Χλευάστηκε, αλλά δικαιώνεται: Η πρόβλεψη του καθηγητή Yale, Νικόλα Χρηστάκη, για το τέλος της πανδημίας βγαίνει αληθινή

Δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση γιατί αν σε κάτι θεωρούμαστε εξπέρ, αυτό είναι η αποδόμηση σημαντικών ανθρώπων, όταν οι απόψεις τους δεν συμφωνούν με τη θέσφατη αλήθεια μας. Έτσι, το γεγονός ότι χλευάστηκε και λοιδορήθηκε μέχρι και ένας καθηγητής του κύρους και της αξίας του Νικόλα Χρηστάκη αντιμετωπίστηκε πολύ λογικά ως… άλλη μια μέρα στη δουλειά των social media.

Βλέπετε πριν από λίγο καιρό όταν τα κρούσματα ήταν ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, όποιος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου και δεν έλεγε ότι η πανδημία τελείωσε στη χώρα μας, ήταν στην καλύτερη εχθρός και στη χειρότερη «παπαγαλάκι του συστήματος».

Φανταστείτε λοιπόν τι ακούστηκε και γράφτηκε για τον καθηγητή ιατρικής και κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλα Χρηστάκη, όταν… τόλμησε να πει ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας, αλλά στην αρχή του τέλους της. Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η πανδημία χωρίζεται σε φάσεις. Η πρώτη είναι η φάση που ζούμε ακόμη, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού: «Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής».

Ο κύριος Χρηστάκης όταν οι άλλοι μιλούσαν για το οριστικό τέλος προέβλεπε ότι μέσα στο 2022 θα περάσουμε στη δεύτερη φάση: «Είναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά, που καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια κτλ. Αυτή είναι η δεύτερη φάση. Τη δεύτερη φάση, θα τη ζήσουμε από το ’22 και μετά. 2022 μέχρι ’23-’24 περίπου».

Ο καθηγητής προέβλεψε ότι στη φάση που μπαίνουμε από το 2022 και μετά θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα: «Το χειρότερο σε αυτή την δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου 5 θα έχουν άλλα προβλήματα: Η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων. Για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου 5 που επιζούν με κάποια βλάβη».

Ο Νικόλας Χρηστάκης μίλησε και για το το ποσοστό των εμβολιασμένων, που θα επέτρεπε να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας:«Είναι περίπου 83%. Μεγάλη διαφορά. 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό.  Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85 ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί».

Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας με την έκρηξη κρουσμάτων και τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ δυστυχώς δικαιώνουν τις προβλέψεις του καθηγητή. Το τέλος μοιάζει ακόμα μακρινό, αν και θα μπορούσε να έρθει πολύ πιο σύντομα αν όλοι κάναμε την πιο απλή κίνηση: Εμβολιαζόμασταν:
«Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα πάρεις τη μόλυνση έχεις 1% να πεθάνεις. Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ το λόγο να μην πάει στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο».

Πηγή: menshouse.gr