COVID. Συγκρίσεις κι ερωτηματα…

Στο έτος covid που διανύουμε όλος ο πλανήτης ταλανίζεται.
Απ’ ότι φαίνεται όμως , όχι όλοι το ίδιο.
Και θα σας εξηγήσω τι εννοώ.
Στην Κίνα , την πρωτοπληγείσα χώρα των 1.400 εκατομμυρίων κατοίκων μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί λιγότερα από 90.000 κρούσματα και λιγότεροι από 4.700 θάνατοι.
Στις ΗΠΑ , την επιστημονικά , τεχνολογικά και οικονομικά υπερδύναμη των 330 εκατομμυρίων κατοίκων(1/4 του πληθυσμού της Κίνας), έχουν 14 εκατομμύρια κρούσματα ( 150 πλάσια της Κίνας) και 275.000 θανάτους (60πλάσια της Κίνας)
Και το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ;
Είναι καλύτεροι γιατροί οι Κινέζοι από τους Αμερικανούς ,υπάρχουν τεραστιες διαφορές στο κλίμα τους,μήπως κάποιοι λένε ψέματα και αν ναι πόσο μπορεί να απέχουν από την αλήθεια,παίζει ρόλο η διατροφη και ο τρόπος ζωής των δυο λαών, ποια η σχέση πολίτη -κράτους στις δυο χώρες και τι συστήματα υγείας έχουν , και ποια η θέση του πολίτη στο κάθε σύστημα;;
Ίσως οι σοφοί λοιμωξιολογοι θα άξιζε να απαντήσουν αλλά ως τότε θα αναφέρω την δική μου ταπεινή προσωπική γνωμη.
Οι τεράστιες διαφορές στο πρόσωπο της πανδημιας στις δυο υπερδυνάμεις οφείλεται στη σχέση πολίτη – κράτους και στα συστήματα υγείας που έχουν αναπτύξει.
Στων Κίνα με ένα καταπιεστικό πολιτικό σύστημα αιώνων έχει σφυρηλατηθεί στον πολίτη ένα αίσθημα εξάρτησης και υποταγής στο κράτος αλλά συνάμα και η εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος.
Κι αυτό γιατί το κράτος έχει ΠΕΙΣΕΙ τον πολίτη ότι σε θέματα εθνικά και υγείας λειτουργεί υπέρ του πολίτη · ανθρωποκεντρικά.
Στις ΗΠΑ από την άλλη ο πολίτης νιώθει πιο ελεύθερος αλλά ουσιαστικά σε μια σχέση συνδιαλλαγής με το κράτος το οποίο με τη σειρά του βλέπει τον πολίτη με ωφελιμιστικά οικονομικά κριτήρια ακόμη και στο θέμα της υγείας. Συστήματα υγείας με κριτήριο το κόστος- όφελος.
Το κράτος που αντιμετωπίζει τον πολίτη του κυριως σαν καταναλωτή, ψηφοφόρο ή υποψήφιο κρούσμα που θα εκθέσει το σύστημα υγείας του ,δεν μπορεί να τον πείσει και να τον οδηγήσει σε διέξοδο μονο με την ατομική ευθύνη. ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΕ ποτέ.
Αντίθετα ο κινεζος πολίτης ένιωσε το κράτος του να βάζει πλάτη στις δύσκολες ώρες (άμεση κινητοποίηση , εκατομμύρια τεστ, μεθοδική επιτήρηση, υπέρ ενίσχυση της υγείας με ανέγερση νοσοκομείων σε λίγες μέρες,έλεγχος συνόρων κα )
Έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα με την ιστορία του και ο πολίτης ένιωσε συμμέτοχος σε αυτό τον αγώνα.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ,ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗΚΕ,ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕ,ΣΕΒΑΣΤΗΚΕ και από ότι φαίνεται
ΝΙΚΗΣΕ αυτό το στοίχημα.
Όσο για την Ελλάδα , μπορείτε να την κατατάξετε αναλόγως ( πληθυσμός 10 εκατομμύρια, κρούσματα 110.000, θάνατοι 2700)…
Από το fb του Φώτη Αυγουστάτου