ΧΑΘΗΚΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΝΙΑ

Όταν άνοιγε η συζήτηση για το ενδεχόμενο σπάσιμο του δήμου και την πιθανή προσχώρηση της Θηνιάς στη Παλικήποτέ δεν φανταζόμασταν ότι αυτό που στην αρχή μας φάνηκε αδιανόητο ίσως στο τέλος ήταν και για το καλό μας.

Μέσα από την συλλογή υπογραφών εκφράσθηκε η θέληση  μας  να μείνουμε στη μεριά του Αργοστολιού δεδομένου ότι έτσι είχαμε συνηθίσει πολλά χρόνια τώρα και το να επιστρέψουμε διοικητικά  στο Ληξούρι φάνταζε τρομερά δύσκολο.

Όμως πάντα εμφανίζονται στο προσκήνιο παράγοντες που διαφοροποιούν τελείως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται μια συζήτηση και κατά συνέπεια διαφοροποιούν και τις εκφρασμένες απόψεις. Κάτι τέτοιο, συνέβη και στην περίπτωση την δική μας.

Κατ’αρχήν διαχωρίσαμε την θέση μας μετά τα όσα αισχρά διαδραματίστηκαν στο γραφείο της βουλευτού κατά την υποτιθεμένη διαμαρτυρία για τη Θηνιά, από κάποιους που τους ενδιέφερε περισσότερο  να παίξουν πολιτικά παιχνίδια.

Στην συνέχεια, η βουλευτής κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτουακούγοντας με προσοχή την τοπική κοινωνία και την αγωνία της για τις εξελίξεις αντιπροτείνει τα χωριά μας  αφού ενταχθούνστο νεοσύστατο δήμο Παλικής,να αποτελέσουν δημοτική ενότητα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κι αυτό, αν τελικά γινόταν δεκτό, θα είχε  πολλά και πρωτόγνωρα οφέλη για τα χωριά μας δεδομένου ότι θα άλλαζαν τελείως οι συσχετισμοί και  θα δημιουργούνταν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή,της οποίας ο ρόλος θα αναβαθμιζόταν.

Στον υπό σύσταση δήμο, θα ήμαστανη μία εκ των δυο ενοτήτων που θα τον αποτελούσαν κι αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε  λόγο με πολύ  μεγαλύτερη βαρύτητα κι η φωνή μας θα ακουγόταν πλέον πολύ δυνατά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ότι οραματιζόμαστε  τόσα χρόνια για την Θηνιά θα μπορούσε να υλοποιηθεί διότι θα είχαμε την δυνατότητα να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας μέσα από την θεσμική αντιπροσώπευση που θα είχαμε στο  δημοτικό συμβούλιο.

Απορίας άξιον λοιπόν, γιατί όλα αυτά δεν τα αξιολόγησαν σωστά κι οι πρόεδροι των κοινοτήτωνμας που κινδυνολογούσαν κι οι οποίοι στο κάτω-κάτω δεν θα έχαναν  τίποτα από την εξουσία που είχαν, διότι έτσι κι αλλιώς αντλούν τους ψήφους τους από την τοπική κοινωνία.

Αντιθέτως θα αναβαθμίζονταν και οι ίδιοι.Άλλη δυναμική θα είχε η εκλογή τους στις κοινότητες αν η Θηνιά συμμετείχε ως ισότιμη δημοτική ενότητα στον υπό σύσταση δήμο.

Στα χρόνια της σημερινής δημοτικής αρχής ήταν  μονίμως με την δικαιολογία ότι ο δήμος δεν τους έδινε χρήματα και δεν άκουγε τις εισηγήσεις τους διότι πάντα προπορεύονταν έργα μεγαλύτερης κλίμακας για μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές. Για να αλλαχθεί μια καμένη λάμπα στο δρόμο έπρεπε να περιμένουμε μήνες.

Δεν αποδόθηκαν ποτέ στα χωριά μας από τον δήμο τα προβλεπόμενα ανταποδοτικά τέλη  από τις ανεμογεννήτριες ούτε τα οφέλη από τον χώρο εναπόθεσης των σκουπιδιών στη Παλοστή.

Τι είναι εκείνο που θα χάναμε αν τελικά πηγαίναμε διοικητικά στο Ληξούρι; Προσωπικά πιστεύουμε ότι περισσότερα θα ήταν όσα θα κερδίζαμε και ίσως πρέπει αυτή η συζήτηση να ξανά ανοίξει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Θηνιάτες που νοιάζονται ΜΟΝΟ για το καλό του τόπου τους