Για άλλη μία φορά η θερμή κατάσταση στο Αιγαίο και οι επεκτατικές τάσεις των γειτόνων μας οδηγούν σε άρση από ελληνικής πλευράς των όποιων επιφυλάξεων για ένα νέο πολυδάπανο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Η συμφωνία με τη Γαλλία για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με περίπου 10 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, βαφτίζεται «έκτακτη» και αντανακλά στις διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, διαιωνίζοντας το καθεστώς της επένδυσης πόρων σε αμυντικούς εξοπλισμούς και την αφαίρεση τους από κρίσιμους και (πιο… ευγενείς) τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση.
Για κάποιους είναι de facto επιβεβλημένη η αμυντική θωράκιση της χώρας, για άλλους «αναγκαίο κακό», ενώ υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία και ένα τετελεσμένο για την υφαλοκρηπίδα θα μπορούσε να βάλει κάποια στιγμή φρένο στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό των δύο χωρών και την ανάγκη για όλο και περισσότερες επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τους.
Όπως και να ‘χει, αφού ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί για άλλη μία φορά, τουλάχιστον ας γίνει σωστά. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μετά την αρχική άρνηση από ελληνικής πλευράς για την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου Belharra αντί 3,5 εκατ. ευρώ, οι Γάλλοι επανήλθαν, ρίχνοντας την τιμή στα 2 δισ. ευρώ, ώστε να δρομολογηθεί η συμφωνία. Επιπλέον ότι αυτή θα γίνει απευθείας μεταξύ των κυβερνήσεων, προκειμένου να αποφευχθoύν η εμπλοκή των «επιτήδειων» και οι μίζες, που πάντα ευδοκιμούσαν στην Ελλάδα σε τέτοιου είδους deal. Πέραν της όποιας διαπραγματευτικής επιτυχίας και της εξοικονόμησης πόρων, φαίνεται ότι αυτή τη φορά είναι υπεράνω πάσης υποψίας και η ποιότητα του εμπορεύματος.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας εντάσσεται και η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale. Εκτός απροόπτου απομένουν λεπτομέρειες για την αγορά 10 τέτοιων αεροσκαφών – τελευταίας γενιάς – από την Ελλάδα και τη «δωρεά» άλλων 8 (θα αφορούν την αρχική έκδοση του μαχητικού), εκ μέρους της Γαλλίας, στην οποία όμως αναμένεται παράλληλα να επιστραφούν 15 Mirage 2000EGM.
Το γαλλικό μαχητικό θεωρείται ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο. Ανάλογα με την υπάρχουσα τακτική κατάσταση και τις συνθήκες που διαμορφώνονται, το Rafale μπορεί από το ρόλο επιτηρητή αέρος να κληθεί να εκτελέσει αερομαχία, με τους MICA NG (μικρές αποστάσεις), ή τους Meteor (μεγάλες αποστάσεις) και αφού έχει επιτύχει αεροπορική υπεροχή να προσβάλει στρατηγικούς ή μη στόχους στο έδαφος ή τη θάλασσα, με τα βλήματα SCALP-EG, Exocet ή τις βόμβες AASM.
Είναι ένα αεροσκάφος που παράγει ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο και υποβοηθά τον πιλότο στην λήψη των αποφάσεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, αντικαθιστά ούτε λίγο, ούτε πολύ επτά διαφορετικές εκδόσεις αεροσκαφών, έκαστη εξειδικευμένη για συγκεκριμένες αποστολές. Οι Γάλλοι το αποκαλούν «Omnirole» από το λατινικό «Omni», που σημαίνει «Όλα».
Σε επίπεδο εξοπλισμού, το Rafale υπερέχει λόγω της δυνατότητας του να φέρει τα πιο εξελιγμένα βλήματα αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους στον κόσμο, τα Meteor και SCALP. O Meteor έχει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων και σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρία (MBDA), αποτρέπει οποιαδήποτε πιθανότητα διαφυγής στο στόχο λόγω του συστήματος datalink, που συνεχίζει να ενημερώνει τις συντεταγμένες των στόχων ενώ το βλήμα κινείται προς το στόχο του.
Ο Scalp είναι ένας πύραυλος τύπου cruise και φιλοσοφίας «fire and forget», με δραστικό βεληνεκές περίπου 560 χιλιομέτρων. Φέρει μία τεράστια πολεμική κεφαλή, 450 κιλών, στοιχείο που μαζί με την εμβέλεια του επιτρέπουν να πλήττει με μεγάλη ακρίβεια χερσαίους στόχους υψηλής αξίας από πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Επίσης η έκδοση F4 θα είναι εφοδιασμένη με νέο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, υπεύθυνο για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ατρακτιδίων αναγνώρισης και στόχευσης. Το νέο λογισμικό θα επιτρέπει την ταχύτερη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων, τα οποία θα παρουσιάζονται στον πιλότο ως μια ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης. Έτσι ο πιλότος θα έχει στη διάθεση του ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το στόχο, άρα θα μπορεί να τον προσβάλει γρήγορα και με ακρίβεια.
Στα μεγάλα ατού του Rafale εντάσσεται και το ολοκαίνουριο ραντάρ AESA. Εκτιμάται ότι το μέγιστο εύρος του προσεγγίζει τα 200 χλμ., ενώ η εξαιρετική ακτίνα σάρωσης του προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης αεροσκαφών από μεγάλες αποστάσεις. Ο μέγιστος αριθμός εναέριων στόχων που μπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα είναι 40, ενώ ο μέγιστος αριθμός που μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα είναι 8. Στις προδιαγραφές του εντάσσονται ο εντοπισμός στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας, η αυξημένη αντοχή σε απόπειρες jamming και το χαμηλότερο κόστος υποστήριξης κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής.
Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης έναντι του ανταγωνισμού είναι και το γεγονός ότι μπορεί να απογειωθεί από από μικρού μήκους αεροδιαδρόμους, έως και τετρακοσίων μέτρων (400 μ.).
Κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κάνουν ήδη λόγο για απόπειρα αλλαγής υπέρ της Ελλάδας των ισορροπιών στο Αιγαίο, με την προμήθεια των 18 Rafale. Είναι αμφίβολο αν αρκούν τόσα για να ανατραπούν οι συσχετισμοί δυνάμεων. Είναι δεδομένο όμως ότι οι Τούρκοι έχουν ήδη θορυβηθεί με τη διαφαινόμενη προμήθεια των γαλλικών μαχητικών.
Πηγή: menshouse.gr