Astrazeneca Vs Pfizer – Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων

Στην αρχή γελάσαμε μαζί του. Εν συνεχεία, όταν καταλάβαμε ότι δεν ήταν της φαντασίας μας, τον υποτιμήσαμε σε βαθμό κακουργήματος. Έπειτα, επιδείξαμε αργά αντανακλαστικά. Και, στο τέλος, μας επήδηξε.

Ο κορωνοϊός «εξερράγη» από τα τέλη του Φλεβάρη του 2020 και σήμερα, τρία κύματα και τρία εκατομμύρια νεκρούς αργότερα, εξακολουθεί να χτυπάει το αποκρουστικό του ντέφι και σύσσωμος ο πλανήτης να χορεύει.

Τα lockdowns έγιναν δεύτερη φύση, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθημερινότητα, και τα ημερήσια κρούσματα ένας ανεπιθύμητος αριθμός που δε λέει να πάρει την κατιούσα.

Βέβαια, πλέον η ανθρωπότητα έχει να προτάξει απέναντι στη λαίλαπα του Covid μια σειρά από αποτελεσματικά «όπλα», τα οποία είναι δεδομένο ότι θα επιφέρουν σε βάθος χρόνου την επιστροφή στην κανονικότητα και θα βγάλουν νοκ άουτ τον ιό.

Αναφερόμαστε, εξυπακούεται, στα εμβόλια, τα οποία εδώ και μερικούς μήνες βρίσκονται στη διάθεση των κυβερνήσεων αρκετών (δυστυχώς όχι όλων…) των χωρών και οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά- έστω και με αργούς, για την ώρα, ρυθμούς.

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια: το κινέζικο έχει πολύ χαμηλό ποσοστό επιτυχίας, την στιγμή που το μονοδοσικό Johnson & Johnson (που θα διευκόλυνε, λόγω του ότι δεν χρειάζεται 2η δόση, αφάνταστα τη διαδικασία εμβολιασμού) αμφισβητείται στις ΗΠΑ.

Βέβαια, περισσότερο ντόρο απ’ όλα έχει προκαλέσει το AstraZeneca, το οποίο σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποσυρθεί, μιας και φέρεται να προκαλεί, σε πολύ μικρό ποσοστό βέβαια, θρομβώσεις.

Astrazeneca Vs Pfizer - Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων

Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ωστόσο, έρχεται ν’ ανατρέψει πλήρως τα όσα πιστεύαμε για τις παρενέργειες, καθώς, εν αντιθέσει με τα όσα πιστεύει η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, τα δύο πιο «ασφαλή» έως τώρα εμβόλια- αυτό της Pfizer και της Moderna- παρουσιάζουν και αυτά περιπτώσεις θρομβώσεων στους εμβολιασθέντες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι 4 στους 1.000.000 εμβολιασμένους αντιμετώπισαν περιστατικά εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVT) μετά το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, έναντι 5 στους 1.000.000 μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ακόμη, λένε τ’ αποτελέσματα της έρευνας, ο κίνδυνος εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι πολύ μεγαλύτερος για όσους νοσούν από κορωνοϊό – 39 στους 1.000.000 ασθενείς- σε σχέση με αυτούς που εμβολιάζονται.

Η (στατιστική) διαφορά, δηλαδή, είναι απειροελάχιστη ανάμεσα στα 3 διαφορετικά εμβόλια: μόλις 1 άτομο λιγότερο φέρεται να μην εμφανίζει προβλήματα θρομβώσεων στις Pfizer και Moderna εν συγκρίσει με τη «δακτυλοδεικτούμενη» AstraZeneca.

Φυσικά, όταν το διακύβευμα είναι μια ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει απειροελάχιστη διαφορά, απλά αξίζει ν’ αναφερθεί πως και τα τρία παρουσιάζουν σχεδόν πανομοιότυπες παρενέργειες.

Βέβαια, και πρέπει να τονιστεί όσο περισσότερο γίνεται αυτό, τα ποσοστά των παρενεργειών και των πιθανών θρομβώσεων είναι πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ μικρά. Επομένως, ναι: πρέπει να εμβολιαστούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι, ούτως ώστε ν’ αφήσουμε οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας τον εφιάλτη.

Astrazeneca Vs Pfizer - Moderna: Αλλαγή δεδομένων στις παρενέργειες των τριών εμβολίων

Κατανοητός ο (όποιος) φόβος του καθενός, όμως δυστυχώς εμβόλιο χωρίς καμία παρενέργεια δεν υπάρχει- ακόμα κι αυτό της γρίπης, που το κάνουμε κατά κόρον εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κρύβει σχεδόν μηδενικούς κινδύνους-  ελάχιστους, ναι, αλλά σχεδόν μηδενικούς, όχι «ξερό» μηδέν.

Γι’ αυτό, όταν έρθει η ώρα για τον καθένα μας (αν δεν ήρθε ήδη) καλό θα ήταν να εμβολιαστούμε.

Κατα πώς φαίνεται, δεν έχει σημασία αν θα μιλάμε για εμβόλιο της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca.

Αρκεί το να νικηθεί οριστικά και αμετάκλητα η πανδημία…

Πηγή: menshouse.gr