Μια ατάκα που πέρασε στα ψιλά γιατί δεν κάνει το ίδιο γκελ…

Γράφει ο Ερρίκος Βούλγαρης

Υπάρχουν δύο φράσεις που καταδεικνύουν την ευκολία με την οποία τα δύο φύλα ολισθαίνουν προς την ηλιθιότητα.

Από τη μία οι άντρες έχουν τη φράση «όλες είναι ….». Από την άλλη οι γυναίκες το γνωστό «όλοι οι άντρες είναι μ…».

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως τίποτα από τα δύο δεν ισχύει και πως και τα δύο είναι άκρως σεξιστικά, σε βαθμό μάλιστα φασιστικό, αφού η γενίκευση έχει αυτό το κακό.

Στην εποχή μας έχουμε την ευκαιρία να καθαρίσουμε από τέτοια κατάλοιπα ενός παρελθόντος που, τώρα το συνειδητοποιούμε, δεν ήταν τόσο αγνό όσο θέλουμε να το αποκαλούμε. Ιδίως ως προς την αντιμετώπιση του γυναικείου φύλου.

Το ότι οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν υποστεί τρομακτικό σεξισμό και κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την ντροπή, δε σημαίνει όμως πως θα πρέπει να περνάει στο ντούκου ο σεξισμός που αντιστρέφει τους όρους.

Κι αυτό που είπε η Χριστίνα Ορφανίδου στο Big Brother δείχνει πως δεν υπάρχουν τα ίδια αντανακλαστικά όταν εμφανίζεται μια γενίκευση που μειώνει τον ανδρικό φύλο.

Ναι, ο κόσμος σήμερα έχει φτάσει σε αυτό το εντελώς αναξιοπρεπές σημείο επειδή οι άντρες κατείχαν τις θέσεις εξουσίας και όλα τα καίρια πόστα. Ναι, η χάραξη πορείας με βάση αυτό που ορίζει το κάτω κεφάλι, γέννησε μια σειρά από άσχημα πράγματα που σήμερα παλεύουμε να εξαλείψουμε και να τα έχουμε μόνο ως αναμνηστικά ώστε να μην υποπέσουμε ξανά στα ίδια λάθη.

Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι άντρες είμαστε σάπιοι καρποί. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς εννοεί αυτό που είπε η Χριστίνα, σε μια ατάκα που θα έπρεπε να συζητηθεί έστω στο 50% της κουβέντας που προκάλεσε η κατάπτυστη φράση περί βιασμού.

Τι είπε η Χριστίνα; «Αν μπορούσα θα δολοφονούσα όλους τους άντρες για να μην πειράξουν και να μη στενοχωρήσουν ποτέ μια γυναίκα».

 

Χωρίς αμφιβολία, η συγκεκριμένη κοπέλα δικαιολογείται απόλυτα να βγάζει θυμό απέναντι στο ανδρικό φύλο μετά την διαρροή ενός προσωπικού της βίντεο δίχως τη συναίνεση της. Εξίσου αναμφίβολο ότι το δεύτερο μισό της φράσης της δείχνει πως άλλο θέλει να πει κι όχι αυτό που τελικά μένει.

Δεν παύει πάντως να περνάει ένα μήνυμα σύμφωνα με το οποίο όλοι οι άντρες είναι υπόλογοι γιατί πείραξαν μια γυναίκα κι ότι μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν. Αν δε, αυτά τα λόγια τα ακούγαμε από μια κοπέλα σε ένα διπλανό τραπέζι για παράδειγμα, δεν θα χρειαζόταν καν να ασχοληθούμε. Επειδή όμως εδώ μιλάμε για τηλεόραση κι ένα πρόγραμμα που, έχει πάρει τόση δημοσιότητα, καλό είναι να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους και να γίνεται κατανοητό προς τους αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων ότι δεν ευσταθούν.

Μπορεί να μην είναι πολύ «δημοφιλές» που το αναδεικνύουμε, μπορεί κάποιες  και κάποιοι να θεωρήσουν ότι πάμε να κάνουμε εξίσωση του προερχόμενου από άνδρες σεξισμού με αυτόν που προέρχεται από γυναίκες, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Έχει σχέση με πολλές δημόσιες φωνές που έχουν αποδείξει πολλάκις ότι γι΄αυτούς τα ζητήματα της απόλυτης ισότητας των φύλων και του μη υποβιβασμού του ενός από το άλλο, είναι ζητήματα που υπόκεινται στην μαρκετίστικη εκμετάλλευση περισσότερο από την ίδια την ουσία τους.

Δεν ξέρουμε σε πόσων την αντίληψη υπέπεσε αυτό που είπε η Χριστίνα, μα μόνο την Χρύσα Κατσαρίνη είδαμε προς τιμήν της να το καταδικάζει και με το πολύ σωστό επιχείρημα ότι τέτοιες φράσεις δημιουργούν πρόβλημα στο φεμινιστικό κίνημα γιατί δίνουν πάτημα στους σεξιστές να προβούν σε εξισώσεις. Ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο κακό που προξενούν τέτοιες απαξιωτικά απόλυτες ατάκες.

Κάτι τέτοιο δεν γίνεται προφανώς με το παρόν κείμενο. Αυτά είναι ξεκάθαρα για εμάς, ελπίζουμε και για τους αναγνώστες και δη το γυναικείο φύλο, το οποίο προσπαθούμε να μην αντιμετωπίσουμε με κανέναν από τους λάθος όρους που μας κληροδοτήθηκαν από την «συνήθεια» των περισσότερων ιστοσελίδων.

Ξαναλέμε: η κουβέντα που θέτουμε δεν αφορά τη Χριστίνα ως Χριστίνα, πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που έχει βιώσει η κοπέλα την πιο επαίσχυντη πλευρά του ανδρικού φύλου. Αφορά αυτά που είπε και τον μηδαμινό ντόρο που προκλήθηκε στα social media.

Να κλείσουμε με αυτό που τελικά πρέπει να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση: δεν χρειάζεται να δολοφονηθούν όλοι οι άντρες για να μην βρεθεί ποτέ ξανά θύμα μια γυναίκα. Αρκεί μια συνολική παιδεία, αρκεί μια αμφισβήτηση και απόρριψη πατριαρχικών στερεοτύπων. Κι αυτό δεν θα έρθει μόνο από μέσα τους ή από τα ανδρικά πρότυπα του καθενός. Θα έρθει πρωτίστως από τα γυναικεία του πρότυπα.

Πηγή: menshouse.gr

Προηγούμενο άρθροΣτρατός: Προκήρυξη για την πρόσληψη 160 οπλιτών (αιτήσεις)
Επόμενο άρθροΠασίγνωστο μοντέλο έγκυος στα 29 της! Το αποκάλυψε σε προχωρημένη κύηση