Για καθαρά ιστορικούς λόγους, θεωρούμε ενδιαφέρουσα μια επίσκεψη στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά, ανήμερα την 28η Οκτωβρίου.

Ο πρέσβης της Ιταλίας, Εμμανουέλε Γκράτσι, μαζί με τον στρατιωτικό ακόλουθο και τον διερμηνέα του, στις 2.50 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ζήτησε από τον φρουρό του σπιτιού να ξυπνήσει τον έλληνα πρωθυπουργό. Μετά από επανειλημμένα κουδουνίσματα, ο Μεταξάς εμφανίστηκε σε μία πλαϊνή πόρτα, απ’ όπου έβαλε τον Γκράτσι στο σπίτι, ο οποίος και του παρέδωσε το τελεσίγραφο της Ιταλίας προς την Ελλάδα: η ιταλική κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον ελληνικό χώρο από τις 6 π.μ. της ίδιας ημέρας. Αυτά που επακολούθησαν είναι γνωστά σε όλους.

Η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά,  κυρία Ιωάννα Φωκά, κάθε χρόνο, ανήμερα της επετείου, ανοίγει το ισόγειο του σπιτιού για το κοινό.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει το σαλόνι και την πολυθρόνα που κάθισε ο Γκράτσι εκείνη τη μοιραία νύχτα.

Στο υπόγειο του σπιτιού που βλέπει στον κήπο, μπορεί να δει το γραφείο του δικτάτορα απ’ έξω.

Διεύθυνση: Στρατηγού Δαγκλή 10, Κηφισιά
Ώρες επίσκεψης: 10 – 14.30 μ.μ.

Πηγή:http://www.palmografos.com/

Ανοιχτή ήταν σήμερα 28η Οκτωβρίου η οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά για το κοινό. Πολλοί οι επισκέπτες, γονείς, παιδιά, μετά την παρέλαση, ακόμα και μεγαλύτεροι που ήθελαν να δουν από κοντά το μέρος που στις 28 Οκτωβρίου το 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό ΟΧΙ στον ειδικό απεσταλμένο, τον Ιταλό πρέσβη Εμμ.Γκράτσι. 10 λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα χτύπησε το κουδούνι της οικίας του Ιωάννη Μεταξά όπου ο Ιταλός Πρέσβης κατέφθασε με διερμηνέα για την επίδοση τελεσιγράφου προς την Ελλάδα.

Μπήκε από την πίσω πόρτα της οικίας και οδηγήθηκε στο σαλόνι του πρώτου ορόφου. Εκεί έκανε γνωστό στον Ιωάννη Μεταξά ότι η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχτεί το αίτημα της να αφήσει να περάσουν ελεύθερα τα Ιταλικά στρατεύματα, τα οποία θα άρχιζαν τις μετακινήσεις τους την 6η πρωινή.

Ο Ιωάννης Μεταξάς οδήγησε στην πίσω έξοδο τον Ιταλό Πρέσβη, δίνοντας του να καταλάβει πως μπορεί η Ελλάδα να φαίνονταν αδύναμη μπροστά στην στρατιωτική υπεροχή των Ιταλών αλλά αυτό δεν σήμαινε πως θα συμφωνούσε.

Ένα ΟΧΙ της Ιστορίας κόντρα στα πολλά ΝΑΙ που λέγονται σήμερα. Η οικία του Ιωάννη Μεταξά διατηρείται από την εγγονή του κα. Ιωάννα Φωκά.

Ο επισκέπτης μπορεί αν δει το σαλόνι όπου διατηρείται αυστηρά όπως ήταν εκείνο το ιστορικό βράδυ καθώς και το γραφείο του στο Υπόγειο της οικίας.

Εύη Ρουσουνέλη

Πηγή: Kifissia online

Προηγούμενο άρθροΚεφαλονιά: Η Ελληνική Λύση τίμησε την επέτειο του “ΟΧΙ” (pics)
Επόμενο άρθροΤραγωδία με δύο νεκρούς! Έκαναν kitesurfing και ο αέρας τους έριξε στα βράχια