Εγκλωβισμένοι σε στενά μυαλά

Τα στενά μυαλά είναι σαν τα στενά παπούτσια. Σε πονάνε, σε πληγώνουν και σε σημαδεύουν, μόνο που στην περίπτωση των παπουτσιών τα βγάζεις και τα πετάς. Σε κάθε τι που θα γίνει, σε κάθε τι που θα ακουστεί, τα στενά μυαλά είναι παρόν ώστε να συλλέξουν πληροφορίες, να τις ανακατέψουν με την καλύτερη σάλτσα και στο τέλος να σου σερβίρουν το αποτέλεσμα. Τι δηλαδή συνέβη και κανείς άλλος δεν το αντιλήφθηκε.

Τι λόγο και συμπέρασμα μπορούν να συντάξουν οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς μπροστά τους; Τα στενά μυαλά έχουν ήδη δικάσει και καταδικάσει τον ένοχο, ενώ προηγουμένως έχουν σχολιάσει ευτελώς το θύμα, ενώ σε ένα βαθμό ,ευτυχώς, δείχνουν και λίγη συμπόνια. Οι λαϊκίστικες φράσεις δίνουν και παίρνουν αλλά στη περίπτωση της Θεσσαλονίκης, εκτός από τα γνωστά ‘’τα ήθελες και τα έπαθες’’, ‘’ ποιος ξέρει τι είσαι και του λόγου σου’’ ακούστηκε περίτρανα και το ‘’ πέθανε ο πατέρας σου, η μάνα σου, ο σύντροφός σου, εσύ τι δουλειά είχες να βγεις έξω;’’.

Σύμφωνα λοιπόν με την κοινωνία στην οποία ζούμε και με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε, η ζωή του καθενός σταματά όχι όταν ο ίδιος αποδημήσει εις Κύριων, αλλά όταν ένα μέλος της οικογένειας ή ο σύντροφος χαθεί. Το πως αισθάνεται, τι κρύβει μέσα του αλλά και πως μπορεί ο κάθε άνθρωπος να αντιμετωπίσει μία θλιβερή κατάσταση δεν είναι από όλους κατανοητό. Δυστυχώς η προγονοπληξία, σήμερα, δεν επιβιώνει φέρνοντας στο φως μόνο τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση δηλαδή του κάθε τόπου, αλλά σέρνει από πίσω της ακόμα, κάθε ιδέα και στάση τον προγόνων και αυτό περισσότερο από το γυναικείο φύλο.

Πολλοί αναφέρουν ως αιτίες της συγκεκριμένης κατάστασης το μορφωτικό επίπεδο, άλλοι τον τρόπο που έχεις μεγαλώσει, ενώ κάποιοι τον τόπο στον οποίο μένεις. Πριν καιρό, συμφωνούσα και εγώ με αυτές τις αντιλήψεις, τις πίστευα και τις υποστήριζα, βλέποντας όμως την εξέλιξη των πραγμάτων, αναθεώρησα. Αν το ίδιο το άτομο θελήσει να απομακρυνθεί και να άρει κάθε τι στερεοτυπικό, να αλλάξει ιδεολογία και να αρχίσει να σκέφτεται και να πράττει διαφορετικά, τότε ούτε το μορφωτικό επίπεδο, ούτε οι αντιλήψεις της οικογένειας αλλά ούτε και ο τόπος είναι οι παράγοντες που θα τον καθοδηγήσουν, προτάσσοντας τα όνειρά του και τους στόχους του ίσως καταφέρει να παραδειγματίσει και να αλλάξει την ιδεολογία αυτής της κοινωνίας.

Συχνά λέμε πως η τεχνολογία προχωράει και κάνει θαύματα, ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη και η ρομποτική σκούπα μας σκουπίζει το σπίτι, εξοικονομώντας έτσι λίγο ελεύθερο χρόνο παραπάνω. Η μη διασταύρωση των πραγμάτων και το κουτσομπολιό δεν συμβαδίζουν με τα επιτεύγματα της επιστήμης, στο μόνο που συμβάλουν είναι στον εγκλωβισμό στα στενά μυαλά.

Της Σταματίας Γκαραλιάκου