Αναπτυξιακό ν/σ: Ποιες διατάξεις ψηφίστηκαν για ΟΤΑ και Δημόσιο -Τι αλλάζει

Μία από τις σκληρότερες «μάχες» διεξήχθησαν στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της ψηφοφορίας του αναπτυξιακού ν/σ, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση έχει θέσει στην «αιχμή του δόρατος» της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής τις παραγωγικές επενδύσεις και με το νομοσχέδιο εισάγει τις ρυθμίσεις που απλουστεύουν τις προβλεπόμενες διατυπώσεις -και εν γένει διαδικασίες- στους τομείς της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και κυρίως που διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, με την παράλληλη μέριμνα του δημοσίου συμφέροντος.

Ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι διατάξεις για τα εργασιακά που συγκεντρώσουν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση αλλά, η κυβέρνηση δηλώνει ότι «στόχος είναι ουσιαστικά η προστασία των θέσεων εργασίας με τη διάσωση των επιχειρήσεων για την οποία πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποτραπεί διακοπή λειτουργίας τους».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου -υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»- καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλων των υπουργείων προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

Μέσα σε αυτό εντάχθηκαν πολλές τροπολογίες, τις οποίες η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «φωτογραφικές» ανεβάζοντας τους τόνους.

«Αιχμή του δόρατος» βεβαίως, για την αυτοδιοίκηση, το περιβόητο άρθρο 179 που ανοίγει το πεδίο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών στους Δήμους, για το οποίο υπήρξαν κινητοποιήσεις εργαζομένων και αντιπαραθέσεις σε δημοτικά συμβούλια.

Το εν λόγω άρθρο ψηφίστηκε ως εξής από τα κόμματα:

Επίσης, στο εν λόγω ν/σ εντάχθηκε και ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ τροπολογία του ΥΠΕΣ για: Παράταση 3Κ/2018, «Βοήθεια στο Σπίτι»-Αλλαγές σε μετατάξεις, ΚΑΠ.

Παράλληλα με το άρθρο 187 το ΥΠΕΣ προχωράει στη διευκρίνιση ότι για την πρόσληψη συμβασιούχων στο Δημόσιο απαιτείται προηγουμένως έγκριση της Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ, τα άρθρα του ΥΠΕΣ στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο είναι 10 (από το 178 έως το 188) + την τροπολογία. 

 

Δείτε αναλυτικά:

Συμβασιούχοι: Τι αλλάζει με διάταξη για τις προσλήψεις (έγγραφο)

Τροπολογία ΥΠΕΣ: Παράταση για 3Κ/2018, «Βοήθεια στο Σπίτι»-Αλλαγές σε μετατάξεις, ΚΑΠ (έγγραφο)

Δήμοι: «Παράθυρο» για ιδιώτες σε διαχείριση απορριμμάτων, πράσινο (έγγραφο)

Τσίπρας: Φωτογραφική διάταξη για οδοιπορικά Πατούλη στο αναπτυξιακό ν/σ

Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπει για τον αριθμό των αντιδημάρχων

Δημοτικοί Αστυνομικοί: Τι αλλάζει με το Αναπτυξιακό

Περιφέρειες: Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις των αιρετών

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στο στόχαστρο -Νέα μέτρα πειθάρχησης στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Πηγή: aftodioikisi.gr