Οι καταστροφές είναι δυστυχία για τους φτωχούς και ευκαιρία για τους πλούσιους!
Σαν σήμερα, στις 23 Ιανουαρίου 1867 (με το παλιό ημερολόγιο) συνέβη στην Κεφαλονιά ένας καταστροφικότατος σεισμός, ισχύος 7,2R με φοβερές συνέπειες. Ο σεισμός ισοπέδωσε ολοσχερώς ολόκληρα χωριά και είχε πολλά θύματα, περίπου 250 νεκρούς και 2.500 κατεστραμμένα σπίτια. Ενδεχομένως να έμειναν άστεγοι μέσα στην καρδιά του χειμώνα το 20-30% του πληθυσμού.
Προς «ανακούφιση» των παθόντων η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο ΣΙΖ’(14-04-1867), τον οποίο μάλιστα υπέγραφε ο Αντιβασιλιάς μπάρμπα Γιάννης από την Δανία (ο Γεώργιος παντρολογιότανε στην Ρωσία). Ο νόμος πάνω-κάτω ήταν ο εξής: πρόθυμοι ντόπιοι κεφαλαιούχοι θα σύστηναν ταμείο περίπου 1.200.000 δραχμών με σκοπό να δανείσουν τους δυστυχείς συμπατριώτες τους. Το επιτόκιο θα ήταν 10%! Η περίοδος αποπληρωμής 16 έτη και τα κεφάλαια απολύτως εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο με τα έσοδα του τελωνείου Αργοστολίου.
Ραντιέρηδες χωρίς ρίσκο πάνω στη δυστυχία των άλλων… Όπου άλλοι, οι δυστυχείς συμπατριώτες… Το χειρότερο δε από όλα ήταν πως προϋπόθεση για την λήψη των δανείων ήταν η υποθήκη στο σύνολο της περιουσίας των δανειοδοτούμενων (άρθρο 4)! Όλοι υποψιαζόμαστε νομίζω που θα κατέληγαν οι χαμένες περιουσίες…
Στο σχόλια ο νόμος στο σχετικό ΦΕΚ καθώς και οι εξειδικεύουσες διατάξεις από το φύλλο της εφημερίδας Κεφαλληνία της 24-06-1867.