Αντιπεριφερειάρχης Υγείας: Κρατήσαμε καθαρό το Ιόνιο από τον κορωνοϊό – Δεν κρύβουμε απολύτως τίποτα – Εφαρμόζονται πιστά τα πρωτόκολλα

«Υπάρχει συγκεκριμένο και καλά οργανωμένο σχέδιο για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, το οποίο έχει εκφράσει και ο κ. Χαρδαλιάς, στην πρόσφατη περιοδεία του και στο Ιόνιο, κατά την επανεκκίνηση των πτήσεων από το εξωτερικό.

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας συμπληρώνουν τα στοιχεία τους σε μια ηλεκτρονική φόρμα πριν την πτήση τους. Το σύστημα μέσα στο οποίο εισάγονται τα στοιχεία, ελέγχει επεξεργάζεται και επιλέγει αυτούς τους επισκέπτες που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να φέρουν τον κορωνοϊό. Σε αυτούς γίνονται τα δειγματοληπτικά τεστ στο αεροδρόμιο του προορισμού τους στην χώρα μας από το κλιμάκιο των ειδικών.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται σε όλες τις πτήσεις. Τα τεστ δεν εξετάζονται στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, αλλά σε Νοσοκομεία αναφοράς των Αθηνών. Στους επισκέπτες που ελέγχονται, γίνεται μια σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων τους, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ σε 12 έως 24 ώρες. Το κατάλυμα στο οποίο διαμένει ο επισκέπτης ενημερώνεται μόνο όταν το τεστ βγει θετικό.

Δεν έχουμε διασπορά του ιού στα Ιόνια Νησιά. Τηρούνται από όλους τα μέτρα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζονται και όλοι έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Μια μεγάλη εταιρεία που διαχειρίζεται το 70% των Άγγλων επισκεπτών, χρησιμοποιεί το μότο «Σας πάμε διακοπές με ασφάλεια και θα σας επιστρέψουμε σπίτι με ασφάλεια». Οι συμπολίτες μας έχουν πειθαρχήσει και έχουμε κρατήσει καθαρό το Ιόνιο από τον κορωνοϊό.

Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα κάποιος επισκέπτης που έχει έρθει Ζάκυνθο και φέρει τον κορωνοϊό, αλλά είναι ασυμπτωματικός και να μην έχει ανιχνευθεί γιατί δεν πέρασε το δειγματοληπτικό τεστ στο αεροδρόμιο, κάτι που μπορεί να συμβεί. Ωστόσο αν οι εργαζόμενοι στο κατάλυμα που διαμένει, αλλά και όλοι μας, τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα, δεν θα κολλήσουμε και δεν θα υπάρξει διασπορά.

Δεν γνωρίζω πόσα συνολικά δειγματοληπτικά τεστ έχουν γίνει στο αεροδρόμιο Ζακύνθου, ή πόσα επακριβώς γίνονται καθημερινά. Μόνο η Πολιτική Προστασία σε κεντρικό επίπεδο γνωρίζει, γιατί αυτή κάνει την όλη διαχείριση και έχει τον έλεγχο και την λειτουργία του συστήματος.

Όταν μετά την εξέταση στο αεροδρόμιο διαπιστώνεται ένα θετικό κρούσμα, τότε με την καθοδήγηση της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, ενημερώνεται το ΕΚΑΒ και ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία για να μεταφερθεί ο επισκέπτης στο ξενοδοχείο καραντίνας. Η διαδικασία εφαρμόζεται πιστά και δεν κρύβουμε απολύτως τίποτα, όπως ίσως κάποιοι ενδεχομένως νομίζουν. Καθημερινά στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου γίνονται έως και 250 τεστ, ξεκινώντας θεωρητικά από το μηδέν, και λέω θεωρητικά, γιατί ακόμα και μία πτήση να έχουμε, τεστ θα γίνουν.

Έχουμε σοβαρό θέμα στα Ιόνια Νησιά γιατί ενώ προκηρύσσουμε προσλήψεις γιατρών στα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Προκηρύσσονται θέσεις ακόμα και για μόνιμους γιατρούς, αλλά και πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Οι γιατροί θεωρούν ότι στα νησιά υπάρχουν δυσκολίες, αποστάσεων, θαλάσσιας μεταφοράς, το ότι θα εργαστούν ως επικουρικοί σε ένα νησί για τρία χρόνια και μετά θα ξεκινήσουν και πάλι από το μηδέν, αλλά και δυσκολίες σε σχέση με την επαγγελματική του εξέλιξή. Πρέπει λοιπόν να δοθούν επιπλέον κίνητρα, κάτι που επίσης έχουμε ήδη κάνει και μάλιστα τα εντάξαμε μέσα στην προκήρυξη, αλλά και πάλι δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Κατά συνέπεια, το σημείο κλειδί είναι να καταλάβουμε την έννοια της νησιωτικότητας.
Δεν είμαστε το ίδιο ως περιοχή, με την χερσαία Ελλάδα και αυτό το έχουμε επισημάνει στο Υπουργείο Υγείας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας με την Περιφερειάρχη κ. Κράτσα στον υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη. Πιστεύω ότι το έχουν κατανοήσει στο Υπουργείο Υγείας και καθόσον γνωρίζω εκπονείται ένα σχέδιο νόμου για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.»

Πηγή: https://stigmafm.gr/