Πώς θα κλείσετε ραντεβού για να κάνετε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Πότε ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός. Πώς θα ομαδοποιηθούν τα ραντεβού των πολιτών. Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες και τι θα πρέπει να κάνουν όσοι δεν συμπεριληφθούν στις λίστες. Ποιοι θα ενημερωθούν με SMS.
Διευκρινίσεις για το πώς θα κυλήσει η εμβολιαστική διαδικασία κατά του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και για το τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες, έδωσε το πρωί της Δευτέρας (28/12) ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είμαστε στην αρχή του τέλους για να υπερβούμε όλοι μαζί την πανδημία». Πρόσθεσε, δε, ότι αποτελεί νίκη της επιστήμης «η δημιουργία πολλαπλών εμβολίων σε χρονικό διάστημα ρεκόρ».
Ο κ. Πιερρακάκης αποσαφήνισε ότι στην πρώτη φάση το εμβόλιο κατά του κορονοϊού γίνεται σε υγειονομικούς, προνοιακές δομές γηροκομεία, γιατί είναι στοχευμένη. Η δεύτερη φάση της εμβολιαστικής διαδικασίας, που – όπως εξήγησε – είναι μια πολύ μεγάλη φάση, γίνεται με μικρά βήματα και αφορά αρχικά τους πολίτες άνω των 60 ετών ή άνω των 18 ετών με συγκεκριμένα νοσήματα. «Η δεύτερη φάση άφορα τον μήνα Φεβρουάριο, αλλά υπάρχουν κι άλλες μεταβλητές, δηλαδή τα εμβόλια. Αναμένουμε κι αλλά πέντε εμβόλια πέραν της Pfizer» δήλωσε ο υπουργός.
Επίσης, διευκρίνισε ότι θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ).
Πότε ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός και τα ραντεβού
Μάιο με Ιούνιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για τους πολίτες άνω των 18 ετών. Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για 480 σημεία εμβολιασμού, στην απόλυτη εκδοχή του, με πάνω από 1.000 εφοδιαστικές γραμμές, με άυλη συνταγογράφηση για όποιον έχει γραφτεί. «Δεν υπάρχει διαδικασία επιλογής εμβολίου» ξεκαθάρισε.
«Εξ αρχής θα κλείνεις δύο ραντεβού και για τις δύο δόσεις, υπάρχει πλατφόρμα στο site embolio.gov.gr ενώ επιστρατεύονται και τα φαρμακεία για να κλείνουν ραντεβού όσοι δεν μπορούν με άλλο τρόπο» σημείωσε ο υπουργός. Ο κ. Πιερρακάκης προειδοποίησε επίσης ότι «δεν πρέπει να χάσεις το ραντεβού δεν είναι απλή διαδικασία, είναι διαδικασία σφιχτή που χρειάζεται πειθαρχία». Τέλος, εξήγησε ότι «στα φαρμακεία θα κλείνεις ραντεβού, δεν θα κάνεις εμβόλιο».
Πως θα ομαδοποιηθούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό
ΑΜΚΑ, ηλικία και τόπο διαμονής. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για την ομαδοποίηση των πρώτων ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας (28/12), ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι στο ΑΜΚΑ όλων των πολιτών, όπου αποτυπώνεται η ηλικία κάθε πολίτη, και από εκεί μπορούν να ομαδοποιηθούν κατηγορίες πολιτών. Προσέθεσε ότι συνδυάζοντας την ηλικία με στοιχεία για την διεύθυνση του κάθε πολίτη που αναγράφεται στην φορολογική δήλωση και προσδιορίζεται ο τόπος όπου θα γίνει ο εμβολιασμός και ορίζεται το ραντεβού.
Τι θα ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες
Σε ότι αφορά τις ευπαθείς ομάδες, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν μητρώα ασθενών πχ. για καρδιοπαθείς, μεταμοσχευμένους, πάσχοντες από ΧΑΠ κτλ. που θα αξιοποιηθούν για να εντοπιστούν όσοι πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι το ίδιο θα ισχύσει και για όσους πάσχουν από άλλα νοσήματα, λέγοντας ότι ο εντοπισμός αυτών των πολιτών, θα γίνει μέσω των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί σε καθέναν ανάλογα με την πάθηση του και συνοδεύονται από σχετικούς κωδικούς, μέσω ομαδοποίησης και ψηφιακής διασταύρωσης δεδομένων.
Επεσήμανε ακόμη ότι μπορούν οι πολίτες που πάσχουν πχ. από παχυσαρκία και τυχόν δεν έχουν περιληφθεί στην σχετική λίστα των προσώπων που πρέπει να εμβολιαστούν, θα μπορούν μέσω των γιατρών τους να αιτηθούν να ενταχθούν κατά προτεραιότητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού.
Ποιοι θα ενημερωθούν με SMS
Σημειώνεται ότι οι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα ενημερωθούν με sms για το ραντεβού του. Σε κάθε περίπτωση, καθένας θα μπορεί να βρίσκει το προκαθορισμένο ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr απευθείας ή μέσω του φαρμακείου της γειτονιάς τους ή μέσω του ΚΕΠ.
Πηγή: newsit.gr