Έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της νησιωτικής Ελλάδας καταδεικνύει τα προβλήματα λίγες μέρες πριν την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών

Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών, αναφορικά με τη στελέχωση και τον εξοπλισμό, με τις περισσότερες από αυτές ουσιαστικά να προσφέρουν πρώτες βοήθειες και να λειτουργούν απλώς ως Κέντρα Διακομιδών. Τα σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού ή άλλων παθήσεων αναγκαστικά διακομίζονται σε οργανωμένα νοσοκομεία της Αττικής, της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν  σε νησιά νοσοκομεία που λειτουργούν με έναν ή κανέναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες και  κέντρα υγείας που αδυνατούν να στηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους. Όλα αυτά συμβαίνουν μόλις λίγες μέρες πριν το άνοιγμα των συνόρων και την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών στη χώρα μας και μάλιστα σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και οι ελλείψεις τεράστιες ακόμα και σε νησιά που αποτελούν παγκόσμιους προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα ή δέχονται τεράστιο αριθμό τουριστών κάθε καλοκαίρι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων κατέγραψε και παρουσιάζει τις ελλείψεις και τα προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες της νησιωτικής Ελλάδας. Η εικόνα είναι η εξής:

Ιόνιο

Κεφαλονιά: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πολλά κενά στις περισσότερες ιατρικές ειδικότητες. Υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι. Αναμένεται παραίτηση του ενός καθώς και ενός Αναισθησιολόγου με αποτέλεσμα δυσλειτουργία στα χειρουργεία. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό. Άμεση είναι η αναγκαία πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού καθώς και αιματολόγου για την εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας. Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή.
Ζάκυνθος: Το Νοσοκομείο λειτουργεί επί το πλείστον με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Τώρα ξεκίνησε να λειτουργεί και ο μαστογράφος, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται και η κλινική κορωνοϊού.  Υπάρχει  έλλειψη στη χειρουργική ειδικότητα και στην καρδιολογική που είναι διαχρονική.  Η ΜΕΘ λειτουργεί με 3 κρεβάτια.
Λευκάδα: Έχουν γίνει προσλήψεις συμβασιούχων επικουρικών στο νοσηλευτικό προσωπικό και στο παραϊατρικό. Υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, οδοντιάτρων και  οφθαλμίατρων. Τρεις Παθολόγοι γιατροί καλύπτουν όλα τα περιστατικά. Υπάρχει πρόβλημα στο ακτινολογικό ,γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες για τον χειρισμό μηχανημάτων.
Κέρκυρα: Υπάρχουν 18 άτομα ως επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις που ήρθαν στην περίοδο του covid-19, αλλά υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε γιατρούς σε όλες ειδικότητες ειδικά στους Παθολόγους. Οι Παθολόγοι είναι μόνο 4, οι  Καρδιολόγοι 4 από τους οποίος ο ένας είναι επικουρικός. Οι διευθυντές σε πολλές ειδικότητες έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Νευρολόγος υπάρχει ένας και είναι επικουρικός. Στο ακτινολογικό επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.
Κ.Υ. Ιθάκης: Μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού (υπηρετούν 3), αλλά και σε ιατρικές ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά χωρίς παρασκευαστές.
Κ.Υ. Παξών: Λειτουργεί έως τις 10:00 το βράδυ. Ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό με μία μόνο χειρίστρια ακτινολογικού. Δε διαθέτει μικροβιολογικό εργαστήριο λόγω ελλείψεως προσωπικού.

