Ο επικεφαλής της BioNTech ξεκαθάρισε ότι αν αποδειχθεί ότι το υπάρχον εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό, είναι έτοιμος μέσα σε έξι εβδομάδες να έχει μια βελτιωμένη εκδοχή του που θα μπορεί να νικήσει και το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Η αγωνία που υπάρχει σε όλο τον πλανήτη και έχει κλείσει σύνορα ανάμεσα σε χώρες ώθησε τον διευθύνοντα σύμβουλο της BioNTech, Ugur Sahin να δηλώσει ότι αν τελικά αποδειχθεί ότι το εμβόλιο που έχει παρασκευάσει σε συνεργασία με την Pfizer δεν είναι αποτελεσματικό θα παρασκευάσει μια πιο βελτιωμένη έκδοσή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, ξεκαθάρισε ότι «μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο μας προστατεύει από το νέο στέλεχος του ιού, ωστόσο αν χρειαστεί και δεν είναι επαρκές, τότε η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να έχει έτοιμο ένα εμβόλιο μέσα σε έξι εβδομάδες».

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για την μετάλλαξη

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 VUI 202012/01 φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από πολλαπλές (έως και 4.000) μεταλλάξεις σε γονίδια που κωδικοποιούν για αντιγονικούς καθοριστές της πρωτεΐνης S, καθώς και σε άλλες περιοχές του γονιδιώματος. Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πιο επιβαρυμένη περιοχή είναι αυτή της Νοτιο-ανατολικής Αγγλίας, στην οποία φάνηκε αύξηση του ρυθμού του αριθμού των κρουσμάτων ανά 14ήμερο, από 100 σε 400 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμό.

Η γονιδιακή ανάλυση έδειξε ότι μεγάλο ποσοστό (άνω του 50%) αυτών των περιπτώσεων ανήκουν στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων λοίμωξης COVID-19 από το νέο στέλεχος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (συνολικά τουλάχιστον 1.108 έως τις 13/12), αλλά και στη Δανία και στην Ολλανδία. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνει οι δημόσιες αρχές υγείας να απομονώνουν και να αναλύουν γενετικά τον ιό SARS-CoV-2, και εφόσον διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός νέου στελέχους να ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές αρχές. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις επαναλοίμωξης COVID-19 για πιθανή ανίχνευση νέων στελεχών, καθώς επίσης και περιστατικά λοιμώξεων σε εμβολιασμένους.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα εμβόλια mRNA δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα, όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν μελλοντικά μεταλλαγές που να επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να διαλάθει της ανοσολογικής απόκρισης που έχει προκληθεί από το εμβόλιο, είναι πιθανό να καταστεί απαραίτητη η προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αντίστοιχα με το εμβόλιο της γρίπης.

Πηγή: newsit.gr