Σενάρια από την ταινία «Το Παιχνίδι του Καλαμαριού» (Squid Game) κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για την Πεζοδρόμηση της Σκάλας. Είναι λέει παράνομη και προϊόν πολιτικής συναλλαγής μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της Κυβέρνησης. 7 χρόνια προσπαθούσε ο Παρίσης να πεζοδρομήσει τον κεντρικό δρόμο του χωρίου αλλά δεν μπόρεσε και τα παράτησε. Πώς έγινε τώρα; Σίγουρα πρόκειται για πολιτική εξυπηρέτηση.
ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΜΙΑ ΠΛΕΚΤΑΝΗ
Κατά τους ειδικούς σχολιαστές, επειδή ο Δήμαρχος Αργοστολίου είχε υποσχεθεί προεκλογικά την πεζοδρόμηση στους κατοίκους της Σκάλας, βρισκόταν σε μεγάλο αδιέξοδο, και ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Βουλευτή κ. Παναγή Καππάτου.
Ο Βουλευτής πήγε στο Μαξίμου και ζήτησε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να σωθεί η μονοεδρική.
Ο Πρωθυπουργός ανταποκρινόμενος και για μη χάσει τη μονοεδρική, τηλεφώνησε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα υπεύθυνο για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και του ζήτησε να λύσει το πρόβλημα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών με τη σειρά του έδωσε εντολή στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου κ. Παπαθεοδώρου να ταχτοποιήσει το θέμα του Δημάρχου Αργοστολίου όπως και δήποτε.
Ο κ. Παπαθεοδώρου μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης και λόγω του ότι η εντολή ήταν άνωθεν, ανέλαβε δράση και τηλεφώνησε στο Γενικό Διευθυντής Χωροταξίας & Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένος κ. Διονύση Παναγιωτόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε εντολή στη Διευθύντρια της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης να επιληφθεί του ζητήματος.
Η Διευθύντρια διαβίβασε αμέσως την εντολή στον Τμηματάρχη του Τμήματος Υποστήριξης ο οποίος με την σειρά του ζήτησε από την υπάλληλο που χειριζόταν την υπόθεση να κάνει θετική εισήγηση για να τερματιστεί το αδιέξοδο του Δημάρχου Αργοστολίου.
Δηλαδή καμιά δεκαπενταριά νοματαίοι στο κόλπο, υπάλληλοι και πολιτικοί παράγοντες.
Not bad!!! Δεν είναι κατ’ ανάγκη άσχημο αυτό γιατί δημιουργεί την εντύπωση ότι έχουμε μια Δημοτική Αρχή που «λύνει και δένει» μέσα στα Υπουργεία και στις Υπηρεσίες και τους έχει όλους στο τσεπάκι ότι ώρα θέλει.
Ο ΛΟΥΚΑΙΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ
Η πραγματικότητα βέβαια απέχει παρασάγγας από την παραπάνω περιγραφή που θυμίζει περισσότερο το γνωστό τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη «Πού βαδίζουμε κύριοι» που μεταξύ άλλων λέει: «Χώρισε ο Θωμάς με την Βαρβάρα Και ο Νίκος ο ψηλός με τη Φανή, Τα ‘φτιαξε ο Κωστάκης με τη Μάρα, Και γνώρισε ο Δημήτρης τη Βιβή, Και τα ‘φτιαξε η Αίμη με το φίλο του Αρτέμη, Και τον πήρε από τη Μάνια που κολλούσε στον Τοτό, Που φλερτάριζε τη Βάσω που τα είχε με τον Τάσο Πριν τον κάνει με την Ράνια τσακωτό…
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η Δημοτική Αρχή μελέτησε το θέμα με ψυχραιμία και σοβαρότητα, εκπόνησε έναν άρτιο φάκελο σχετικά με τις Κυκλοφοριακές Συνθήκες του οικισμού της Σκάλας, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ισχύουσα νομοθεσία, και γι’ αυτό υπήρξε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Τόσο απλά.
