Με αφορμή δημοσίευμα για την έναρξη του έργου των ασφαλτοστρώσεων σε οδούς της πόλης του Αργοστολίου θα ήθελα να παραθέσω ορισμένες σκέψεις.

Καταρχήν εύχομαι από καρδιάς να είναι καλοτάξιδη η νέα δημοσιογραφική προσπάθεια που φιλοξενεί το συγκεκριμένο δημοσίευμα, και προσβλέπω στην δημιουργία από τους συντελεστές της, μιας ιστοσελίδας που θα παρουσιάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα την πολιτική επικαιρότητα και θα συμβαδίζει με την ανάγκη των Πολιτών να ενημερώνονται αξιόπιστα και έγκαιρα σε όλα τα επίπεδα.

Απευθυνόμενος λοιπόν στους συντελεστές της νέα δημοσιογραφικής προσπάθειας ζητώ να μου επιτρέψουν να συμβάλω και εγώ με την σειρά μου στο δημοκρατικό, δημόσιο διάλογο που καλλιεργούν, εκθέτοντας ορισμένα επιχειρήματα, διαφορετικά από τα δικά τους, επί της σημερινής τους ανάρτησης με τίτλο «Παγκόσμια πρωτοτυπία: Θα εκτελέσουν έργα οδοποιίας στην καρδιά της τουριστικής περιόδου».

ΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ.
Τα δημόσια έργα υποδομών που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, από τη στιγμή της ένταξής τους, πρέπει να εκτελούνται και να παραδίδονται σε χρήση στο κοινό, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Για παράδειγμα, δείτε τι έχει γίνει με το έργο της κατασκευή του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου. Κοντεύουν 15 χρόνια από την πρώτη ένταξη του έργου, και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τώρα, για το συγκεκριμένο έργο οδοποιίας – το οποίο από τεχνικής απόψεως είναι ένα απλό έργο στην μελέτη και στην κατασκευή του, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες – υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το έτος 2017. Κατά την προσωπική μου άποψη έχει εξαντληθεί προ πολλού το εύλογο χρονικό διάστημα για την εκτέλεσή του.

ΤΟ ”ΚΟΣΤΟΣ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΟΞΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
Πέραν τούτου, κάποια στιγμή θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης, μια διαφορετική φιλοσοφία, που ισχύει από δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με το χρονικό προγραμματισμό των δημοσίων έργων:

Finish it one day earlier of schedule.
It’s good for the economy.
It’s good for the society.

(Τελείωσέ το μια μέρα νωρίτερα από τον προγραμματισμό. Είναι καλό για την οικονομία.
Είναι καλό για την κοινωνία).

Δεν είναι εύκολο. Θέλει προσπάθεια. Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα σήμερα εν όψη της τεράστιας οικονομικής θύελλας που είναι προ των πυλών.

Εξάλλου, η αναστολή εκτέλεσης δημοσίων έργων με επίκληση σε γενικούς όρους όπως «Τουριστική Περίοδος» είναι καθαρά Ελληνική Πατέντα και δεν ισχύει πουθενά στη σύγχρονη τουριστική και μη τουριστική Ευρώπη και Αμερική. Σε όλους τους αστικούς και μη αστικούς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης εκτελούνται κανονικά δημόσια έργα οδοποιίας, κτιριακά κλπ και τους 12 μήνες του χρόνου.

Πέραν τούτου, όπως είναι ευρέως γνωστό, η ιδιότητα του χρήματος να αποφέρει κέρδος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των τεχνικοοικονομικών αναλύσεων. Γενικά «το κόστος ευκαιρίας» του χρήματος, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση είναι ο τόκος του αποταμιευτικού ταμιευτηρίου, εκφράζει την αξία του χρήματος σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Επομένως, είναι προφανές ότι όταν υπάρχουν σταλίες (laydays) δημόσιων χρηματικών πόρων, υπάρχει κόστος για την κοινωνία. Επιπρόσθετα, οι σταλίες αναστέλλουν την θετική επίδραση του χρήματος στην τοπική οικονομία μέσω της διαδικασίας του περιφερειακού πολλαπλασιαστή.

Φέτος, μέχρι και σήμερα που μιλάμε, τέλος Ιουλίου, θα έπρεπε να έχουν εισέλθει και να κυκλοφορούν στην τοπική οικονομία του νησιού 100-130 (νέα) εκατομμύρια ευρώ ενώ θα αναμέναμε άλλα 100 εκατομμύρια μέχρι τον Οκτώβριο. Είναι όμως ζήτημα αν έχει εισέλθει 1 μόλις εκατομμύριο ευρώ από τον τουρισμό και 3-4 εκατομμύρια από έκτακτες επιχορηγήσεις της κυβέρνησης. Ας μη ξεχνάμε ότι ο βασικός οικονομικός τομές του νησιού είναι ο τουρισμός και επομένως έχουμε λίγα να αναμένουμε από άλλους οικονομικούς τομείς.

Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων «Αντώνης Τρίτσης» έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά ενώ μέχρι να ενταχθούν νέα έργα και να αρχίσει η οικονομία να τροφοδοτείται από τις δαπάνες της εκτέλεσής τους, θα περάσει κατ’ ελάχιστο ένα έτος.

Τότε θα είναι πολύ αργά για αρκετές επιχειρήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, διότι τα χρήματα λείπουν τώρα από την αγορά, τώρα χρειάζεται το σωσίβιο η μικρομεσαία επιχείρηση που αγωνίζεται να κρατηθεί έξω από το νερό, όχι όταν θα έχει βουλιάξει εντελώς.

Σε έναν ασθενή χορηγείς το φάρμακο την κατάλληλη στιγμή, όχι όταν θα είναι αργά, όταν θα έχει πεθάνει. Ο χρόνος είναι σχετικός όπως γνωρίζουμε. Οι 3 ή 4 μήνες καθυστέρηση στις σημερινές απερίγραπτα δύσκολες συνθήκες ομοιάζουν με αιωνιότητα. Και μάλιστα χωρίς αιτία.

Το ίδιο ισχύει και για το τρέχον ΕΣΠΑ καθώς ουσιαστικά η Περιφέρεια φαίνεται να έχει αναστείλει κάθε νέα προκήρυξη για ένταξη έργων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αξιόλογες χρηματορροές στις τοπικές οικονομίες του Ιονίου και κατά συνέπεια του νησιού μας.

Με ποιό ακριβώς τρόπο θα αναπληρώσουμε την φετινή απώλεια των 200 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική οικονομία; Πηγαίνοντας χρονικά ακόμη πιο πίσω, έστω κάποια έργα που μπορούμε να εκτελέσουμε άμεσα;

Να σημειωθεί ότι στο νησί μας, τέτοιες απώλειες δεν είχαμε ούτε κατά την περίοδο των μνημονίων και της 8ετούς οικονομικής κρίσης καθώς ο τουρισμός στην Κεφαλονιά δούλευε και μάλιστα αναπτυσσόμενος και οι χρηματορροές από το εξωτερικό έφθαναν στην τοπική οικονομία παρά την δυσβάστακτη φορολογία των προηγούμενων ετών.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που κλείνει η στρόφιγγα των τουριστικών χρηματορροών από το εξωτερικό για την Κεφαλονιά, με το έτος 2021 να είναι εντελώς αβέβαιο.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ … ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Δυστυχώς, βρισκόμαστε πράγματι στην καρδιά της τουριστικής περιόδου χωρίς όμως τουρίστες λόγω της γνωστής πανδημίας του κορωνοϊού. Το τέλος του Ιουλίου φέτος, δεν θυμίζει σε τίποτα έστω τον δυναμικό Απρίλιο του 2019 με τις 110 πτήσεις εξωτερικού και τα πολυάριθμα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι.

Στη ζωή, δεν πρέπει να κινούμαστε με στερεότυπα. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να βλέπουμε και να αξιολογούμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα που κάθε φορά έχουμε μπροστά μας. Η όχληση που θα προκαλέσει το εκτελούμενο έργο οδοποιίας στον τουριστικό κλάδο του νησιού μας είναι μηδενική καθώς μηδενικές είναι και οι τουριστικές ροές προς το νησί. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Επομένως, είναι η κατάλληλη περίοδος, στο μέτρο των μικρών δυνατοτήτων του, ο Δήμος Αργοστολίου να πράξει τα αυτονόητα και να στηρίξει με κάθε τρόπο την τοπική οικονομία από το δικό του μετερίζι, μπροστά στην επερχόμενη καταιγίδα.

Παγκόσμια πρωτοτυπία θα ήταν να αναβάλουμε το έργο επικαλούμενοι το στερεότυπο της Ελληνικής Πατέντας περί «Τουριστικής Περιόδου».

Με αφορμή δημοσίευμα για την έναρξη του έργου των ασφαλτοστρώσεων σε οδούς της πόλης του Αργοστολίου θα ήθελα να…

Δημοσιεύτηκε από Dionysios Minetos στις Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020

Προηγούμενο άρθροΝέο κόμμα στην Κεντροαριστερά: Ιδρύεται Κίνημα Φίλων Ανδρέα Παπανδρέου
Επόμενο άρθρο“1453: Η πρώτη προσευχή του Μωάμεθ στην Αγιά-Σοφιά”