Ellinika Ηoaxes: “Απάτη με “δώρο” χρηματικό ποσό από τα “Lidl””

Ισχυρισμός:

Μοιραστείτε τη δημοσίευση σε 5 ομάδες για να κερδίσετε ένα φάκελο με 3.000 ευρώ μετρητά από τα Lidl.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για περίπτωση απάτης. Η ενέργεια δεν συνδέεται με την Lidl Hellas.

Δημοσίευση που αναρτήθηκε στις 7 Μαΐου 2021 σε σελίδα στο Facebook που παραπλανητικά φέρει την επωνυμία “LIDL HELLAS”, εξαπατά τους χρήστες υποσχόμενη μεγάλο χρηματικό ποσό από την εταιρεία Lidl Hellas.

Στην ανάρτηση παρακινεί τους χρήστες να σχολιάσουν και να την μοιραστούν σε 5 ομάδες για να κερδίσουν 3.000€.

Το “δώρο”

Η σελίδα στην οποία έχει γίνει η δημοσίευση δημιουργήθηκε στις 7 Μαΐου 2021 και δεν σχετίζεται με την επίσημη σελίδα της Lidl Hellas στο Facebook. Για να γίνει αληθοφανής χρησιμοποιεί ως εικόνα προφίλ το επίσημο σήμα της Lidl και ως εξωφύλλου γράφημα από παλαιότερη προωθητική ενέργεια της εταιρείας.

Επιλέγοντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στην ανάρτηση, ανακατευθυνόμαστε σε ιστοσελίδα που δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη ιστοσελίδα της Lidl Hellas. Στην αρχική σελίδα πληροφορούμαστε ότι θα πρέπει οι επισκέπτες της να κάνουν εγγραφή για να κερδίσουν και να λάβουν σε δευτερόλεπτα τα χρήματα στο λογαριασμό τους. Λίγο πιο κάτω αναφέρεται ότι τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας είναι μόνο για επιβεβαίωση και δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση.

Κάνοντας κλικ στην επιλογή “Εγγραφή” ή στις εικόνες της ιστοσελίδας, ο επισκέπτης οδηγείται σε μία άλλη ιστοσελίδα, στην αρχή της οποίας αναγράφεται με κεφαλαία “Παρακολούθησε τώρα ταινίες και προστάτευσε την ιδιωτική σου ζωή“. Σε αυτήν του ζητείται να συμπληρώσει email και κωδικό για να δημιουργήσει έναν λογαριασμό.

Συμπληρώνοντας τα πεδία, ο επισκέπτης μεταφέρεται σε μία σελίδα στην οποία ζητούνται τα στοιχεία της πιστωτικής/χρεωστικής του κάρτας. Σε αυτήν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με τη Lidl Hellas. Αντ’ αυτού, εντοπίζεται το λογότυπο μίας εταιρείας που ισχυρίζεται ότι προσφέρει έναντι αμοιβής υπηρεσίες VPN.

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω απάτη έχει σκοπό καταρχάς την αλίευση των στοιχείων πρόσβασης που χρησιμοποιούν οι χρήστες και για άλλες υπηρεσίες (καθώς αρκετοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα ίδια στοιχεία παντού), και έπειτα την αλίευση των στοιχείων της τραπεζικής κάρτας τους, με σκοπό την παραβίαση των αντίστοιχων λογαριασμών των χρηστών.

Έπειτα από μια ευρύτερη έρευνα της εν λόγω απάτης, διαπιστώσαμε ότι αυτή λειτουργεί συνοπτικά ως εξής: οι υπεύθυνοι αρχικά δημιούργησαν πολλά παρεμφερή αντίγραφα πλαστών υπηρεσιών VPN, που σκοπό έχουν την αλίευση των προσωπικών στοιχείων των χρηστών (εντοπίσαμε τις σελίδες vpnspeeder.comkwikvpn.comhermesvpn.netvpnharbor.comvpnspotpoint.net και αναμένουμε να υπάρχουν πολλές ακόμη παραπλήσιες). Έπειτα, οι υπεύθυνοι δημιούργησαν την ιστοσελίδα gladiatorarmy77.com, η οποία ισχυρίζεται ότι παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ταινίες, αλλά στην πραγματικότητα, όλες οι σχετικές επιλογές της παραθέτουν τον ίδιο σύνδεσμο, που οδηγεί σε μια από τις παραπάνω πλαστές υπηρεσίες VPN. Τέλος, οι υπεύθυνοι δημιούργησαν την πλαστή σελίδα Lidl, η οποία χρησιμοποιεί τον εν λόγω σύνδεσμο για να οδηγήσει τους χρήστες και πάλι σε μία εκ των πλαστών υπηρεσιών VPN.

Συμπέρασμα

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μία ακόμη περίπτωση απάτης που στοχεύει στην παραπλάνηση των καταναλωτών. Η συγκεκριμένη ενέργεια δε συνδέεται ούτε με την επίσημη σελίδα της εταιρείας Lidl Hellas στο Facebook ούτε με την επίσημη ιστοσελίδα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ανακοίνωση που έχει βγάλει, εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές και τους παρακινεί να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.

Πηγή: https://www.ellinikahoaxes.gr/