Μια έρευνα καταδεικνύει, σύμφωνα με τα ευρήματά της, πως ένα πικάντικο τρόφιμο ίσως να «διπλασιάζει» τον κίνδυνο απώλειας της μνήμης, αν και εκφράζονται ενστάσεις για την εν λόγω μελέτη.
Η μάχη ενάντια στην άνοια πρόκειται να γίνει πιο δύσκολη κατά τις επόμενες δεκαετίες καθώς οι πληθυσμοί γερνούν. Πάντως, η σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι αδιευκρίνιστη, αλλά η υπερβολική χρήση ενός βασικού συστατικού έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί «ταχύτερη γνωστική μείωση», σύμφωνα με μια μελέτη.
Έτσι, η διατροφή μπαίνει συχνά στο μικροσκόπιο επειδή συγκεκριμένα είδη έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνουν την παρακμή του εγκεφάλου. Αν και είναι δύσκολο να εδραιωθεί μια αιτιώδης σύνδεση μεταξύ της μειωμένης γνωστικής ικανότητας και της ανάπτυξης της άνοιας, ωστόσο πρόκειται για μια περιοχή ώριμη για εξερεύνηση και οι επιστήμονες έχουν βρει κάποιες συσχετίσεις.
Ποιο τρόφιμο σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια
Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα που βγήκαν τα τελευταία χρόνια συνέδεσε την κατανάλωση τσίλι με την υποβάθμιση της μνήμης. Η εν λόγω συσχέτιση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία επειδή η μείωση της μνήμης είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της άνοιας.
Μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nutrients», με επικεφαλής τον γιατρό Ζουμίν Σι, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσίλι και της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες Κινέζους.
Η έρευνα διεξήχθη σε 4.852 ενήλικες που συμμετείχαν στην Έρευνα Υγείας και Διατροφής στην Κίνα από το 1991 έως το 2006. Η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε το 1997, το 2000, το 2004 και το 2006. Συνολικά, 3.302 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τεστ γνωστικού ελέγχου σε τουλάχιστον δύο έρευνες.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τσίλι αξιολογήθηκε σε διάστημα τριών ημερών κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι σε κάθε έρευνα μεταξύ 1991 και 2006. Η μελέτη βρήκε στοιχεία για ταχύτερη γνωστική μείωση σε όσους έτρωγαν σταθερά περισσότερα από 50 γραμμάρια τσίλι την ημέρα.
Από την πλευρά της, η γιατρός Κλερ Γουόλτον εξέφρασε τις ενστάσεις της για την έρευνα και επεσήμανε: «Με τα παγκόσμια ποσοστά άνοιας να αυξάνονται, η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με μεγάλους πληθυσμούς όπως η Κίνα, είναι σίγουρα ένα θέμα που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε στρατηγικές πρόληψης, κάτι στο οποίο οι ερευνητές μας εργάζονται συνεχώς».
Η ίδια, στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Υπήρχαν, όμως, τόσες πολλές διαφορές μεταξύ των λάτρεων του τσίλι και των απεχόντων σε αυτή τη μελέτη που δεν δίνει καμία πειστική απόδειξη ότι η κατανάλωση πικάντικων φαγητών θα αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ τσίλι και άνοιας επομένως, προς το παρόν, δεν χρειάζεται να το αποφύγουμε. Αυτή η μελέτη δεν αξιολόγησε ούτε την άνοια, αλλά εξέτασε μόνο τα αποτελέσματα των τεστ μνήμης και μαθηματικών».
Πηγή: aftodioikisi.gr