Γνωρίζατε πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 ο καρκίνος στοίχισε τη ζωή σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερα από 19 εκατομμύρια διαγνώστηκαν με αυτή τη νόσο;
Οι τροφές για πρόληψη του καρκίνου
Το 2018, οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο «Διατροφή, φυσική δραστηριότητα και καρκίνος: Μια παγκόσμια προοπτική», που δίνουν γενικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου.
Αυτές οι συμβουλές βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες που αναλύουν τη σχέση μεταξύ της συχνότητας των διαγνώσεων καρκίνου και των συγκεκριμένων τρόπων διατροφής.
Σύμφωνα με τις μελέτες, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων του αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι φυτικές ίνες τον μειώνουν.
Το παστό ψάρι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ρινοφάρυγγα, ενώ τα αλκοολούχα ποτά είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα, του οισοφάγου και του μαστού (πριν και μετά την εμμηνόπαυση).
Αποδείχθηκε ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.
«Η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το σελήνιο είναι επίσης ελπιδοφόρα για την πρόληψη κακοηθών όγκων» υποστήριξε η Χριστίνα Μπάμια, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας του άρθρου «Τρόποι ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου».
Ωστόσο, οι άνθρωποι σπάνια ακολουθούν τις συμβουλές των διατροφολόγων.
Για παράδειγμα, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει πάρα πολλά κορεσμένα και χαμηλά μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ λείπουν από τη διατροφή του οι φυτικές ίνες, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Οι τροφές που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου
Για να διασταυρώσουν τα ευρήματα των ειδικών του WCRF, οι επιστήμονες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν 860 μελέτες για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι δεν είναι όλα τα αποτελέσματα αληθοφανή, αλλά υπάρχουν και αξιόπιστα συμπεράσματα.
Πράγματι, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ασβέστιο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η κατάχρηση αλκοόλ, αντίθετα, την αυξάνει.
Ο οισοφάγος, το συκώτι και οι μαστικοί αδένες υποφέρουν επίσης από το αλκοόλ.
Επιβεβαίωσαν τα ευρήματα ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, καθώς και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα του δέρματος.
Το 2020, Σουηδοί επιστήμονες διεξήγαγαν μια μελέτη για να μάθουν πώς η χώρα ακολουθεί τις διατροφικές οδηγίες του WCRF και αν υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη από αυτές. Η έρευνα που έγινε σε περίπου 30.000 άνδρες και 25.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη μερίδα των Σουηδών δεν ακολουθεί τις συμβουλές κορυφαίων ειδικών.
Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Νότιας Καρολίνας εντόπισαν τη σχέση μεταξύ υγιεινής και ανθυγιεινής διατροφής και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου.
Στην πρώτη περίπτωση η διατροφή συμπεριλάμβανε τα λαχανικά και τα φρούτα, τις πατάτες και τα όσπρια. Το δεύτερο είδος διατροφής χαρακτηριζόταν από υψηλή κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, ζαχαρούχων ποτών, διάφορων σνακ και επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη.
Η ερευνά διαπίστωσε ότι μια ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού. Επιβεβαιώθηκαν, επίσης, οι βλάβες που προκαλεί το αλκοόλ. Από την άλλη, οι πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος απαιτούν επαλήθευση.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλέον η πιο δημοφιλής στον κόσμο, περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ενώ λίγο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, μέτρια κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου και αλκοόλ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακολουθώντας μια τέτοια δίαιτα είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουμε από καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού, του παγκρέατος και του προστάτη.
Τι «τρώνε» τα καρκινικά κύτταρα
Οι πειραματισμοί με τη διατροφή βοηθούν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τρέφονται τα καρκινικά κύτταρα και στην ανάπτυξη νέων τρόπων καταπολέμησής τους.
Τέτοιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από τους επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), οι οποίοι μελέτησαν εάν μια δίαιτα βασισμένη στην ανεπάρκεια υδατανθράκων καταστέλλει τον καρκίνο.
Τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν απαιτούν πολλή ενέργεια, που την παίρνουν από τη γλυκόζη (υδατάνθρακες), ενώ χρειάζονται τα λιπίδια για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών. Όλα αυτά τα παίρνουν από την τροφή που εισέρχεται στον οργανισμό.
Αντίστοιχα, αν τα καρκινικά κύτταρα βρεθούν σε κατάσταση πείνας, θα σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται.
Είναι γνωστό από τις προηγούμενες μελέτες, ότι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου και να παρατείνει τη ζωή των άρρωστων ζώων.
Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα χαμηλών θερμίδων;
Η επίδραση μιας κετογονικής δίαιτας είναι λιγότερο μελετημένη. Μια τέτοια δίαιτα προτρέπει τον οργανισμό να στραφεί σε νέες πηγές ενέργειας και να χρησιμοποιήσει κετονοσώματα, τα οποία συγκεντρώνονται στο ήπαρ από λιπαρά οξέα μακράς αλύσου, αντί για γλυκόζη.
Οι επιστήμονες προκάλεσαν καρκίνο του παγκρέατος σε ποντίκια. Μερικά από τα ζώα τέθηκαν σε κετογονική δίαιτα: 90% λίπος, 9% πρωτεΐνη, 1% υδατάνθρακες. Ωστόσο σε άλλα ζώα απλώς μείωσαν τις θερμίδες κατά 40% εις βάρος των υδατανθράκων.
Και στις δύο ομάδες ποντικών, τα επίπεδα γλυκόζης μειώθηκαν και η δραστηριότητα της δεσατουράσης στεαροϋλο-CoA (SCD), ενός ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των κορεσμένων λιπαρών οξέων σε ακόρεστα, μειώθηκε επίσης. Αυτό είναι σημαντικό για την ανεξάρτητη σύνθεση των λιπιδίων μέσα στα καρκινικά κύτταρα.
Η κετογονική δίαιτα προμήθευε τον όγκο με λίπη, αντίθετα μια πηγή λιπιδίων και χαμηλή σε θερμίδες τού στέρησε τόσο ενέργεια όσο και δομικό υλικό για τις κυτταρικές μεμβράνες.
Έτσι, η δίαιτα χαμηλών θερμίδων αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική στην καταστολή της ανάπτυξης του όγκου.
Δεδομένου ότι τέτοια πειράματα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ανθρώπους, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 1.165 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, προσπαθώντας να εντοπίσουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της επιβίωσής τους.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ο τύπος του λίπους που καταναλώνεται φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στις δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά τα δεδομένα είναι ακόμα ελλιπή για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την επίδραση της διατροφής στη δυναμική του καρκίνου.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν επεδίωξαν να δώσουν διατροφικές συστάσεις σε ασθενείς με καρκίνο, διότι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες.
Ωστόσο, τα ευρήματα θα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη φαρμάκων που επιβραδύνουν την ανάπτυξη του όγκου. Μία από τις πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές είναι η καταστολή του ενζύμου SCD, το οποίο στερεί από τα καρκινικά κύτταρα την ικανότητα να παράγουν ακόρεστα λιπαρά οξέα.
«Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική του καρκίνου, αλλά δεν είναι πανάκεια» δήλωσε ο Μάθιου Βάντερ Χέιντεν, ογκολόγος, επικεφαλής της μελέτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ολοκληρωμένης Έρευνας Καρκίνου στο MIT.
Ο ειδικός σημειώνει ότι για την επιλογή του σωστού τρόπου διατροφής σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συνεννόηση με γιατρό.
«Οι ασθενείς συχνά με ρωτούν για τα πιθανά οφέλη από διαφορετικές δίαιτες, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι πάντα αρκετά για να παρέχουμε ξεκάθαρες συμβουλές» λέει ο Μάθιου Βάντερ Χέιντεν.
Ανεξάρτητοι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του πειράματος με ποντίκια είναι αρκετά σημαντικά, αλλά δεν μπορούν να επεκταθούν στον άνθρωπο χωρίς περαιτέρω κλινική έρευνα.
Πηγή: pronews.gr