Εκατό (100) παιδιά νοσηλεύονται σε παιδιατρικές κλινικές και νοσοκομεία όλης της χώρας, αριθμός που αποτελεί το 2 έως 2,5% του συνόλου των νοσηλευομένων στην Ελλάδα. Στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 11 ετών, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Το 30% των κρουσμάτων αφορά τα παιδιά σχολικής ηλικίας, το 90% των οποίων διαγιγνώσκονται με self test, καθώς είναι ασυμπτωματικά», όπως είπε η ίδια.
Όπως ανέφερε η ίδια παρουσιάζονται τα εβδομαδιαία στατιστικά της πανδημίας, ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων για την εβδομάδα που πέρασε, υπολογίζεται σε 21.000 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ στις 140.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα.
Ωστόσο, ενώ τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν, αυξήθηκε η θετικότητα από το 5,7% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, στο 7,3%, κυρίως λόγω του μικρού αριθμού τεστ που έγιναν την περασμένη εβδομάδα με την κακοκαιρία «Ελπίς».
«Θέλει αρκετή σκέψη η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων» τόνισε η ίδια η κα. Παπαευαγγέλου σε σχετική ερώτηση για το εάν θα χαλαρώσουν και πότε τα περιοριστικά μέτρα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλά και ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης πρόσθεσε πως «Θέλουμε ακόμα καιρό για να φτάσουμε σε «μαγικά» νούμερα και η απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων θέλει μεγάλη σκέψη».
Η διασπορά είναι ακόμη μεγάλη, αν και οι «σκληροί» δείκτες θα πέσουν τις επόμενες εβδομάδες
Η κα Παπευαγγέλου σημείωσε πως σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που παρουσιάστηκαν σε νέα μελέτη των Καθηγητών του ΕΚΠΑ Τσιόδρα – Λύτρα, στα τέλη Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα φτάσουν περίπου τους 500. Τις επόμενες εβδομάδες οι «σκληροί» δείκτες θα πέσουν, όπως είπε, αλλά η διασπορά είναι ακόμα πολύ μεγάλη και η όποια χαλάρωση όταν αποφασισθεί, θα αφορά αρχικά τους εμβολιασμένους σημείωσε.
Αυτή τη στιγμή 4.500 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της επικράτειας. Ο μέσος όρος στις ημερήσιες εισαγωγές έφτασε και τους 450 ασθενείς ανά ημέρα. Το 88% των νεών εισαγωγών αφορά ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ το 80% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 80 ετών.
Ο μέσος όρος των ασθενών με Covid-19 που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό είναι 104 και η μέση ηλικία τους τα 81 έτη. «Σχεδόν δύο μήνες μετά την εμφάνιση και επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον, βλέπουμε μία σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων, αλλά σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε η καθηγήτρια και πρόσθεσε πως στα νοσοκομεία παρατηρείτε ήπια αποκλιμάκωση.
Η ίδια τέλος επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Αλλά και ο Καθηγητής Μαγιορκίνης από τη μεριά του πρόσθεσε, πως δεν υπάρχει «αθώος ιός» για του ηλικιωμένους.
Πηγή: iatropedia.gr