Εντός ολίγων ημερών θα έχουν αποφασίσει οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας πότε θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων. Μία απόφαση που θα συζητηθεί εντός της εβδομάδος και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αλλά θα οριστικοποιηθεί μετά την Πρωτοχρονιά, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού, όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο και ιδιαίτερα αυτών που είναι μικρής ηλικίας, θεωρείται απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία, δηλαδή την τηλεκπαίδευση, γι’ αυτό και οι ειδικοί θεωρείται πιθανό να συμφωνήσουν να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.
Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα καταγραφεί μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς δεν έχει εκλείψει σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων λόγω του ρεβεγιόν και της κόπωσης των πολιτών για την τήρηση των μέτρων. Στην περίπτωση αυτή όλα θα ανατραπούν.
Οι ειδικοί επιστήμονες στις συνεδριάσεις τους που θα επαναλαμβάνονται κάθε δύο με τρεις ημέρες μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, θα ελέγξουν περιοχή ανά περιοχή ώστε να διαπιστώσουν εάν μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αν θα ανοίξουν τα δημοτικά και ταυτόχρονα και Γυμνάσια και Λύκεια, ή τα μεγαλύτερα παιδιά μετατεθούν για αργότερα. Τα μέτρα προστασίας, πάντως, που πρέπει να τηρούνται με το άνοιγμα των σχολείων έχουν ήδη επικαιροποιηθεί από τον ΕΟΔΥ και ορίζουν αυστηρούς κανόνες τόσο εντός των τάξεων όσο και εκτός.
Οι οδηγίες για τα συμπτώματα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα παιδιά και τα μέλη του προσωπικού που εμφανίζουν πυρετό ή και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 απαγορεύεται να προσέρχονται στο σχολείο. Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.
Κάθε σχολική μονάδα πρέπει να καταγράφει συστηματικά τις αναφορές για συμπτώματα συμβατά με COVID-19 σε παιδιά ή και μέλη του προσωπικού και να παρακολουθεί την πορεία τους. Αποσαφηνίζεται μάλιστα ότι πρέπει οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό θα πρέπει να παραμένει κατ’ οίκον και να απέχει από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία εάν είναι μέλος του προσωπικού.
Στην τάξη
Οι νέες επικαιροποιημένες οδηγίες που αναμένεται να εφαρμοσθούν στα σχολεία εάν ανοίξουν τελικά στις 8 Ιανουαρίου, είναι:
- Τήρηση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών στην τάξη σύμφωνα με τις εκάστοτε χωροταξικές δυνατότητες. Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων, ώστε να τηρείται η μέγιστη απόσταση μεταξύ των θρανίων των μαθητών δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν.
- Προσανατολισμός των θρανίων προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να μειώνεται η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα
- Η καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των σχολείων είναι απαραίτητη. Η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως με την προσέλευση στο σχολείο. Η μάσκα συνιστάται να εφαρμόζεται τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα.
Ωστόσο αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα για «διαλείμματα μάσκας».
Ειδικότερα σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ:
- Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου.
- Οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατό, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα μαθητών, ώστε να είναι μειωμένες οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ τμημάτων. Ενθάρρυνση για διενέργεια του μαθήματος σε εξωτερικό χώρο εάν και όταν αυτό είναι εφικτό
- Σύσταση για μη μετακίνηση των μαθητών σε άλλες αίθουσες από την προκαθορισμένη του τμήματος τους, αλλά εναλλαγή των διδασκόντων εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Τα συμπτώματα στα παιδιά
Πάντως τα κρούσματα στα παιδιά είναι περιορισμένα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ με βάση τις επιστημονικές μελέτες τα ανήλικα δεν συμβάλουν σημαντικά στη διάδοση του κορονοϊού, σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης.
Λιγότερο από 5% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά σε παιδιά, ενώ διεθνώς το ποσοστό των προσβεβλημένων παιδιών κυμαίνεται από 1-7%, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η λοίμωξη COVID-19 στα παιδιά συνήθως εκδηλώνεται με ηπιότερα συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματική και εμφανίζει σημαντικά μικρότερη θνητότητα. Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η θνητότητα σε ηλικίες κάτω των 19 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 0,03%.
Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:
- πυρετός και
- βήχας
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Μυαλγίες
- Ρίγος
- Πονοκέφαλος
- Δυσκαταποσία
- Ρινική καταρροή/συμφόρηση
- Ναυτία / έμετος
- Κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις
Πηγή: ethnos.gr