Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης | Η Κεφαλονιά αξίζει να μπει στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας

Με αγωνία περιμένει η Ελλάδα και δη τα ελληνικά νησιά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση της «πράσινης» λίστας, η οποία αναμένεται μέχρι τις 7 Ιουνίου. Μέχρι τώρα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην «πράσινη» λίστα του Μπόρις Τζόνσον είναι η Πορτογαλία ενώ η Ελλάδα έχει καταταγεί στην «πορτοκαλί» λίστα, γεγονός που
αποθαρρύνει τους Βρετανούς να επισκεφθούν την χώρα μας, αφού κατά την επιστροφή, ακόμα και οι εμβολιασμένοι, υποχρεούνται σε 10ήμερη κατ’ οίκον καραντίνα και στη διενέργεια δύο τεστ για τον κορωνοϊό, τα οποία καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Αερομεταφορών Ρόμπερτ Κουρτς δήλωσε σε βουλευτές πως η Ντάουνινγκ Στριτ μελετά το ενδεχόμενο να εντάξει στην «πράσινη» λίστα, μόνο νησιά και όχι ολόκληρη χώρα, όπου αυτό είναι εφικτό. Αυτό σημαίνει πως νησιά σε Ισπανία και Ελλάδα – τους αγαπημένους προορισμούς των Βρετανών – θα μπορούσαν να
πάρουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση Τζόνσον για διακοπές χωρίς καραντίνα ενώ την ίδια στιγμή οι δύο χώρες θα παραμείνουν στην «πορτοκαλί» λίστα.

Όμως, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, επενέβη για να θέσει έναν όρο, την καλή επιδημιολογική εικόνα των νησιών αυτών και την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών, ώστε να διενεργούνται σε αυτά τεστ για τον κορωνοϊό, όταν παραστεί ανάγκη, χωρίς να χρειάζεται η αποστολή των δειγμάτων στην ηπειρωτική χώρα.

Ο Σαπς δήλωσε για τα ελληνικά νησιά πως η ένταξή τους στην «πράσινη» λίστα θα συνάδει με την οδηγία του Foreign Office στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία Ρόδος, Κως, Κρήτη, Ζάκυνθος και Κέρκυρα, είναι ασφαλή προορισμοί για ταξίδια «χωρίς να συντρέχει αναγκαίος λόγος», δηλαδή για διακοπές. Στα πέντε παραπάνω ελληνικά νησιά δεν περιλαμβάνεται η Κεφαλονιά, ένας παραδοσιακά αγαπημένος προορισμός των Βρετανών εδώ και τρεις δεκαετίες, που η οικονομία του έχει άμεση εξάρτηση από τη βρετανική αγορά.

Με έκδηλη την ανησυχία των τοπικών τουριστικών παραγόντων αλλά και όλων των κατοίκων της Κεφαλονιάς, η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και η Ομοσπονδία Καταλυμάτων απέστειλαν από κοινού επιστολή στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μέσω της οποίας κάνουν γνωστό πως ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες του για τη φετινή τουριστική χρονιά στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την κατάταξη των δύο πανέμορφων νησιών στην «πράσινη» λίστα.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι τα ποσοστά των εμβολιασμών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη είναι υψηλά, με το 80% του πληθυσμού στην Ιθάκη να έχει εμβολιαστεί ενώ στην Κεφαλονιά σε πληθυσμό 35.000 κατοίκων, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 21.859 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 9.363 και με τις δύο δόσεις. Στην επιστολή τονίζεται πως τα νησιά διαθέτουν ιδιωτικά εργαστήρια για PCR τεστ. Αίτημα των τουριστικών παραγόντων Κεφαλονιάς και Ιθάκης είναι η ελληνική κυβέρνηση να κάνει γνωστό στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αλλά και στη βρετανική κυβέρνηση την καλή επιδημιολογική εικόνα και την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών για διενέργεια τεστ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

πηγή: protothema.gr