Ένα βήμα πριν την έγκριση: Το εμβόλιο που παρήγαγε «ισχυρά αποτελέσματα ανοσίας» στο 100% των συμμετεχόντων

Η πρωτοποριακή τεχνολογία του θεωρείται και το μεγάλο πλεονέκτημά του, σε ότι αφορά την κούρσα για την ανακάλυψη του αντίδοτου στον κορωνοϊό

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος στις χώρες που έχουν μπει για τα καλά στην καρδιά του καλοκαιριού, τόσο εδραιώνεται η διαπίστωση ότι χωρίς μέτρα προστασίας, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους ανάχωμα στη διασπορά του κορωνοϊού.

Τα Βαλκάνια είναι η απτή απόδειξη ότι ο Sars-CoV-2 είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο θερμό κλίμα και οι προσδοκίες για μια μεγάλη ύφεση πριν από την έλευση του δεύτερου (φθινοπωρινού) κύματος αποτιμώνται πια ως ψευδαισθήσεις. Το μοναδικό πραγματικό όπλο της ανθρωπότητας κατά του φονικού ιού αποδεικνύεται πια περίτρανα ότι δεν μπορεί να είναι άλλο από το εμβόλιο και στο back round της επιδημίας μαίνεται μια μάχη εταιριών – κολοσσών για την πρωτιά στην ανακάλυψη του. Αν υπήρχαν στοιχηματικές αποδόσεις για την εταιρία που θα παράξει πρώτη σε μαζικό βαθμό το εμβόλιο, αυτή τη στιγμή το ρόλο του φαβορί θα είχε η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Modernaμε έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με δημοσίευση της στο New England Journal of Medicine, το πειραματικό εμβόλιο της Moderna ενάντια στον κορωνοϊό παρήγαγε «ισχυρά αποτελέσματα ανοσίας» και στα 45 άτομα που εμβολιάστηκαν στο πλαίσιο των πρώιμων δοκιμών του. Κατά τη δοκιμή, κάθε συμμετέχων έλαβε δύο δόσεις, 25, 100 ή 250 μικογραμμαρίων. Όλοι τους ανέπτυξαν αντισώματα εξουδετέρωσης, κάτι που ασφαλώς εξελήφθη ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο από τους επιστήμονες. Μάλιστα, τα αντισώματα που ανέπτυξαν και οι 45 ήταν τετραπλάσια σε σχέση με ανθρώπους που έχουν νοσήσει και στη συνέχεια αναρρώσει από τον covid-19.

Το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών για το πειραματικό εμβόλιο της εταιρίας θα ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου, οπότε και η διαδικασία ανάπτυξης του θα περάσει από τη φάση 2 στη φάση 3, η οποία απέχει ένα βήμα από την έγκριση. Ο πρώτος στόχος της δοκιμής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα του Covid-19. Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στην κλινική μελέτη θα συμμετάσχουν 30.000 άτομα. Οι μισοί εξ’ αυτών θα λάβουν μια πρώτη δόση 100 μικρογραμμαρίων του υποψήφιου εμβολίου την πρώτη ημέρα, και μια δεύτερη δόση 29 μέρες αργότερα. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες θα λάβουν placebo (εικονικό φάρμακο). Η δοκιμή θα είναι βέβαια χρονοβόρα – θα διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου – και στην καλύτερη των περιπτώσεων το εμβόλιο θα παραχθεί μαζικά πριν από το τέλος του έτους.

Η ανακοίνωση τοποθετεί τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου, μεταξύ περισσότερων από 100 ανάλογων εγχειρημάτων. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο ότι τα πρώτα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά δεν θα είναι κατ’ ανάγκη τα πιο αποτελεσματικά ή τα πιο ασφαλή.

Η τεχνολογία της Moderna ανήκει σε μια νέα κατηγορία εμβολίου που χρησιμοποιεί γενετικό υλικό, βασιζόμενη στο λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA. Το γενετικό υλικό αξιοποιείται για την κωδικοποίηση των πληροφοριών που απαιτούνται για την ανάπτυξη της πρωτεϊνικής ακίδας του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα, προκειμένου να προκληθεί ανοσοαπόκριση. Η πρωτεΐνη ακίδα είναι ένα μέρος του ιού, την οποία χρησιμοποιεί για να εισβάλει σε ανθρώπινα κύτταρα. Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι παρακάμπτει την ανάγκη παραγωγής ιικών πρωτεϊνών στο εργαστήριο, εξοικονομώντας μήνες από τη διαδικασία τυποποίησης και βοηθώντας στην αύξηση της μαζικής παραγωγής.

Κανένα εμβόλιο βάσει αυτής της πλατφόρμας δεν έχει λάβει έως σήμερα έγκριση από κανονιστική αρχή και η Moderna φιλοδοξεί ότι θα είναι η πρώτη που θα τα καταφέρει, εκτοξεύοντας παράλληλα στη στρατόσφαιρα τις μετοχές της. Πρόκειται για την εταιρία – πουλέν της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία έχει υποστηρίξει τις έρευνες με περίπου 500 εκατ. δολάρια.

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, ημερομηνία – ορόσημο για την κυκλοφορία του εμβολίου, έστω σε τοπικό επίπεδο στις ΗΠΑ, είναι η 20η Νοεμβρίου, καθώς τότε θα διεξαχθούν οι αμερικανικές εκλογές, ωστόσο η εταιρία θα πρέπει μάλλον να υπερβάλλει εαυτόν για να τα καταφέρει

Πηγή: menshouse.gr