Αρκεί κάποιος να διαβάσει το ΦΕΚ. Στη Σκάλα θεσμοθετήθηκε ένας ή πιο σωστά τρεις Περιοδικοί Πεζόδρομοι και όχι τρεις Πεζόδρομοι. Οι Περιοδικοί Πεζόδρομοι της Σκάλας θα είναι κλειστεί 24 ώρες το 24ωρο από 1-Μαϊού έως 31 Οκτωβρίου. Τους υπόλοιπους 6 μήνες θα είναι δρόμοι κανονικοί. Οι Περιοδικοί Πεζόδρομοι δεν έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον ΓΠΣ γιατί δεν αναιρούν από κανέναν ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα στο μέλλον να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το τμήμα της οδού Κωνσταντίνου Τραυλού από την εκκλησία έως την κάτω Πλατεία να χαρακτηριστεί Πεζόδρομος (δηλαδή δρόμος κλειστός στα τροχοφόρα για 12 μήνες).
Άλλο λοιπόν Πεζόδρομος και άλλο Περιοδικός Πεζόδρομος. Άλλο φρούτο είναι το καρπούζι και άλλο το πεπόνι.
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Πέραν τούτου, ο Πολεοδομικός σχεδιασμός μιας περιοχής ολοκληρώνεται σε δύο διακριτά στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Περιοχής και αμέσως μετά ακολουθεί το δεύτερο στάδιο που περιλαμβάνει την εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης (ΠΜ).
Το ΓΠΣ είναι ένα μεικτό κείμενο που περιέχει δύο ειδών διατάξεις: α) κανονιστικές διατάξεις άμεσα εφαρμόσιμες και β) κατευθυντήριες διατάξεις οι οποίες δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμες αλλά αναμένεται να εξειδικευτούν στο Β΄ Στάδιο της ΠΜ.
Αν εκπονηθεί μόνο το πρώτο στάδιο (ΓΠΣ) τότε ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός παραμένει ελλιπής και ανολοκλήρωτος. Μόνο με την Πολεοδομική Μελέτη του Β Σταδίου ολοκληρώνεται.
Στη Σκάλα εκπονήθηκε το ΓΠΣ αλλά ποτέ δεν εκπονήθηκες το Β’ στάδιο της ΠΜ. Αν είχε εκπονηθεί τότε θα είχαν εξειδικευτεί οι αναγκαίοι πεζόδρομοι της Σκάλας οι οποίοι θα μπορούσαν να ήταν είτε ένα τμήμα της οδού Κωνσταντίνου Τραυλού, είτε όλη η οδός είτε και περισσότερες οδοί ανάλογα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Κυκλοφοριακών Συνθηκών η οποία αποτελεί τμήμα της Πολεοδομικής Μελέτης.
Αυτή είναι η απάντηση στο πρώτο ερώτημα του συντάκτη των κειμένων που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ και που προς τιμή τους τα δημοσιογραφικά μέσα «Ημερήσιος» και «Kefalonia press» τα υπογράφουν μέσω της συντακτικής τους ομάδας, τη στιγμή που ο πραγματικός συντάκτης κρύβεται στις σκιές.
Μόλις ο πραγματικός συντάχτης των κειμένων βάλει την υπογραφή του, θα του απαντηθούν και τα υπόλοιπα ερωτήματα για να μην έχει απορίες.
ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ, ΝΑ Σ’ ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ
Κατά τα λοιπά, όλοι είναι υπέρ της πεζοδρόμησης της Σκάλας.
Οργανώνουμε πρώτα έναν ορυμαγδό από εξώδικα, καταγγελίες και προσφυγές σε όλες τις υπηρεσίες για να σαμποτάρουμε την πεζοδρόμηση της Σκάλας αλλά κατά τα άλλα δηλώνουμε ότι ήμαστε υπέρ της πεζοδρόμησης με νόμιμο τρόπο.
Να σε κάψω Γιάννη μου να σ’ αλείψω λάδι!
Η ΟΥΣΙΑ
Η Σκάλα βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι, σε ένα δίλλημα. Τελικά επέλεξε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η επόμενη μέρα, σίγουρα θα την βρει με μια βελτιωμένη ποιότητα αστικού χώρου και μια αναβαθμισμένη πολεοδομική εικόνα και με περισσότερες δυνατότητες να προσφέρει μια πιο ποιοτική εμπειρία στους επισκέπτες της. Εναπόκειται στους κατοίκους της να υπερασπιστούν και να εκμεταλλευτούν με δημιουργικούς τρόπους την επιλογή που έκαναν.

Σενάρια από την ταινία «Το Παιχνίδι του Καλαμαριού» (Squid Game) κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για την Πεζοδρόμηση της…

Posted by Dionysios Minetos on Saturday, May 28, 2022

Προηγούμενο άρθροΔιακοπές στην Κεφαλονιά: Ήσυχη διαμονή κοντά στον Μύρτο και στην Αγία Ευφημία (εικόνες)
Επόμενο άρθροΞεκινά η τουριστική προβολή του Πόρου -Μια πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής