Αργοστόλι: Χάσαμε τους κύκνους! Μη χάσουμε και τις χήνες.

Από μηνών έχουν εγκατασταθεί στον Κούταβο σμήνη υδρόβιων πουλιών (χήνες, με τα προσφάτως εκολαυθέντα μικρά τους, πάπιες  και άλλα ευμεγέθη υδρόβια πτηνά) που διανυκτερεύουν μεν στο νησάκι της λιμνοθάλασσας,  την ημέρα όμως περιεφέροντο 100 μέτρα περίπου, νοτίως του θαυμάσιου αγάλματος  Αντώνη Τρίτση, τόσο κάτωθεν του δρόμου που οδηγεί προς την αγορά,  όσον και, διασχίζοντας τον δρόμο,  στο πάνω από αυτόν πάρκο νοτίως του αγάλματος, πλατσουρίζοντας στους δημιουργούμενους στο σημείο εκείνο λόμπους.

Στο σημείο αυτό πολλοί συμπολίτες μας, εμού μη εξαιρουμένου, σε διάφορα χρονικά διαστήματα της ημέρας ταΐζαμε τα πουλά με υπολείμματα ψωμιού κυρίως. Εξ αιτίας αυτού δημιουργήθηκε μεταξύ των συμπολιτών και των πουλιών μια οιονεί κοινωνία. Τα πουλιά αναγνωρίζουν  τους συγκεκριμένους συμπολίτες με τον τρόπο που εκείνα ξέρουν και με το πλησίασμα τρέχουν προς αυτούς χαμηλώνουν τον λαιμό κρώζοντας και κοιτώντας ασκαρδαμυκτί προς το χέρι με  την μπουκιά, τρέχουν δε όλα μαζί προκειμένου να την αρπάξουν. Εξαίσιο και ηρεμιστικό θέαμα για όλες τις ηλικίες!

Στο σημείο αυτό από την πλευρά της παραλίας έχει πρόσφατα τοποθετηθεί πράσινη πλαστική περίφραξη με προφανή σκοπό να παρεμποδίζει τα  ζώα να διασχίζουν τον δρόμο, σύμφωνα με την αγαθή προφανώς βούληση του Δήμου να μην φονεύονται τα ζώα από τα διερχόμενα οχήματα, καθ’ όσον στο παρελθόν υπήρξαν κάποια τέτοια συμβάντα, νομίζω δύο. Αυτά ακριβώς όμως τα συμβάντα ήταν αρκετά να κινητοποιήσουν το φυσικό ένστικτο αυτοπροστασίας και αυτοσυντήρησης των πτηνών και να τα κάνουν προσεκτικά όταν διασχίζουν τον δρόμο. Όπως και έγινε.

Είμαι μάρτυρας περιπτώσεων διασχίσεως του δρόμου που κοιτούσαν για μη ύπαρξη κυκλοφορίας  για να περάσουν. Αλλά και άλλες φορές που εγκλωβιζόταν στη μέση του δρόμου γιατί δεν μπορούσαν να υπολογίσουν τον χρόνο ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Όμως με προσεκτικές κινήσεις οδηγοί και πτηνά διευκολύνοντο αμφότεροι. Παράλληλα και οι οδηγοί είχαν συνηθίσει ότι στο σημείο εκείνο διέσχιζαν τον δρόμο υδρόβια πτηνά και το απολάμβαναν! Είχαν γίνει προσεκτικοί   σε σημείο μάλιστα που μπορούμε να εικάσουμε ότι είχε επέλθει ώσμωση μεταξύ ανθρώπων, εποχουμένων και πουλιών, γεγονός μεγάλης σπουδαιότητας  που αναβαθμίζει το γενικότερο πολιτισμικό μας επίπεδο διαπαιδαγωγώντας συγχρόνως τους νέους μας.

Για μερικές μέρες μετά την τοποθέτηση της περίφραξης  τα πτηνά , όλα μαζί μικρά μεγάλα, έφθαναν στην περίφραξη κοίταζαν την περίφραξη κοίταζαν και τους ανθρώπους. Το έβλεπες το αισθανόσουν καταλάβαινες ότι ήταν προβληματισμένα γιατί κοιτούσαν επίμονα θα έλεγα μελαγχολικά την περίφραξη σαν κάτι να ήθελαν να πουν και μερικές μέρες μετά το είπαν με την αλλαγή στην συμπεριφορά τους! Άλλαξαν τοποθεσία ομαδικά. Πήγαν σε χώρο βορειότερα του αγάλματος  που δεν έχει περίφραξη.

Έτσι χάθηκε η μαγεία της ώσμωσης ανθρώπων, πτηνών, εποχουμένων και η μαγική έλξη που δημιουργείτο εξ αυτής της ώσμωσης, αφού ο χώρος αυτός τελικά δεν επαρκεί για τις ίδιες, αλλ’ ούτε και απέναντι υπάρχει το μεγάλο πάρκο με  λόμπους που τις τραβούσε,  αλλά αντί αυτού, τα συρματοπλέγματα της περίφραξης του γηπέδου τένις!

Δεν φαίνεται να εξυπηρετεί η θέση αυτή ούτε τις ίδιες ούτε τους τροφοδότες  τους.  Φοβάμαι πως θα φύγουν για τα καλά! Αν αντί πλαστικής περίφραξης είχαν τοποθετηθεί σχετικές πινακίδες προειδοποίησης των εποχουμένων περί της ύπαρξης των πτηνών, νομίζω ότι χωρούσαν όλοι μαζί και ζημία δεν θα επήρχετο, ούτε θα στερούμαστε μικροί, μεγάλοι και κυρίως παιδάκια το μεγαλείο της ώσμωσης και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, για αυτά.

Χάσαμε τους κύκνους! Μη χάσουμε και τις χήνες.

Γουλιέλμος Κατσούνης   Εφέτης ε.τ.

Πηγή: voutospress.gr