Πρώτα με παρατάσεις και μετά με πρόστιμα, αυξανόμενα τέλη αλλά και σύνδεση της έκδοσης οικοδομικής άδειας με το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο, προτίθεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να σταματήσει το φαύλο κύκλο της καθυστέρησης στην υποβολή δηλώσεων.
Ήδη είναι έτοιμη δέσμη μέτρων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα μετά και από τη συνάντηση με στελέχη της Ε.Ε. για το θέμα του Kτηματολογίου τη Δευτέρα.
Πηγές του υπουργείου μάλιστα υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να τεθεί και ζήτημα επιστροφής ποσού ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατάρτιση κτηματολογίου αν και η υποχρέωση ολοκλήρωσής του έχει μετατεθεί από το τέλος του 2019 στο 2021.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι το κτηματολόγιο κοντεύει να γίνει παρατασιολόγιο, καθώς η απροθυμία του κόσμου οδηγεί σε παρατάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε νέα χαλάρωση από την πλευρά των ιδιοκτητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές μετά βίας σήμερα να ξεπερνά το 27%.
Το υπουργείο αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί ενιαία παράταση για όλες τις περιοχές, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατο καθώς δεν ξεκίνησε ταυτόχρονα η κτηματογράφηση παντού.
Αν και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να δοθεί μίας ενιαίας διάρκειας παράταση δύο μηνών για όλες τις περιοχές, επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως θα ομαδοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ώστε να δοθεί αυτή η τελευταία δίμηνη παράταση.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε με δηλώσεις του στο Open TV ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους ιδιοκτήτες: «Παρατάσεις όπου είναι εύλογο και αναγκαίο δίνονται, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν πρέπει την τελευταία μέρα να πηγαίνουμε στην Εφορία, την τελευταία μέρα να δηλώνουμε το ακίνητο στο Κτηματολόγιο».
Τι θα γίνει με τα πρόστιμα
Αναφορικά με την επιβολή προστίμων, τα οποία ήδη προβλέπονται αλλά δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί, ο υπουργός υπογράμμισε πως «υπάρχει ένας νόμος που ήδη το προβλέπει, προβλέπει υψηλότερα τέλη στη συνέχεια. Αλλά εκείνο που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να μην αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θέλουμε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μπορέσουν όλοι να δηλώσουν, διότι υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα κλπ. Όπου είναι αναγκαίο θα δοθεί παράταση, αλλά θα βάλουμε ένα σημείο στο χρόνο, θα βγουν όλες οι ανακοινώσεις, θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες παρατάσεις».
Υπενθυμίζεται ότι πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προβλέπονται και σήμερα, χωρίς ωστόσο να επιβάλλονται ακόμα. Ο υπολογισμός τους εξαρτάται από το είδος, το εμβαδό και τη θέση του γεωτεμαχίου ως εξής:
Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής
- Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ
- Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 ευρώ
- Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 ευρώ
- Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ
- Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ
- Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ
- Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 ευρώ
Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή
- Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ
- Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ
- Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 ευρώ
- Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κλπ ) – Πρόστιμο 70 ευρώ
«Ραβασάκια» για το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης
Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να λάβουν «ραβασάκια» για την πληρωμή του αναλογικού τέλους κτηματογράφησης για τα προγράμματα κτηματογράφησης μετά το 2008.
Υπενθυμίζεται ότι το αναλογικό τέλος αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου εάν απ΄αυτήν αφαιρεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ (με «ταβάνι» τα 900 ευρώ), κάτι το οποίο σημαίνει ότι με αυτό δε θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με μικρότερης των 20.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητα. Επιπλέον επιμερίζεται μεταξύ συνιδιοκτητών και δεν πληρώνεται ανά δικαίωμα, όπως το τέλος κτηματογράφησης.
Το συγκεκριμένο τέλος αφορά σε παλαιές κτηματογραφήσεις και συγκεκριμένα σε προγράμματα από το 2008 και μετά κατά τη διάρκεια των οποίων είχε πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή 20 ευρώ ανά δικαίωμα αλλά όχι το αναλογικό τέλος. Αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατομμύριο ακίνητα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις πρωτεύουσες νομών.
Πηγή: Έθνος