Πολλές φορές λίγες απλές λέξεις μπορούν να πείσουν ευκολότερα από ότι μακροσκελείς επιστημονικές ανακοινώσεις.

Τέτοιες λίγες λέξεις γύρω από το μεγάλο ερώτημα «γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε» βρήκα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με εντυπωσίασε, και το παραθέτω –μεταφρασμένο από τα αγγλικά– χωρίς κανένα δισταγμό, με την ελπίδα να αποδώσει τα δέοντα:

«Είμαι πλήρως εμβολιασμένος και περιμένω να κάνω την αναμνηστική (τρίτη) δόση. Όχι, δε γνωρίζω τι περιέχει το εμβόλιο εναντίον του Covid-19όπως δε γνωρίζω τι περιείχαν τα εμβόλια που έκανα όταν ήμουνα παιδί. Ούτε γνωρίζω τι περιέχουν τα 11 μυστικά βότανα και μπαχαρικά του KFC (σημ.: KentuckyFriedChicken).

Δε γνωρίζω ακόμα τι περιέχει η ουσία ιβουπροφαίνη ή οποιοδήποτε άλλο παυσίπονο με τα οποία απαλλάσσομαι από τον πονοκέφαλο και τους πόνους μου.

Δε γνωρίζω τι περιέχουν τα μελάνια τατού, ή τα συστατικά του σαπουνιού μου, του σαμπουάν και των αποσμητικών.

Δε γνωρίζω τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μου της χρήσης κινητού τηλεφώνου ή αν στο εστιατόριο όπου έφαγα χρησιμοποιούν ΟΝΤΩΣ υγιεινά τρόφιμα και αν οι υπάλληλοι είχαν καθαρά χέρια.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που δε γνωρίζω.

Γνωρίζω, όμως, ένα πράγμα: Η ζωή είναι μικρή. Πολλή μικρή. Και εγώ, προσωπικά, θέλω να κάνω πολλά πράγματα. Θέλω να κάνω ταξίδια, να αγκαλιάζω συγγενείς και φίλους χωρίς φόβο, θέλω να ζήσω τη ζωή μου.

Στη διάρκεια της ζωής μου έχω εμβολιαστεί εναντίον πολλών ασθενειών. Εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της πολιομυελίτιδας, της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας, της γρίπης, του τέτανου. Εμπιστευτήκαμε την επιστήμη, και ποτέ δεν υποφέραμε από αυτές τις ασθένειες, ούτε σαν φορείς τις μεταδώσαμε σε άλλους.

Εμβολιάστηκα εναντίον του Covid-19όχι γιατί είμαι πρόβατο ούτε γιατί θέλω να υπακούσω στις οδηγίες της κυβέρνησης ή να αναγκάσω άλλους να εμβολιαστούν. Εμβολιάστηκα γιατί ΔΕ θέλω:

  • Να πεθάνω από τον Covid-19
  • Να εισαχθώ σε νοσοκομείο και να ταλαιπωρηθώ, αν αρρωστήσω
  • Να μη μπορώ να αγκαλιάσω τους αγαπημένους μου
  • Να μη μπορώ να ταξιδέψω ή πάω σε ένα θέατρο ή να παρακολουθήσω ένα κονσέρτο

Εν ολίγοις δε θέλω να ζήσω μια ζωή γεμάτη φόβο.»

Αυτά ανάφερε το αγγλικό κείμενο και εγώ το μετέφρασα χωρίς φόβο και πάθος, ελπίζοντας να διαλύσει τους φόβους ορισμένων συμπολιτών μας.

Η ζωή είναι μικρή. Ας μην τη κάνουμε μικρότερη!

 

Γιώργος Μεσσάρης

 

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμοριστικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΝόβακ Τζόκοβιτς: Μένει στην Αυστραλία και παίζει στο Australian Open – Κέρδισε τη δίκη για την απέλαση
Επόμενο άρθροΆνοιγμα σχολείων: Περίπου 14.000 κρούσματα έχουν ανιχνευτεί μέσω των self test σε μαθητές και καθηγητές