Η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών Copa Cogeca είπε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις «σουρεαλιστικές» περιγραφές όπως το «veggie burger» ή το «vegan λουκάνικο»

Το μπέργκερ, για να είναι μπέργκερ, πρέπει να έχει κρέας! Αυτό λένε οι κτηνοτρόφοι της Ευρώπης που έχουν ζητήσει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιάτα όπως το «veggie burger» ή το «vegan λουκάνικο» μπορεί να απαγορευτούν, αν τελικά οι ευρωβουλευτές πεισθούν από τους κτηνοτρόφους.

Ιατρικές ομάδες, περιβαλλοντολόγοι και εταιρείες που κάνουν χορτοφαγικά προϊόντα λένε ότι θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και υγειονομικών στόχων της ΕΕ.

Σύμφωνα με μια προτεινόμενη τροποποίηση, όροι όπως μπριζόλα, λουκάνικο, μπέργκερ και χάμπουργκερ θα επιτρέπονται μόνο για προϊόντα που περιέχουν κρέας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαγορεύσει το «γάλα σόγιας» και το «τυρί βίγκαν» πριν από τρία χρόνια, οι αποφάσεις όπως το γάλα, η κρέμα, το βούτυρο, το τυρί και το γιαούρτι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προτεινόμενη τροπολογία θα προχωρούσε περισσότερο, απαγορεύοντας στους εμπόρους φυτικών τροφίμων να τα συγκρίνουν με τα γαλακτοκομικά με λέξεις όπως «στυλ», «τύπος», «μέθοδος» ή «παρόμοιο».

Η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών Copa Cogeca είπε στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις «σουρεαλιστικές» περιγραφές. Υποστηρίζει ότι η αποδοχή όρων όπως το «vegan burger» θα ανοίξει ένα κουτί της Πανδώρας που θα μπερδέψει τους καταναλωτές και θα βλάψει τους αγρότες.

Στην άλλη άκρη, μια ομάδα υποστηρικτών τροφίμων με βάση τα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών Unilever και Ikea, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Ένωσης, χαρακτήρισε τις προτάσεις «δυσανάλογες και αντίθετες με το τρέχον κλίμα». Οι τροπολογίες θα συζητηθούν κατά τη συζήτηση ευρύτερων γεωργικών μεταρρυθμίσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να επιβάλει τις αλλαγές από μόνο του, αλλά θα υιοθετήσει θέση πριν από τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες μέλη της ΕΕ στο αρμόδιο Συμβούλιο.

Ορισμένες ομάδες κομμάτων αναζητούν μια πιο ήπια προσέγγιση. Μια πρόταση που υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές θα συνεχίσει να επιτρέπει όρους για προϊόντα χωρίς κρέας που χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό, εφόσον η συσκευασία καθιστά σαφές ότι δεν περιέχουν κρέας

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΈνεση ρευστότητας από τη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και ασφαλιστικών εισφορών
Επόμενο άρθροΓιορτινός «μποναμάς»: Ποιοι θα μοιραστούν το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ που ετοιμάζει η κυβέρνηση