easyJet: Μη εφαρμόσιμη η καραντίνα 14 ημερών της βρετανική κυβέρνησης | Η Ελλάδα στις «ασφαλείς» χώρες

Ο CEO της easyJet, Johan Lundgren, κατακρίνει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την επιβολή καραντίνας στις αφίξεις και αναφέρει ότι θα «αφήσει σημάδια» στην οικονομία της χώρας.

Τα σχόλια του στην  Daily Mail προστέθηκαν στα άρθρα, τα οποία αναφέρουν ότι τα σχέδια για την καραντίνα καταρρέουν καθώς οι αρχές συνοριακών ελέγχων αλλά και αξιωματούχοι της αστυνομίας χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα ως «μη εφαρμόσιμο».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Boris Johnson φέρεται να θέλει να χαλαρώσει το μέτρο της καραντίνας ή ακόμα και να μην το εφαρμόσει. Πιο συγκεκριμένα, πηγές από την Downing Street αναφέρουν:

«Το σύστημα της καραντίνας είναι ένας τρόπος για να αποτρέψουμε την είσοδο του ιού  στη χώρα καθώς τα εσωτερικά επίπεδα μετάδοσης είναι χαμηλά, αλλά φυσικά εξετάζουμε τρόπους οι οποίοι θα επιτρέπουν την πραγματοποίηση ταξιδιών σε άλλες χώρες εάν κάτι τέτοιο είναι ασφαλές».

Σύμφωνα με την Daily Telegraph οι αεροπορικές εταιρίες παρέδωσαν μία λίστα στο Υπουργείο Μεταφορών με χώρες οι οποίες είναι «ασφαλείς», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τουρκία, με στόχο τη δημιουργία «εναέριων γεφυρών».

Το Υπουργείο Μεταφορών φέρεται να συνεργάζεται με τον κλάδο των αερομεταφορών με στόχο τη δημιουργία νέων κανόνων για «ασφαλή ταξίδια», οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των ημερών και θα περιλαμβάνουν τη χρήση μασκών σε όλο το ταξίδι, τον έλεγχο της θερμοκρασίας, την τήρηση της απόστασης στα αεροδρόμια και τα ανέπαφα check-in και τις πληρωμές.

Ο Johan Lundgren αναφέρει:

«Οι πτήσεις μας θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουνίου και θέλουμε να μεταφέρουμε όσους περισσότερους επιβάτες μπορούμε σε ασφαλείς προορισμούς. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε ζήτησε τις συμβουλές του κλάδου μας κατά την εφαρμογή των μέτρων καραντίνας.

Η καραντίνα θα επηρεάσει σφοδρά τη διασυνδεσιμότητα της Βρετανίας και πολλοί διεθνείς διάδρομοι θα καταστούν ως μη βιώσιμοι για τους ταξιδιώτες στη Βρετανίας. Οι Βρετανοί τουρίστες και οι επαγγελματικοί ταξιδιώτες θα είναι επιφυλακτικοί ως προς την πραγματοποίηση ταξιδιών εάν πρέπει να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών με την επιστροφή τους.

Εάν η καραντίνα παραμείνει σε ισχύ για όλο το καλοκαίρι, τότε θα υπάρξει ένας τεράστιος και διαρκής αντίκτυπος στην οικονομική ανάκαμψη και στις ζωές μας, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν την πιο σοβαρή ύφεση του αιώνα.

Οι κύριες ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προβλέπουν ότι θα ανοίξουν για τους διεθνείς τουρίστες από τον Ιούλιο. Η Γερμανία θα καταργήσει την καραντίνα και η Γαλλία αναμένεται να ανοίξει τα σύνορά της. Ακόμα και η Ιταλία επιδιώκει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια. Επομένως, πως μπορεί η Βρετανία να συνδεθεί με τον υπόλοιπο κόσμο με ασφάλεια;

Ο Boris Johnson έχει προτείνει τη λύση και αυτές είναι οι «εναέριες γέφυρες», οι οποίες θα επιτρέψουν τα ταξίδια μεταξύ χωρών όπου η πανδημία είναι υπό έλεγχο και όπου εφαρμόζονται αποτελεσματικά υγειονομικά μέτρα. Υποστηρίζω το στόχο του Πρωθυπουργού και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι γέφυρες αυτές.

Ωστόσο, η ταχύτητα είναι σημαντική και, αν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει σύντομα τη δημιουργία των γεφυρών, τότε δε θα μπορέσουμε να πετάξουμε άμεσα»

Ο  Johan Lundgren επισήμανε 4 σημεία κλειδιά ως προς την προσέγγιση των αφίξεων και των ταξιδιών:

  • Κατάργηση της καραντίνας και αντικατάσταση με εναέριες γέφυρες με ασφαλείς χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου ο αριθμός νέων κρουσμάτων του Κορωνοϊού αγγίζει το 0
  • Θα πρέπει να εκπονηθούν ξεκάθαρα κριτήρια για τις εναέριες γέφυρες
  • Ο αριθμός των γεφυρών θα πρέπει να αυξηθεί, εάν αυτό κρίνεται ασφαλές
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο της υιοθέτησης «Διαβατηρίων για τον Κορωνοϊό» με στόχο τον εντοπισμό επιβατών που έχουν νοσήσει και έχουν πλέον ανοσία. Τα γρήγορα τεστ πριν την αναχώρηση ή κατά την άφιξη θα βοηθήσουν περαιτέρω.

ΠΗΓΗ

Πηγή: https://money-tourism.gr/ | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr