«Αντώνης Τρίτσης»: πέντε αλλαγές για να διασωθεί η χρηματοδότηση των έργων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Πέντε συγκεκριμένες αλλαγές ζητάει η ΚΕΔΕ  που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», οι οποίες θεωρεί, ότι  μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αδικιών που προκαλεί το περιεχόμενο τη ΚΥΑ, που θέτει ανώτατο όριο προϋπολογισμού (πλαφόν) για τις προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα

Τα πέντε σημεία, αποτελούν ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και αφορούν διορθώσεις στην κατανομή πόρων. Σημειώνεται ότι το πλαφόν της ΚΥΑ έχει θορυβήσει την Αυτοδιοίκηση, που διαπιστώνει, ότι δεν θα μπορέσει να προχωρήσουν έργα αιχμής για τους δήμους.

Στενεύει ο  κλοιός

Παράλληλα, πολλοί δήμαρχοι θεωρούν, με τον κλοιό της προθεσμίας υποβολής προτάσεων να στενεύει, (τέλη Μαϊου), ότι μπαίνουν σε  περιπέτειες της τελευταίας στιγμής. Κι αυτό γιατί  η τροποποίηση του προγράμματος αναγκάζει πολλούς Δήμους να αναμορφώσουν τις αρχικές προτάσεις τους με τεράστιο διαχειριστικό κόστος εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου και δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας αλλά και της διαπιστωμένης υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών. Σημειώνεται, όπως ανέφερε κατά την εισήγησή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, «Παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα αυτό προβλέπονται πόροι ύψους 2,5 δις ευρώ, οι ανάγκες των Δήμων είναι πολύ μεγάλες, αφού οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν ήδη τα 3 δις ευρώ». Υπογράμμισε δε, ότι ικανοποίηση των  πέντε προτάσεων «θα  αμβλύνει τις αδικίες που προκαλεί το περιεχόμενο της σχετικής ΚΥΑ». Βάσει της θέσης που εξέφρασε ο αν. υπουργός  κ. Σ. Πέτσας,  ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν πόροι και από άλλα προγράμματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι για να εκτελέσουν έργα που έχουν ανάγκη, η ΚΕΔΕ ζητάει αλλαγές πέντε σημείων που θα διασώσουν τη χρηματοδότηση των προγραμματισμένων έργων σε όλη τη χώρα.

Τα πέντε σημεία

*Να μην προσμετρηθούν οι πόροι που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του Φιλόδημος  1 στους πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ιδιαίτερα για έργα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.

*Να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που αφορά τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας.

*Να ζητηθεί η άμεση κινητοποίηση της ΕΕΤΑΑ και της ομάδας μηχανικών που πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να στηριχθούν οι μικροί Δήμοι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα έργα που θα προτείνουν για χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης».

*Να «προηγηθούν οι πόροι του προγράμματος», δηλαδή οι Δήμοι να είναι αυτοί που θα κερδίζουν από τις εκπτώσεις των έργων.

*Να συμπεριληφθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στις εντάξεις των έργων των Δήμων, από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Αγωνία  για την έλλειψη των μηχανικών

Σημειώνεται, ότι. τα μέλη της εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, εξέφρασαν πρόσφατα την αγωνία τους για τις καθυστερήσεις στη μελέτη και την υλοποίηση έργων στους Δήμους. Ειδικότερα για το θέμα των μηχανικών που μέσω της ΕΕΤΑΑ είχε προβλεφθεί να βοηθήσουν τους μικρούς Δήμους, επισημάνθηκε ότι οι 50 αυτοί μηχανικοί, ακόμη και όταν προσληφθούν, δεν θα επαρκούν. Για το  θέμα, όπως και για άλλα μείζονα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, ο  κ. Δημήτρης Παπαστεργίου έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, με δεδομένο ότι τρία χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αιμοδοτήσουν  τους δήμους (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ & Αντώνης Τρίτσης, η λύση θα ήταν η πρόσληψη μέσω των κοινών αυτών πόρων, μιας σημαντικής δεξαμενής μηχανικών, οικονομολόγων και άλλων σχετικών ειδικοτήτων που θα πληρώνονται μέσω αυτής της τεχνικής βοήθειας. «Θα βρίσκονται δε στις έδρες των πρωτευουσών των νομών, όσο πιο κοντά στους Δήμους γίνεται, προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τοπικά προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και να σχεδιάζουν όσο πιο στοχευμένα γίνεται, λύσεις και προτάσεις».

Πηγή: ecopress.gr