ΠΡΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΠΑΤΟ

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΟΦΙΛΟ ΜΙΧΑΛΑΤΟ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΝΙΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣ

ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ κι ΆΛΛΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

 

« Δεύτερο γενικό λοκντάουνστη χώρα. Τι γίνονται οι πράσινοι νομοί; »

Με την ανακοίνωση του δεύτερου καθολικού λοκντάουν η απορία που αναδύεται σχεδόν σε όλους όσους μένουμε σε πράσινους νομούς είναι πως είναι δυνατό ακόμη και οι πράσινες περιοχές, που δεν έχουν κρούσματα να μπαίνουν κι αυτές σε καραντίνα.

Δεδομένου του σχεδόν καθολικού περιορισμού των μετακινήσεων μεταξύ νομών οι κάτοικοι των πράσινων νομών, ΙΔΙΩΣ ΝΗΣΙΩΝ, θα ήταν απόλυτα ασφαλές να παραμείνουν με τους παρόντες περιορισμούς.

Με αυτόν τον τρόπο οι νομοί που προσέχουν θα ανταμείβονταν, βλέποντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους και η κυβέρνηση θα έδειχνε συνέπεια στην πολιτική της ότι παίρνει μέτρα που πλήττουν την ψυχική υγεία, οικονομία και κονωνία ΜΟΝΟ όταν είναι απολύτως απαραίτητα. Με αυτό τον τρόπο η συμμόρφωση στα μέτρα θα αυξανόταν. Δυστυχώς όμως η επιβολή καθολικού λοκντάουν κάνει τα μέτρα συμμόρφωσης να χάνουν την λογική τους κι αυτό αυξάνειτην ανυπακοή και τον θυμό.

Πως θα πείσει ένας γονιός το παιδί του ότι είναι επικίνδυνο να πάει σχολείο, ότι είναι ανεύθυνο να βγει να παίξει έξω ή να συναντήσει τους φιλους του σε ένα πράσινο νομό; Οι επιχειρηματίες που πλήττονται πως να διαχειριστούν τον θυμό που δικαίως τους πνίγει; Η συντριπτική πλειοψηφία του νησιού μας, έδειξε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να κρατήσουμε το μέρος μας ασφαλές κι αυτό το έχουμε πετύχει με θυσίες. Η ανακοίνωση του καθολικού λοκντάουν δεν αναγνωρίζει τις θυσίες που έχουν γίνει και τα καλά αποτελέσματα που έχουν φέρει, οπότε ο θυμός ξεχειλίζει και η διάθεση για περαιτέρω θυσίες αφανίζεται.

Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι έχουν την ευθύνη να προστατεύουν την τοπική κοινωνία από τις αρνητικές επιπτώσεις παράλογων εθνικών πολιτικών. Οφείλουν να δώσουν δημοσιότητα στο θέμα, τόσο στα εθνικά ΜΜΕ και να διεκδικήσουνσε πολιτικό επίπεδο λογική χρήση των περιοριστικών μέτρων.

Από την μεριά μας οι κάτοικοι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε φωνή στο θέμα μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, επικοινωνία με τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, επικοινωνία με πολιτικά πρόσωπα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται να μιλάμε και να σκεφτόμαστε τρόπους να διεκδικούμε είρηνικά το δίκιο μας και τα δικαιώματά μας.

Το να εκφραζεται το αίσθημα των κατοίκων προς τα έξω, για όσο διάστημα διαρκέσει αυτό το λοκντάουν θα δώσει μία αίσθηση δικαίωσης στους κατοίκους, οι οποίοι αυτή την φορά θα υποφέρουν χωρίς ουσιαστικό λόγο. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι οφείλουν να σταθούν δίπλα στην τοπική κοινωνία. Αυτό το λοκντάουν πιθανότατα να μην είναι το τελευταίο, το νησί μας χρειάζεται μία γραμμή προστασίας προς άλογες πολιτικές για τώρα και το μέλλον.

 

Μαρία Κονταρίνη

Προσωποκεντρική ψυχοθεράπευτρια και διαμεσολαβητής επίλυσης συγκρούσεων

Προηγούμενο άρθρο“Κορωνοιός, Κεφαλονίτες της Κεφαλονιάς & μιάσματα”
Επόμενο άρθρο«Επιβολή λοκντάουν σε περιοχές που τα προγούμενα μέτρα είχαν αποδόσει είναι κακή χρήση εξουσίας.»