Διονύσης Αραβαντινός: “Στα αζήτητα το ΤΕΙ στο Ληξούρι”

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΟ ΤΕΙ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Πρόσφατο δημοσίευμα στον τοπικό τύπο με τίτλο: ‘ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ’

αναφέρει ότι ανοίγει και πάλι η σχετική συζήτηση για την δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος στην Λευκάδα, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου Α. Φλώρου. Μάλιστα τόσο οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών όσο και ο ίδιος ο πρύτανης εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την ίδρυση νέου πανεπιστημιακού τμήματος.

Σημειώνουμε ότι μετά την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας του τμήματος ‘ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ’ στην Λευκάδα, το νησί του Ιονίου παραμένει εκτός εκπαιδευτικού χάρτη. Εμείς στο Ληξούρι, έχουμε φύγει καιρό τώρα από τον εκπαιδευτικό χάρτη, χωρίς να γίνεται ούτε ίχνος προσπάθειας για την επανένταξη μας σ’ αυτόν.

Σε δηλώσεις του ο πρύτανης θεωρεί ότι ‘Με το άνοιγμα της συζήτησης που θα γίνει για την αναθεώρηση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία όπως φαίνεται σύντομα θα ξεκινήσει, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα γίνει πραγματικότητα η λειτουργία  του τμήματος στην Λευκάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του κτιρίου που έχει παραχωρηθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για αυτό τον σκοπό.’

Επίσης για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Λευκάδας τόνισε: ‘Γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε στενά με τον πρύτανη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, με ένα κοινό σκοπό, την δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος στην Λευκάδα. Για το λόγο αυτό, έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή ενός κτιρίου που προορίζεται να στεγάσει το τμήμα, ενώ δουλεύουμε και στην κατεύθυνση της ανέγερσης φοιτητικής εστίας.  Τόσο ο πρύτανης όσο και η σύγκλητος του Ιόνιου Πανεπιστημίου έχουν εκφράσει ανοικτά και με σαφήνεια την υποστήριξη τους σ’αυτή την προοπτική.’

Κατά το δημοσίευμα πάντα, ο πρύτανης του Ιόνιου πανεπιστημίου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λευκάδας, κ Βεργίνη και τον Αντιπεριφερειάρχη  κ Δουβίτσα, όπου έγινε εκτεταμένη ενημέρωση για τις κοινές ενέργειες των προηγούμενων ετών διεκδίκησης του τμήματος, αλλά και για την ανακατασκευή του χώρου που θα το στεγάσει και την ανέγερση φοιτητικής εστίας.

Ενώ λοιπόν  στη γειτονική Λευκάδα υπάρχει:

  • έντονη δραστηριότητα για την δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής
  • οι εκεί παράγοντες της αυτοδιοίκησης (Α & Β βαθμού) βρίσκονται σε αδιάλειπτη συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
  • ο πρύτανης και η σύγκλητος του Ιόνιου Πανεπιστημίου,  χωρίς να μασάνε τα λόγια τους, εκφράζουν ανοικτά την υποστήριξή  τους στην ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος
  • έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση για ανακατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει το νέο τμήμα
  • δρομολογείται η ανέγερση φοιτητικής εστίας,

εσείς κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια.

Αναφέρομαι στο παραπάνω δημοσίευμα προκειμένου να καταδείξω τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στο τρόπο δράσης των θεσμικών παραγόντων της Λευκάδας για την διεκδίκηση πανεπιστημιακού τμήματος στο νησί τους, συγκριτικά με τη δική σας απάθεια και απραξία, εξ αιτίας της οποίας χάσαμε τα πάντα, αν και:

Είχαμε τμήμα επαρκές και βιώσιμο (ΤΗΜΟ), διαθέταμε όλες τις απαραίτητες κτιριακές διαδρομές και είμαστε σεισμόπληκτη περιοχή,  γεγονός που μας έδινε πλεονεκτήματα στης διεκδικήσεις μας.

Γίνεται αντιληπτό ότι σύσσωμη η Δημοτική Αρχή έχει παραιτηθεί κάθε διεκδίκησης για επανάκτηση τμήματος ΑΕΙ στο Ληξούρι.

Άλλωστε η απάντηση σας σε σχετικό ερώτημα μου ήταν αφοπλιστική και κυνική ταυτόχρονα: ‘ Εδώ έκλεισαν 37 τμήματα σ’ολη την χώρα, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;’

Επιμένω και απαιτώ από εσάς ως Δημοτική Αρχή απαντήσεις για το αν και το πώς σκοπεύετε να κινηθείτε και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επιστροφή Πανεπιστημιακού Τμήματος στο Ληξούρι.

Όπως και να έχει, η Λευκάδα σας δείχνει τον δρόμο.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι όλες οι φιλοδοξίες σας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Ληξούρι εξαντλούνται στην μετατροπή των αιθουσών διδασκαλίας του ΤΕΙ σε αποθηκευτικούς χώρους . Γιατί αν συμβαίνει  κάτι τέτοιο, τότε το έχετε τερματίσει.

Ληξούρι, 24.6.2024

Αραβαντινός Διονύσης,

Δημοτικός Σύμβουλος του ‘ΠΑΛΛΗΣ ΞΕΚΙΝΗΜΑ’