2+1 ερωτήματα στην Ευριδίκη Λειβαδά

Η διάσημη συγγραφέας παρουσίασε χθες Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στην Πάτρα το ιστορικό μυθιστόρημα – αριστούργημα:

Στους θρόνους της Αποκάλυψης

7 Οκτωβρίου 1571, Ναυμαχία της Ναυπάκτου

“…κι εδόθη ο πόλεμος ο θαυμαστός και ο μέγας”

Η έρευνα για τη συλλογή στοιχείων σε Ανατολή και Δύση διήρκεσε μία δεκαετία.

Η Ευριδίκη Λειβαδά είναι θαυμάστρια της πόλης μας, την οποία επισκέπτεται συχνά και λάτρης της ιστορίας της.

Το Lepatoporto της έθεσε τρία ενδιαφέροντα ερωτήματα και ευγενικά ανταποκρίθηκε.

Πόσο δύσκολη ήταν η συλλογή των στοιχείων για να γράψετε το μυθιστόρημα;

Όπως γνωρίζετε, για το θέμα της Ναυμαχίας έχει χυθεί πολύ μελάνι στην διάρκεια των αιώνων, ειδικά στη Δύση και λιγότερο σε αρχεία και βιβλιογραφία της Κωνσταντινούπολης. Έπρεπε όμως, για να σχηματιστεί μια, στο μέτρο του δυνατού πάντοτε, ολοκληρωμένη συλλογή στοιχείων, να προσεγγισθούν κι οι δυο πλευρές.

Ταξίδεψα αρκετά και συγκέντρωσα τα ιστορικά δεδομένα που θα μου παρείχαν ικανή ύλη για να σχηματίσω το ιστορικό περιβάλλον. Κι αυτό έπραξα. Στόχος μου ήταν να προσεγγίσω το θέμα από μια σκοπιά όχι τόσο γνωστή –και παντελώς άγνωστη εκτός Ελλάδος-: από αυτήν του ρόλου των Ελλήνων στην Ναυμαχία. Και με δεδομένο πως η Ελλάδα –στην σημερινή γεωγραφική μορφή της- ήταν «κομμένη» στα δυο (Οθ. αυτοκρατορία και Βενετία), αντιλαμβάνεσθε πως κι οι Έλληνες ήταν είτε οθωμανοί υπήκοοι –όπως οι Ναυπάκτιοι-, είτε βενετοί σούντιτοι –όπως οι Ιόνιοι, οι Κρήτες-.

Αυτό κατέστησε την εύρεση ιστορικών στοιχείων ιδιαίτερα δύσκολο. Για αυτό κι η έρευνα διήρκεσε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η παγκόσμια ιστορία καταγράφει το γεγονός ως “Ναυμαχία της Ναυπάκτου”. Το αποδέχεται το μυθιστόρημα:

Τον τίτλο του μυθιστορήματος / βιβλίου τον δίνει ο συγγραφέας. Νομίζω πως πέρα από το: «Οι θρόνοι της Αποκάλυψης», κάτω έχω ως υπότιτλο βάλει: «7 Οκτωβρίου 1571, Ναυμαχία της Ναυπάκτου» και ως δεύτερο υπότιτλο «… κι εδόθη ο πόλεμος ο θαυμαστός και ο μέγας». Αυτό απαντά πλήρως στο ερώτημά σας.

Η Ναυμαχία έγινε εκεί όπου την έχει ήδη καταγράψει η ιστορία κι όχι όπου θέλει ο καθένας. Έγινε στον τότε αποκαλούμενο Golfo di Lepanto ή Κόλπο της Ναυπάκτου, ονομασία που τεκμηριώνουν συλλήβδην οι χαρτογράφοι και οι χρονικογράφοι της εποχής και ως εκ τούτου είναι αδιαμφισβήτητη.

Το βόρειο μέρος της σύγκρουσης ξεκινούσε -μετά το νησί Οξειά των Εχινάδων- προς και κοντά στο ακρωτήριο Σκρόφα της Αιτωλοακαρνανίας. Και το νότιο έφτανε περίπου μέχρι το ύψος της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου.

Ειδικά την Ναυμαχία και την συμμετοχή των Ελλήνων έχει από χρόνια μελετήσει ο σπουδαίος ιστορικός Ομ. Καθ. κ. Χασιώτης. Υπάρχουν εξαιρετικά σχεδιαγράμματα πολλών και ονομαστών ξένων ιστορικών για την ανάπτυξη των στόλων και τις φάσεις της σύγκρουσης. Όμως, ενδεικτικά, σας παραπέμπω σε αυτό που έχετε στην Βιβλιοθήκη σας: στο μελέτημα του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου» (σσ.184-190). Επίσης, στον σύγχρονο της Ναυμαχίας σπουδαίο Γεώργιο Κλόντζα και στο έργο του «Κουμπατιμέντο Κουρτζουλαρίου» που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και δίνει μια άλλη ονομασία -σε βενετοκρητική διάλεκτο- χωρίς φυσικά να αλλοιώνει τον τόπο της Ναυμαχίας.

Σημείο αναφοράς της Ναυμαχίας θα είναι πάντα η πόλη της Ναυπάκτου. Αυτό δεν πρόκειται κανείς να το αλλάξει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το θέμα έχει αναδειχθεί μέσα από προσωπικότητες όπως ο Ακαδημαϊκός Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας, ο Υπουργός Χριστόφορος Στράτος, και –στα χρόνια μας- ο μεγάλος εκκλησιαστικός άνδρας και νυν Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος που στήριξε κι αναθέρμανε τις εκδηλώσεις.

Θα παρουσιάσετε το βιβλίο σας στην πόλη μας εφόσον κληθείτε;

Θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμένα πρόσκληση από κάποιον φορέα της Ναυπάκτου για να έρθω να παρουσιάσω το έργο μου και τα αποτελέσματα της έρευνάς μου εκεί. Για να σκεφθείτε πόσο πολύ τιμώ την πόλη σας και τις μακροχρόνιες προσπάθειες που κάνετε να μην ξεχαστεί αυτό το σπουδαίο γεγονός, πριν πάω στην Πάτρα- όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου μου (9 του μηνός)-, πρώτα ήρθα στην Ναύπακτο, αφού συνεννοήθηκα με τον Σεβασμιώτατο και με τον πρωτοσύγκελλο κ. Καλλίνικο κι άφησα βιβλία μου στην Ι. Μητρόπολη -καθώς επίσης και στον Δήμαρχό σας κ. Γκίζα-.

Τόσο ο πρωτοσύγκελλος, όσο και ο Δήμαρχος με τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση στην Πάτρα και τους οποίους, από το βήμα αυτό, ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Αυτό που ενδιαφέρομαι να αναδείξω είναι μόνο ένα: η καθοριστική συμμετοχή των Ελλήνων. Ευελπιστώ η Ναυμαχία να συμπεριληφθεί στην Ιστορία της Ελλάδας –κι όχι μόνον να θεωρείται επίτευγμα της Δύσης-. Επίσης, τα Ιόνια -κι η Κρήτη- να συνειδητοποιήσουν τον δικό τους ρόλο στην Ναυμαχία και να τον αναδείξουν μέσω κρατικών φορέων –κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει-.

Πηγή: https://www.lepantoporto.com/