«Δείτε το πραγματικό νούμερο»: Η άποψη-τομή του καθηγητή Γουργουλιάνη για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Η κατάσταση στη χώρα μας, γνωστή: μετά την σχεδόν άριστη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, με τα σκληρά (μα αναγκαία, δεδομένου του τι γινόταν τότε σε Ιταλία και Ισπανία) μέτρα να αποδίδουν στο έπακρο, η κατάσταση εσχάτως δεν είναι ακριβώς ιδεατή.

Τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σταθερά σε… απογοητευτικούς αριθμούς, καθώς μιλάμε πια για 70+ ανά ημέρα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το νούμερο-αρνητικό ρεκόρ των 110 πριν τρία εικοσιτετράωρα.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς η ανησυχία των ειδημόνων είναι έκδηλη, με τις συσκέψεις επί συσκέψεων των λοιμωξιολόγων με την κυβέρνηση να βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα.

Οι περισσότεροι εξ αυτών τονίζουν σε όλους τους τόνους τη σημασία της πλήρους εφαρμογής των μέτρων- όπως η χρήση της μάσκας-, ενώ δε λείπουν και οι ακραίες φωνές.

Ωστόσο, o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης για ακόμα μία φορά επιλέγει το δρόμο της ψυχραιμίας και της επιστημονικής τεκμηρίωσης, αποτυπώνοντας πλήρως το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας με την πανδημία του κορωνοϊού.

«Δείτε το πραγματικό νούμερο»: Η άποψη-τομή του καθηγητή Γουργουλιάνη για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media τα εξής:

«Κόκκινος συναγερμός, ήρθε το δεύτερο κύμα είπε ο καθηγητής. Συναγερμός στην Καβάλα, έκρηξη κρουσμάτων στο Βόλο, λίγο πριν το lockdown, ξέφυγε η κατάσταση, η τρίτη σε κρούσματα μέρα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, ξαναείπαν οι δημοσιογράφοι και το επανέλαβαν και αρκετοί γιατροί.

Ακόμα και τα αυτοκίνητά μας απέκτησαν μάσκα στον εσωτερικό καθρέπτη, που χρησιμοποιείται πιθανόν πριν την εφαρμογή της στο πρόσωπο του οδηγού, σαν παγίδα μικροοργανισμών από το περιβάλλον.

Εάν έρθει το δεύτερο κύμα, ελπίζω ποτέ, θα το καταλάβουμε γιατί θα γεμίσουν οι μονάδες μας από διασωληνωμένους που ευτυχώς τώρα είναι ελάχιστοι. Φαίνεται ότι ξεχνάμε εύκολα, γιατί κρούσματα σε καράβια , μπαρ, κοινωνικές εκδηλώσεις ξαναείχαμε στη χώρα μας, και βέβαια σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στο εξωτερικό.

Σε μια πρόσφατη μελέτη 9,1% των εργαζομένων σε αντίστοιχα εργοστάσια στην Αμερική, νόσησαν, ενώ και κάποιοι θάνατοι συσχετίσθηκαν με τον κορονοιό. Σύμφωνα με τα επίσημα συνολικά στοιχεία το ΕΟΔΥ το 1,4% των τεστ που έγιναν μέχρι τώρα ήταν θετικά στον κωρονοϊό.

Στις 30/7 ανακοινώθηκαν 65 νέα κρούσματα σε περίπου 8000 τεστ, στις 31/7 78 νέα κρούσματα σε 10000 και στις 1/8 110 νέα κρούσματα σε επίσης 10000 τεστ που αντιστοιχεί στο 1,1%, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων αλλά σε μικρότερα ποσοστά από τον μέχρι τώρα μέσο όρο στη χώρα μας.

Ο μεγάλος αριθμός των τεστ που γίνονται κάθε μέρα μας δίνει έναν αντικειμενικό δείκτη της διασποράς, που μαζί με τα κρούσματα και τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φέρνει την πατρίδα μας μεταξύ των χωρών με την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως.

Λέμε ΟΧΙ στην διασπορά του φόβου, ΝΑΙ στην επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και την προετοιμασία του συστήματος υγείας και βέβαια ΝΑΙ στα αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.»

https://www.facebook.com/ki.gourgoulianis/posts/10222885327422560

https://www.facebook.com/ki.gourgoulianis/posts/10222885327422560

Πηγή: aftodioikisi.gr