«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

Μηδενί δίκην δικάσηςπριν αμφοίν μύθον ακούσης, σε νέα ελληνικά: Να μην κρίνεις προτού ακούσεις τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Αυτό δεν το λέει ούτε ο γράφων, ούτε κάποιος αόρατος κομματικός παράγοντας. Η φράση αυτή ανήκει στον Φωκυλίδη τον Μιλήσιο, ελεγειακό ποιητή που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη σύνταξη γνωμικών κατά τον 6ο και 5ο αιώνα προ Χριστού. Παρ’ όλα αυτά, το 2020 μετά Χριστόν διαλύονται δημοτικά συμβούλια πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία. Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση μερίδας πολιτών, η οποία όμως δεν είναι εκλεγμένη, σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή και τους συμβούλους, τους οποίους τίμησε το εκλογικό σώμα του δήμου μας με την ψήφο τους.

Πρέπει ο καθένας να αντιληφθεί ότι το ζήτημα των αντιπλημμυρικών έργων είναι άκρως ακανθώδες και σπουδαιότατο. Τα αίτια βέβαια είναι η πηγή του κακού, όμως πότε σε αυτή τη χώρα προλάβαμε ένα πρόβλημα; Όλοι οι νόμοι πάντοτε γράφονταν και ψηφίζονταν κατασταλτικά, μετά το μεγάλο κακό. Όταν έρχεται με ορμή ένα ποτάμι, πρέπει να έχεις ετοιμάσει από πριν το φράγμα, αλλιώς με γυψοσανίδες πριν τον καταρράκτη δε γίνεται δουλειά.

Είμαστε μαζί μέχρι το μεδούλι σε όλες τις λογικές φωνές που εκφράζουν την αγανάκτησή τους, όμως δεν μπορούμε με μία κατ’ επίφαση δημοκρατία να νομιμοποιούμε συνδικαλιστικές και κομματικές σκοπιμότητες μειοψηφιών, που όταν έρθει αντικειμενικά η ώρα των αποζημιώσεων από τις αγωγές κατά των δήμων, δεν θα νοιαστούν, αλλά θα πίνουν κάπου αμέριμνα τον καφέ τους. Αν ο νεοσύστατος Δήμος Σάμης καταδικαστεί και υποχρεωθεί να αποζημιώσει την όποια εταιρεία, είτε την πλοιοκτήτρια είτε την κατασκευαστική είτε και τις δύο, το ποσό θα είναι δυσθεώρητο και έξω από τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, με αποτέλεσμα είτε την παύση πληρωμών είτε τη διάλυσή του. Αυτό θέλουν κάποιοι; Να πάνε τα σκήπτρα πίσω στο Αργοστόλι; Αν ναι, τότε να μας το πουν να μην παίζουμε άδικα οι δημοτικοί σύμβουλοι σε ένα θέατρο σκιών και να συνεχίζουμε να αγαπούμε τον τόπο μας με άλλους τρόπους ο καθένας.

Επίσης, ποιος προεξόφλησε αν το δημοτικό συμβούλιο άκουγε τις απόψεις της εταιρείας, ότι θα συμφωνούσε; Αυτές οι τακτικές φίμωσης ανήκουν σε ακραία καθεστώτα είτε από αριστερά είτε από δεξιά, που μία ορθά λειτουργούσα δημοκρατία οφείλει να προστατέψει και να προασπιστεί. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, έθιγε το ζήτημα νομιμότητας και σεβασμού προς τους περιβαλλοντικούς όρους εκ μέρους των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εδώ και τουλάχιστον 1 χρόνο, μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει από τα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο, τις ξεκάθαρες θέσεις μας, οι οποίες βασίζονται πάντα στο δίκιο των συνδημοτών μας, στο συμφέρον του τόπου και στην αρχή της νομιμότητας. Ποιος ανεγκέφαλος θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις κινήσεις της παράταξής μας; Ίσως αυτοί που τα λένε να είναι περισσότερο καχύποπτοι απ’ ό,τι θα έπρεπε, ίσως κοιτούν τι θα έκαναν οι ίδιοι, ίσως να επηρεάζονται από τους δικούς τους καθρέφτες ή ίσως να ακολουθούν την επί δεκαετίες ίδια κομματική τους λοβοτομή.

Πέρα από νομοτεχνικά ζητήματα, όπως η εισβολή στην αίθουσα της συνεδρίασης δικαιολογημένα αγανακτισμένων συμπολιτών μας μεν, αλλά χωρίς νόμιμη δικαιοδοσία, λόγω κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης (νομοθετική πρόβλεψη για την πανδημική κρίση) ή η μη ορθή τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δήμου, καμία ουσιώδης μεταβολή δεν προέκυψε.

Το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτικό όργανο, που όμως λαμβάνει αποφάσεις με νομική ισχύ τις περισσότερες φορές, αν εξαιρέσει κανείς τα λεγόμενα «Ψηφίσματα», τα οποία ως επί το πλείστον στη σύγχρονη νεοελληνική συνταγματική ιστορία αποτελούν πολιτικά ευχολόγια. Το ίδιο το συμβούλιο μπορεί εκ του νόμου να αποφασίσει αν θα ακούσει, ποιον θα ακούσει και το τι θα ακούσει. Ασφαλώς και ένα εκλογικό σώμα πρέπει να ακούγεται πάντα, αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, όμως ερχόμενο με οργανωμένα αιτήματα και όχι σαν μία χάβρα Ιουδαίων χωρίς να αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη των υπέρογκων αποζημιώσεων, για γνωστοποίηση της οποίας κάποιοι ελαφρά τη καρδία και με πολιτικό θράσος ανέφεραν ότι είναι εκβιασμός.

Οφείλω να προστατέψω τον τόπο μου από επιπλέον αλόγιστες και υπέρογκες δαπάνες, όπως οφείλω να τον προστατέψω και από νέες δυστυχίες με όση δημοκρατική νομιμοποίηση μού έκαναν την τιμή και μου έδωσαν οι κάτοικοί του. Ο δήμος μας οφείλει να προσλάβει τη μέγιστη προσοχή και από τα κρατικά όργανα αλλά να εισπράξει και τον μέγιστο σεβασμό από τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα το μερίδιο της ευθύνης τους.

Η πολιτική πίεση των συμπολιτών μας έχει φτάσει στα απώτατα όριά της και θα ήταν καλό για όλους μας να μην προχωρήσει τις επόμενες μέρες η εισαγγελική αρχή σε συλλήψεις, ούτε και κάποιο δικαστικό όργανο σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου μας. Δεν πρέπει να χάσουμε το δίκιο μας, ύστερα από τόσο καιρό και τόσους κόπους. Η Πολιτεία τώρα φαίνεται να ξεκινά να μας ακούει. Η μία φωνή ενωμένη είναι δυνατότερη από τις χίλιες που χάνονται στον σαματά του μικροκομματισμού που τις γέννησε.

 

Παντελής Σ. Αμούργης,

δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης Κεφαλονιάς,

επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