Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη των θεραπειών τεστοστερόνης για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Πριν από την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες των γυναικών είναι η κύρια πηγή τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο αίμα. Μετά την εμμηνόπαυση, επειδή οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν, η τεστοστερόνη του αίματος παράγεται από την ορμόνη DHEA που προέρχεται από τα επινεφρίδια.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη διαχρονική τυχαιοποιημένη δοκιμή ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly), αυτή η μελέτη, με επικεφαλής τη δρ. Susan Davis, καθηγήτρια γυναικείας υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Monash, μέτρησε τις συγκεντρώσεις τεστοστερόνης, DHEA και οιστρογόνων στο αίμα γυναικών άνω των 70 ετών χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις τεστοστερόνης και DHEA στο αίμα αλλά όχι χαμηλά οιστρογόνα, είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων από τις γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Healthy Longevity.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα ξεκινούν να μειώνονται στις γυναίκες από τα 20 τους χρόνια, αλλά δεν αλλάζουν σημαντικά ως αποτέλεσμα λόγω φυσικής εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 70 ετών, οι γυναίκες έχουν επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε νεαρές προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η δρ. Davis λέει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα για τις ηλικιωμένες γυναίκες να έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης:
«Έχουμε δείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες. Έτσι, η υπόθεσή μας ήταν ότι η υψηλότερη τεστοστερόνη μπορεί να προστατεύσει τις ηλικιωμένες γυναίκες από καρδιαγγειακές παθήσεις, κάτι που είναι αντίθετο με τη συμβατική πεποίθηση, ότι η τεστοστερόνη είναι κακή για το καρδιαγγειακό σύστημα”.
Και πρόσθεσε: “Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε την τεστοστερόνη ως μια ‘ανδρική’ ορμόνη που είναι κακή για τις γυναίκες. Είναι μια σημαντική ανθρώπινη ορμόνη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της δράσης της τεστοστερόνης στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο η θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με χαμηλή τεστοστερόνη προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις”.
Πηγή: https://medicalxpress.com
Πηγή : iatropedia.gr