Αλλαγή στον αριθμό των sms: Το δραστικό μέτρο της Κύπρου που εξετάζει και η Ελλάδα

Πρόκειται για μια παγκοίνως- δυστυχώς κυριολεκτικά- γνωστή κατάσταση. Μια εικόνα που βλέπουμε ξανά και ξανά σε ολόκληρο τον πλανήτη, με το ένα κράτος μετά το άλλο να μπαίνει σε καραντίνα μακράς διαρκείας, ούτως ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού και να μπορέσει ν’ «αναπνεύσει» το εκάστοτε σύστημα υγείας.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει ν’ αμφιρρέπει μεταξύ δεύτερου και τρίτου κύματος και αρνείται να βγάλει το αμείλικτο προσωπείο του. Το σφυροκόπημα είναι ανηλεές και συνεχιζόμενο, παρά το γεγονός πως τα εμβόλια είναι εδώ και- έστω και με αργούς ρυθμούς- ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού έχει ξεκινήσει.

Φυσικά, μιας και αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα (μην ξεχνάμε πως για να είναι αποτελεσματικά απέναντι στον ιό και να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης απαιτείται να εμβολιαστεί το 70% του συνολικού πληθυσμού ενός κράτους), τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις δεν σταματούν.

Αλλαγή στον αριθμό των sms: Το δραστικό μέτρο της Κύπρου που εξετάζει και η Ελλάδα

Πολλά εξ αυτών, όπως είναι η «σκληρή» καραντίνα, είναι… δυσκολοχώνευτα- πράγμα λογικό δεδομένης της ψυχολογικής πίεσης στην οποία «εκτιθέμεθα» όλοι μας. Υπάρχουν κι άλλα, ωστόσο, που είναι απλά και άκρως αποτελεσματικά και περιορίζουν σημαντικά τις περιττές μετακινήσεις των πολιτών.

Η Κύπρος αποτελεί πρότυπο στον τρόπο της διαχείρισης των sms, καθώς το δραστικότατο μέτρο που πήρε είναι δεδομένο πως θα είναι και αποτελεσματικό.

Σε τι αναφερόμαστε; Στο γεγονός πως έβαλε… κόφτη στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί κανείς να στείλει προκειμένου να βγει έξω.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν οι εξής 8 σκοποί μετακίνησης στην Κύπρο:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για Covid-19 ή για εμβολιασμό στα κέντρα εμβολιασμού.

2. Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένου και του take away.

3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).

6. Μετακίνηση για φυσική άσκηση ή ατομική άθληση, εφόσον περιορίζεται σε χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση.

7. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων ή για ατομική προσευχή

8. Δήλωση οποιουδήποτε άλλου σκοπού μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας (με την προσκόμιση του απαραίτητου αποδεικτικού στοιχείου που ισχύει για κάθε περίπτωση).

Αλλαγή στον αριθμό των sms: Το δραστικό μέτρο της Κύπρου που εξετάζει και η ΕλλάδαΗ ειδοποιός διαφορά με μας, ωστόσο, έγκειται στο ότι ουδείς πολίτης μπορεί να στείλει πάνω από 2 μηνύματα ημερησίως και η διακίνηση μετά από κάθε μήνυμα θα γίνεται για «εύλογο διάστημα»- πράγμα που σημαίνει πρακτικά πως δε θα μπορεί κάποιος, φερ’ ειπείν, να βγει για ατομική άθληση στις 10 το πρωί και να γυρίσει σπίτι του στις 18.00 το απόγευμα. 

Μάλιστα, αν κάποιος επιχειρήσει να στείλει τρίτο sms την ίδια μέρα δε θα λαμβάνει επιβεβαίωση, άρα δε θα μπορεί και να μετακινείται.

Με αυτό τον τρόπο η Κύπρος κρατάει την κινητικότητα του πληθυσμού σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να… κλείνει μέσα τους πολίτες της και μειώνει σημαντικά το ρίσκο της διασποράς του ιού.

Στη χώρα μας, ως γνωστόν, περιορισμός στα μηνύματα δεν υπάρχει και ούτε έχουμε «χρονικό παράθυρο» που μπορεί κανείς να είναι έξω αφότου λάβει το επιβεβαιωτικό μήνυμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, αυτό είναι κάτι που εξετάζεται από την κυβέρνηση (ο περιορισμός των ημερήσιων sms, δηλαδή) και δεν αποκλείεται να το δούμε λίαν συντόμως και στα μέρη μας.

Η Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον δείχνει τον δρόμο μέχρις ότου ν’ απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από τον εφιάλτη του Covid…

Πηγή: menshouse.gr