Είναι γνωστό πως ο πόνος στο στομάχι εμφανίζεται είτε ως συνέπεια διαφόρων ασθενειών είτε λόγω ευαισθησίας σε ορισμένα ερεθίσματα.
Συνήθως συνοδεύεται από φούσκωμα, αέρια και καούρα. Μπορεί να οφείλεται σε δυσανεξίες, υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή στρες.
Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον στομαχόπονο είναι να εντοπίσετε πού οφείλεται.
Η συχνότητα, η διάρκεια και το ακριβές σημείο εκδήλωσης του πόνου θα καθοδηγήσουν εσάς αλλά και το γιατρό σας ώστε να διαπιστώσετε την αιτία του πόνου.
Δείτε πέντε συνήθεις αιτίες του στομαχόπονου που πιθανώς δε σας περνούν από το μυαλό:
Πέτρες στο χολή: Εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 40 ετών που έχουν παιδιά. Ο λόγος είναι η σημαντική αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να συμβάλλει στο σχηματισμό της πέτρας στη χολή. Ο πόνος από τις πέτρες είναι συνήθως ήπιος και επίμονος και ακτινοβολεί στον δεξιό ώμο, ενώ η επακόλουθη φλεγμονή εκδηλώνεται με το πρήξιμο και τη δυσφορία γύρω από τον αφαλό. Ο πόνος εντείνεται από ένα λιπαρό ή πικάντικο γεύμα.
Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Το βακτήριο ανήκει στη φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού. Εάν όμως αρχίσει να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως τα στομαχικά έλκη. Το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι είναι το αίσθημα δυσφορίας και το πρήξιμο στην κοιλιά.
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα ανήκουν στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Συμπτώματα αυτής της κατηγορίας παθήσεων είναι οι στομαχικές κράμπες, ο ξαφνικός στομαχόπονος που διακόπτει τον ύπνο και το αίμα στα κόπρανα. Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και οι πληγές στο στόμα.
Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να εκδηλωθεί σε ανύποπτο χρόνο και σε οποιαδήποτε ηλικία. Εάν έχετε παρατηρήσει σταδιακά αυξανόμενη ευαισθησία (πρήξιμο, στομαχόπονο, κράμπες) μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών, απευθυνθείτε στο γιατρό σας.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Εκδηλώνεται συνήθως με πρήξιμο, διάρροια και αέρια, συμπτώματα που διαρκούν 12 ή και περισσότερες εβδομάδες. Μικρές αλλαγές στη διατροφή σε συνδυασμό με τη γυμναστική και την αντιμετώπιση του στρες βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων.
Πηγή: pronews.gr