Πλέον είναι θέμα χρόνου. Όλοι συμφωνούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον σε λίγες εβδομάδες θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε όλο τον κόσμο. Συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη, θα συμβεί και στην Ελλάδα, αν και η χώρα μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλύτερο επίπεδο (περίπου 2 εβδομάδες πίσω) από τα υπόλοιπα κράτη.
Γι’ αυτό και τα μέτρα που θα ληφθούν έχουν αυτόν ακριβώς τον στόχο. Να καθυστερήσουν όσο γίνεται την επέλαση της Όμικρον στη χώρα μας ώστε να προλάβει να κάνει την αναμνηστική δόση η πλειονότητα των πολιτών προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στο νέο στέλεχος. Τι συμβαίνει όμως με τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον;
Οι γνώμες διίστανται καθώς τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική όπου κυριαρχεί το νέο στέλεχος ερμηνεύονται διαφορετικά από τους επιστήμονες. Οι περισσότεροι μιλούν για αύξηση της μεταδοτικότητας και των κρουσμάτων, αλλά λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με τη Δέλτα και προεξοφλούν ότι το νέο στέλεχος είναι λιγότερο επικίνδυνο. Κάποιοι άλλοι όμως σημειώνουν ότι η Νότια Αφρική δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα καθώς αφενός η πλειονότητα όσων έχουν μολυνθεί είναι νεαρής ηλικίας (άρα νοσούν πιο ελαφριά), αφετέρου περίπου το 70% των κρουσμάτων είχαν μολυνθεί και με το αρχικό στέλεχος, άρα έχουν αναπτύξει ήδη αντισώματα.
Ένας από τους επιστήμονες που τάσσεται υπέρ του πρώτου σεναρίου είναι και ο καθηγητής Γουργουλιάνης. O Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεωρεί ότι το χτύπημα της Όμικρον στη χώρα μας θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνο στη Νότια Αφρική. Δηλαδή θα δούμε τεράστια αύξηση στα κρούσματα, αλλά λιγότερες νοσηλείες. Στον πίνακα μάλιστα που συνόδευε την ανάρτησή του στο Facebook φαίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που αναμένεται να δούμε και στην Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες. Αν επιβεβαιωθούν, τότε θα μιλάμε για σαρωτικό πέρασμα του νέου στελέχους που θα κυριαρχήσει στη χώρα, δίνοντας πολύ περισσότερες μολύνσεις, αλλά όχι τόσο επικίνδυνες όσο οι αντίστοιχες του στελέχους Δέλτα. Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του καθηγητή Γουγουλιάνη:
«Άμεση προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια Υγείας!
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μέτοχοι των ¨σκληρών¨ δεδομένων από τη θνητότητα στις μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ακριβώς την ώρα που στην πατρίδα μας οι πολιτικοί, ακόμα και οι αρχηγοί κομμάτων συγκρούονταν σκληρά στη βουλή, για αυτή τη μελέτη, δημοσιεύονταν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal https://www.bmj.com/content/bmj/375/bmj.n3104.full.pdf η εκτίμηση ότι ” Η Όμικρον” προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις αλλά λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τη δέλτα, δείχνουν τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής” .
Σύμφωνα επίσης, με άλλες εκτιμήσεις που προέρχονται από την Νότια Αφρική, και φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, περιμένουμε με την επικράτηση της Όμικρον, ας πούμε για τη Λάρισα, τους επόμενους μήνες, ακόμα και 200 συμπτωματικούς ασθενείς την ημέρα με πολλαπλάσιες μολύνσεις στην κοινότητα , και μάλλον λιγότερες από ότι σήμερα εισαγωγές στο νοσοκομείο. Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουμε όλοι για τη βαρύτητα της νόσου στο επόμενο κύμα, είναι βέβαιο ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να πιέσει σημαντικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Στο τέλος, η πορεία της πανδημίας δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη θνητότητα στις ΜΕΘ αλλά από την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών Υγείας, τα νομαρχιακά νοσοκομεία και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Πηγή: menshouse.gr