Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές θα πρέπει να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις καικάποιες παραδοχές. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της χώραςμας ήταν 9.904286 κάτοικοι,oι εγγεγραμμένοι όμως στους εκλογικούς καταλόγουςήταν 10.088.325. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι οι κάτω των 17ετών (οι οποίοι υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια) δεν ψηφίζουν, τότε έχουμε ένατεράστιο πρόβλημα που δεν το λύνουν οι ομογενείς. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότιμία αριστερή κυβέρνηση μπορεί και κάνει όσα ονειρεύεται μία δεξιάκυβέρνηση χωρίςκόπο και χωρίς πολιτικούς κραδασμούς. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι ενώ στη χώρα μας υπερτερούν οι δεξιοί -φιλελεύθεροι- σταματήσαμε να έχουμε καθαρές δεξιέςκυβερνήσεις.  Η φοβία σε συνδυασμό με την παραδοχή πολιτικής ενοχής αποτελούντα δύο βασικάσυστατικά που οδηγούν τη δεξιά πολλές φορές σε πολιτικά‘κολάζ’ πολλών ‘ζωγράφων’. Και ως γνωστόν οι πίνακες κολάζ πολλών ζωγράφων ποτέ δενβρίσκουν αγοραστές. Δυστυχώς τα μπαλώματα πάντα θα είναι μπαλώματα.

Η χώρα μας χρειάζεται μία κοινωνική επανάσταση που θα συνοδεύεται από ένα κοινωνικό συμβόλαιο τιμής της πολιτικής ηγεσίας. Δυστυχώς ο παγιδευμένος λαός αρκείται σε ένανανούσιο ρεβανσισμό και το μόνο που κάνει είναι να καταψηφίζει,σχεδόν νομοτελειακά, τις δικές του επιλογές όπως τουλάχιστον έχει αποδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η νέα κυβέρνηση στην οποία όλοι θα πρέπει να ευχηθούμε καλή επιτυχία, θα πρέπεινα συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια και η επίλυσή τους απαιτεί γνώσεις και εμπειρία και όχι απλώς ενθουσιασμό. Η μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων είναι καλή αλλά η απόδοση είναι 5 φορές υψηλότερη από ότι ηαντίστοιχη απόδοσητων πορτογαλικών. Η Εθνική Τράπεζα για να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές 400 εκατομμύρια αναγκάστηκε να πληρώσει επιτόκιο 8.25%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς που άντλησε 300 εκατομμύρια πλήρωσε επιτόκιο 9.75%.Λυπάμαιαλλά θα το πω ξανά. Ο δρόμος για την εξυγίανση των τραπεζών είναι πολύ μεγάλος.Και χωρίς τράπεζες, επενδύσεις δεν γίνονται. Από κοντά φυσικά έχουμε τον κύριοΡέγκλινγκ και την κυρία Μέρκελ που επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τις προσδοκίες μείωσης του πλεονάσματος, το οποίο μάλιστα σε περίπτωση πουεφαρμοστούν οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν θα είναι 3.5% αλλά 5.7%!

Σημείωση

Τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα και δομικά. Δεν λύνονται μεεφόδουςυπουργών στους διάφορους οργανισμούς. Οι υπουργοί δεν είναι δεκανείς για νακάνουν εφόδους σε οργανισμούς, όπως κάνουν οι δεκανείς σε σκοπιές, παρακάμπτοντας και απαξιώνοντας όλους τους υφιστάμενούς τους. Αυτόσημαίνει ότι αγνοούν βασικούς κανόνες προγραμματισμού και μεθοδολογίας επίλυσηςπροβλημάτων των υπουργείων τους. Άλλο δεκανέας και άλλο υπουργός.