Αύξηση κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα δείχνει η εκτίναξη του ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας. Η Αττική η οποία αυτή τη εβδομάδα καταγράφει 30% περισσότερα κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ειδικών ξανά.

Οι ειδικοί πάντως στην παρούσα φάση επικεντρώνουν την προσοχή τους στην κατάσταση στις ΜΕΘ, η οποία παραμένει κρίσιμη κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος παραμένει ακόμη σε επίπεδα ρεκόρ (168) είναι ένας από τους λόγος που θα αποφασιστούν σκληρότερα μέτρα, αν αυτό χρειαστεί.

Βέβαια οι ειδικοί δεν έχουν μία καθαρή εικόνα από την πρωτεύουσα καθώς έχει περάσει μόλις μία μέρα από την εφαρμογή νέων μέτρων και συγκεκριμένα το οριζόντιο κλείσιμο της εστίασης. Οι λοιμωξιολόγοι λοιπόν θα περιμένουν μερικές ακόμη ημέρες προκειμένου να δουν την πορεία των κρουσμάτων στην Αθήνα.

Ωστόσο τρείς είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις: 

1ο) Αν η πρωτεύουσα δώσει το επόμενο διάστημα εξαιρετικά πολλά κρούσματα, πάνω δηλαδή από 800 σε καθημερινή βάση.

2ο) Αν οι κλίνες ΜΕΘ- Covid γεμίσουν ασφυκτικά και παρουσιάσουν πληρότητα πάνω από 80 – 90%.

3ο) Αν τα μέτρα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα και δεν περιορίσουν την εξάπλωση.

Αν ένας από τους παραπάνω παράγοντες ή και όλοι πληρούνται τότε κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε ένα τοπικό lockdown και θα περάσει και η πρωτεύουσα στην γκρίζα ζώνη όπως μπήκε και η Θεσσαλονίκη.

Πάντως η γενικότερη αίσθηση που εκπέμπεται από τις τοποθετήσεις των ειδικών είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «παράθυρο» αποφυγής του ολικού λουκέτου.

Η Αττική δεν είναι… Θεσσαλονίκη ακόμα

Ερωτηθείς ο Γκίκας Μαγιορκίνης, για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα κάθως τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».

Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επ. καθηγητής, τονίζοντας ότι « στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη – με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα – οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

«Πιθανό ένα lockdown και στην Αττική»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας επίσης στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική», με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».  Όπως εξήγησε, οι εποχικοί κορωνοϊοί ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου και φτάνουν μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο. Αντίθετα, το επιδημικό κύμα της γρίπης είναι πιο κοντό και ξεκινάει αργότερα.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας.», είπε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική.

«Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα.»  Την κατάσταση, ωστόσο, δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες, όπως ανέφερε.

Σε μια βδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση των μέτρων, ενώ τα μέτρα θα επανεκτιμηθούν την επόμενη βδομάδα, κυρίως για την εστίαση. Η χρήση μάσκας ως μέτρο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι πιο ήπια τα πράγματα.

«Η μάσκα προστατεύει ώστε να έχουμε μικρότερο ιικό φορτίο. Όσο πιο κρύος είναι ο καιρός τόσο πιο εύκολα θα πολλαπλασιάζεται ο ιός.»

Τέλος, είπε ότι τα ΜΜΜ είναι ένα σημείο που θέλει πολλή προσοχή και συμπλήρωσε ότι η τηλεργασία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Βατόπουλος : Αν γίνει θα διαρκέσει 15 μέρες

Για το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown είπε ο κ. Βατόπουλος, καθώς δεν αποτελεί κριτήριο το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ.

«Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται».

Ο καθηγητής μιλώντας για την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, είπε ότι ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ.

Στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.

Πηγή: aftodioikisi.gr