Επιστολή αναγνώστη για την κατάσταση με τα σκουπίδια στα Κουρουπάτα

Αγαπητοί φίλοι,

Κανονικά αυτή η επιστολή θα έπρεπε να έχει σταλεί πιο πριν, όμως διάφοροι λόγοι και φόρτος εργασίας δε μου το επέτρεψαν. Αφορά την κατάσταση με τα σκουπίδια στον δρόμο προς Ανωγή, στο ύψος της πρώτης δεξαμενής (στου Φορέστη όπως λένε) στην περιοχή Κουρουπάτα στον Άγιο Βασίλειο Ληξουρίου. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες το Πάσχα, όμως η κατάσταση δεν είναι διαφορετική τον υπόλοιπο χρόνο. Ειδικά το καλοκαίρι, η δυσοσμία και τα σκουλήκια από τη σήψη των τροφών και ωμών κρεάτων που πετάγονται εκεί είναι απειλή για τη δημόσια υγεία και ειδικά των κατοίκων που μένουν κοντά.

Προσωπικά 3 φορές μάζεψα εγώ ο ίδιος τα σκουπίδια, μαζεύοντας ξεσκισμένους από σκυλιά σάκους με κάθε είδους απορρίμματα, που ασυνείδητοι ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ είχαν πετάξει έξω από τους κάδους, αδιαφορώντας για συνέπειες, γείτονες κλπ. Ας προσθέσουμε σε αυτό ότι αδέσποτα σκυλιά αναζητώντας τροφή ξεσκίζουν τις πεταμένες έξω σακούλες και σάκους με αποτέλεσμα αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Οι μόνιμοι ειδικά κάτοικοι έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στο Δήμο ζητώντας:

· Να γίνεται πιο συχνά η αποκομιδή και

· Να τοποθετηθούν κάδοι μετά τη δεύτερη δεξαμενή στα σπίτια των ρομά, από όπου φαίνεται να προέρχεται ο μεγάλος όγκος τέτοιων «άνευ ταυτότητας σάκων με σκουπίδια», αλλά με χαρακτηριστικό ρακοσυλλεκτικό περιεχόμενο (μοιάζει με ξεκαθάρισμα μαζεμένων πραγμάτων από σκουπίδια).

Η απάντηση του Δήμου λένε πως ήταν ότι εκεί δεν μπορεί να κάνει αναστροφή το απορριμματοφόρο… Μα απορριμματοφόρα ανεβαίνουν η δεν ανεβαίνουν και περνάνε από εκεί, πηγαίνοντας και προς Καμιναράτα και προς Αγία Θέκλη – ναι ή όχι;;; Ή δε μαζεύουν τα σκουπίδια από αυτά τα χωριά και κάνουν αναστροφή στον κόμβο του Φορέστη;

Μέσα σε όλα αυτά ας αναλογιστούν επιπλέον οι υπεύθυνοι του Δήμου την εικόνα που θα δίνει το νησί σε τόσους ξένους επισκέπτες που περνάνε από το δρόμο αυτό, πηγαίνοντας προς Ανωγή και ειδικά προς Πετανούς.

Δίκαια επιστρέφοντας στις χώρες τους δε θα κρίνουν την άσχημη αυτή εικόνα που συνοδεύει όλες τις άλλες όμορφες εικόνες από το νησί μας; Νομίζω ότι είναι καιρός κάποιοι να πάρουν τα πράγματα σοβαρά, διότι αν ισχύουν όλα αυτά περί αδυναμίας αποκομιδής – δεδομένου ότι τα σκουπίδια μια ζωή εκεί είναι και σε αυτό το χάλι – τότε μπαίνοντας για μια ακόμη φορά σε θερινή περίοδο, η όποια ολιγωρία θα είναι και προκλητική και αδικαιολόγητη,

Με εκτίμηση,

Νέστορας Λαδάς