Χαλκιδική: Οι κυνηγοί αφανίζουν τα φλαμίνγκο – Τεράστιο έγκλημα

Πέρσι πανηγυρίζαμε γιατί για πρώτη φορά γεννήθηκαν φλαμίνγκο στην Ελλάδα, στον υγροβιότοπο του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική.

Η φωτογραφία από τον Μάϊο του 2020 όταν πανγηυρίζαμε για τα πρώτα γεννητούρια φλαμίνγκο στην Ελλάδα (photo Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου)

Και φέτος είμαστε μάρτυρες σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στη χώρα μας.

Λίγους μήνες μετά τα γεννητούρια στον Άγιο Μάμα, νεκρά φλαμίνγκο στον υγροβιότοπο. Η χρήση των απαγορευμένων μολύβδινων σκαγιών από τους κυνηγούς αφανίζει τα πανέμορφα πουλιά

Στον Άγιο Μάμα στην Χαλκιδική περισσότερα από 30 φλαμίνγκο έχουν βρεθεί νεκρά τις τελευταίες εβδομάδες από μολύβδινα σκάγια.

photo Δράση για την Άγρια Ζωή

Τα φλαμίνγκο παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο, εξαιτίας της κατάποσης μολύβδινων σκαγιών από κυνηγητικά όπλα.

Οι νεκροψίες και οι ακτινογραφίες πιστοποίησαν ότι τα φλαμίνγο είχαν καταπιεί μεγάλες ποσότητες μολύβδινων σκαγιών από κυνηγητικά όπλα και δηλητηριάστηκαν (photo Δράση για την Άγρια Ζωή)

Εκτός από τα 30 νεκρά φλαμίνγκο, πολλά πουλιά είναι σε άσχημη κατάσταση και δίνουν μάχη για να σωθούν.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα νεκρά πουλιά που δεν έχουν εντοπιστεί μέσα στη βλάστηση και στους κολπίσκους των υγροτόπων.

Όλα τα φλαμίνγκο που έχουν φτάσει  για περίθαλψη στις εγκαταστάσεις της Δράση για την Άγρια Ζωή  είχαν συμπτώματα μολυβδίασης, ενώ τόσο οι νεκροψίες όσο και οι ακτινογραφίες, δείχνουν ότι έχουν καταπιεί μολύβδινα σκάγια, σύμφωνα με την Πηνελόπη Καραγιάννη, ορνιθολόγο της εθελοντικής οργάνωσης.

Τα μολύβδινα σκάγια είναι απαγορευμένα από το 2013

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους έχει απαγορευτεί από το 2013.

Ο λόγος ήταν η υψηλή τοξικότητα του μολύβδου και οι σοβαρές επιπτώσεις του στην άγρια ζωή  και στην ανθρώπινη υγεία.

Τον περασμένο Νοέμβριο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η καθολική απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους ευρωπαϊκούς υγροτόπους.

Μόνο που στην Ελλάδα οι κυνηγοί επιμένουν και να σκοτώνουν παράνομα πουλιά σε υγροτόπους και να τα σκοτώνουν εμμέσως δηλητηριάζοντάς τα με τα σκάγια από μόλυβδο που καταπίνουν.

Η επικινδυνότητα του μολύβδου

Τα μολύβδινα σκάγια είναι ουσιαστικά μικρά σφαιρίδια που κατά την εκπυρσοκρότηση διασπείρονται.

PHOTO Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου

Εξαιτίας αυτού, μόνο ένας μικρός αριθμός σκαγιών εισέρχεται στο σώμα του θηράματος, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν στο έδαφος ή τις υδάτινες επιφάνειες.

Τα σκάγια που καταλήγουν στον πυθμένα των υγροτόπων ή στην επιφάνεια του εδάφους, καταναλώνονται στη συνέχεια από υδρόβια πουλιά, όπως οι κύκνοι, οι πάπιες, οι χήνες και τα φοινικόπτερα.

Αυτό συμβαίνει διότι τα μπερδεύουν με χαλίκια, τα οποία συνηθίζουν να καταναλώνουν για τη διευκόλυνση της πέψης, ή με σπόρους.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) περίπου 21.000-27.000 τόνοι μολύβδου καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως από αυτή τη χρήση.

Ο ECHA εκτιμά ότι πάνω από 1 εκατομμύριο πουλιά πεθαίνουν ετησίως από την πρόσληψη μολύβδου.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και η Δράση για την Άγρια Ζωή, απευθύνουν με επιστολή τους αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές για ανάληψη άμεσης δράσης για την πάταξη της παράνομης χρήσης μολύβδινων σκαγιών για τη θήρα στους υγροτόπους.

Πηγή: https://www.zoon.gr/