέχεται η στερλίνα και που θα δεχθεί ακόμα περισσότερο σε περίπτωση άτακτου Brexit «που έχει ως επακόλουθο το να βγαίνει ακριβό το ελληνικό τουριστικό προϊόν» ενώ τόνισε πως επιπτώσεις θα υπάρξουν και λόγω της καθυστέρησης ελέγχου των διαβατηρίων. «Αυτή η εικόνα στο σύνολό της επηρεάζει κατά πολύ τους επισκέπτες για το πόσο ακριβό είναι το προϊόν αλλά και την ταλαιπωρία τους ερχόμενοι εδώ», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Και οι φθηνότεροι προορισμοί στην εξίσωση!
Ένα άλλο ερώτημα είναι το κατά πόσον θα επιλέγουν οι Βρετανοί όντως να βγουν εκτός χώρας κατόπιν Brexit και βέβαια το κατά πόσον θα επιλέγουν προορισμούς εντός της Ε.Ε. ή αντ’ αυτού φθηνότερους από άποψη φορολογίας προορισμούς εκτός Ευρώπης στους οποίους θα καταφέρνουν ενδεχομένως και καλύτερο συνάλλαγμα – και άρα περισσότερες παροχές με τα ίδια χρήματα – στην περίπτωση που η λίρα δεν καταφέρει να επανέλθει στα προ Brexit επίπεδα. Άλλωστε όπως δηλώνει ο κ. Φιλιπποπολίτης «υπάρχει και η γενικότερη τάση για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης και ιδίως για Τουρκία και λόγω μόδας – που είναι στη μόδα η Τουρκία αυτή την περίοδο- και βέβαια λόγω τιμών». Ο κ. Κολπονδίνος αναγνωρίζει πως «η Τουρκική αγορά έχει κινηθεί δυναμικά» κι εξετάζει και ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει ως συνάρτηση Brexit – ανόδου φθηνότερων προορισμών: «το πώς θα κινηθούν οι tour operators γιατί ασφαλώς θα κινηθούν πιεστικά για εμάς, με την έννοια να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για να «βγαίνει» το τουριστικό μας προϊόν οικονομικά και να υπάρχει προσέλκυση τουριστών. Αλλά αυτό συνεπάγεται πως θα πρέπει να υπάρξει προσοχή και συνεργασία για να μην χαθεί το μεγάλο ποσοστό της αγγλικής αγοράς που μας στηρίζει κατά πολύ. Χρειάζεται προσοχή, υπομονή και τώρα περιμένουμε το πώς θα κινηθούν τα πράγματα», καταλήγει.
Δεν βοηθούν τα αρνητικά δημοσιεύματα στον Διεθνή τύπο
Παρότι το νησί μας εξακολουθεί να αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Βρετανών τα – πολλά – δημοσιεύματα στον ξένο τύπο περί κακής ποιότητος αλκοόλ, κατάστασης ανομίας σε περιοχές με έντονη νυχτερινή ζωή όπως του Λαγανά μετά την πτώση του ηλίου αλλά και η έκταση που πήρε το θέμα της εξαφάνισης του Ουαλού John Tossell σίγουρα δεν εμπνέουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Όπως δήλωσε ο κ. Γ. Φιλιπποπολίτης «είναι ευνόητο πως επηρεάζουν τα διάφορα δημοσιεύματα που έχουν βγει και πρόσφατα σε αρκετές εφημερίδες για την ασφάλεια των νεών και την ποιότητα των ποτών χωρίς βέβαια να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε σε τι ποσοστό».
photo: news.sky.com
Πηγή: imerazante.gr