Αιγαίο 

Λήμνος: Στο νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει πρόβλημα.  Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς. Υπάρχει ένας Παθολόγος κι ένας Αναισθησιολόγος επικουρικός που και αυτός τελεί υπό παραίτηση. Από τον Ιούνιο θα μείνει το νησί χωρίς Αναισθησιολόγο. Υπάρχει επίσης ένας Χειρούργος, ένας Καρδιολόγος και ένας Νεφρολόγος.
Χίος: Από γιατρούς δεν ήρθε κανένας καινούργιος. Για την πανδημία ήρθαν επικουρικοί  2 τραυματιοφορείς και  11 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στο Ακτινολογικό λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Ελλείψεις στην νοσηλευτική υπηρεσία. Το ΕΚΑΒ  είναι σε καλύτερη μοίρα από πέρυσι με λίγες καθυστερήσεις.
Σάμος: Υπάρχουν ελλείψεις και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η μοναδική Πνευμονολόγος είναι στη ΜΕΘ, με αποτέλεσμα στα εξωτερικά ιατρεία να υπάρχει πρόβλημα στην αντιμετώπιση πνευμονολογικών περιστατικών.  Παιδίατρος μόνο ένας εδώ και δύο χρόνια. Προσλήφθηκε νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς αλλά δεν επαρκούν. Το ΕΚΑΒ με κάποιες καθυστερήσεις ανταποκρίνεται.
Ικαρία: Προσελήφθησαν επικουρικός Παιδίατρος και γύρω στα 10 άτομα παραϊατρικό προσωπικό. Το πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στους γιατρούς. Χρειάζεται παθολόγο.  Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλες καθυστερήσεις.
Σύρος: Αποκτήθηκαν υλικά από δωρεές και για ένα τετράμηνο υπάρχει υπερπληρότητα. Προσελήφθη νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει η ΜΑΦ, αλλά χρειάζεται επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.  Υπάρχουν ειδικότητες γιατρών και καλύπτουν τις βάρδιες.
Σαντορίνη: Στο νοσοκομείο υπάρχει 1 Ορθοπεδικός, 2 Παθολόγοι, 1 γενικός γιατρός, 2 Καρδιολόγοι, 1 Μαιευτήρας και ένας Παιδίατρος. Χρειάζονται και άλλοι γιατροί, όπως άλλος ένας Παθολόγος,  γενικός γιατρός, Παιδίατρος και άλλες ειδικότητες. Από τότε που καταργήθηκε το Κ.Υ,. η πρωτοβάθμια παροχή υγείας έχει εξαφανιστεί.
Γ.Ν. Κ.Υ. Νάξου: Προσελήφθησαν  6 επικουρικοί ως νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Στο νοσοκομείο υπάρχουν 4 Παθολόγοι, 3 Χειρουργοί, 3 Ορθοπεδικοί, 2 Παιδίατροι (ο ένας είναι επικουρικός), 1 Νεφρολόγος μόνιμος, 1 Οφθαλμίατρος, 2 Οδοντίατροι και 1 Ακτινολόγος. Έχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.  Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει, αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού.
Κ.Υ. Τήνου: Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό εκτός από τα καθήκοντά τους εκτελεί και αλλότρια καθήκοντα.
Κ.Υ. Μυκόνου: Υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στο σύνολο 19. Υπάρχει μονάδα ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας, οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.
Κ.Υ. Αμοργού: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο κέντρο υγείας υπάρχει μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος. Έλλειψη σε οδηγούς ασθενοφόρων.
Κ.Υ. Μήλου: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε ιατρικό (υπάρχουν 2 Γενικοί Γιατροί και 2 Οδοντίατροι), διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι 3 και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το Κ.Υ. έχει ζητήσει από την ΔΥΠΕ 6 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Κ.Υ. άνδρου: Στο Κ.Υ. υπάρχει 1 Παιδίατρος, 1 Παθολόγος, 1 γενικός γιατρός και 1 Ορθοπεδικός. Χρειάζεται ακόμη ένα Παθολόγο. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.
Κ.Υ. Πάρου: Οι βασικές ελλείψεις είναι στο Ιατρικό προσωπικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Είναι κενή η θέση του μικροβιολόγου όπως και του Ακτινολόγου.  Υπάρχει 1 γενικός γιατρός μόνιμος, 1 Παθολόγος, 1 Καρδιολόγος, 1 Οδοντίατρος, 1 Παιδίατρος και δύο επικουρικοί ένας Ορθοπεδικός και 1 γενική Ιατρός. Υπάρχει έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ. Χρειάζεται ενίσχυση στο προσωπικό καθαριότητας.
Κ.Υ. Ίου: Στο Κ.Υ. υπάρχουν 4 Νοσηλευτές και 1 μαία. Υπάρχει ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής που είναι ο διευθυντής και είναι μόνιμος. Δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί.  Υπάρχει ένας Χειριστής Ακτινολόγος που δεν επαρκεί. Οδηγός ασθενοφόρου υπάρχει μόνο ένας που δεν επαρκεί.
Κ.Υ. Κυθήρων: Δεν παρατηρούνται ελλείψεις.
Κ.Υ. Β. Αιγαίου: (Κ.Υ. Καλλονής, Κ.Υ. Άντισσας, Κ.Υ. Πολιχνίτου, Κ.Υ. Πλωμαρίου, Κ.Υ. Μυτιλήνης, Κ.Υ. Πυργί Xίου, Μονάδα Υγείας Χίου, Κ.Υ. Καρλοβασίου, Κ.Υ. Εύδηλου Ικαρίας, Μονάδα Υγείας Λήμνου) Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στα Κ.Υ. είναι το θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού (νοσηλευτών, μαιών, γιατρών κλπ) από τα Κ.Υ. στα Νοσοκομεία με εντολές της διοίκησης με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα Κ.Υ.
Μυτιλήνη: Ενισχύθηκε με 30 επικουρικούς στην νοσηλευτική υπηρεσία. Ελλείψεις παρατηρούνται στην ΥΕ κατηγορία. Αναμένεται ενίσχυση στην ιατρική υπηρεσία.

Δωδεκάνησα

Λέρος: Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένας παθολόγος και αναισθησιολόγος και δεν επαρκεί, μια και στο νησί υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων. Στο νοσηλευτικό ροσωπικό ενισχύθηκε με 14 επικουρικούς και αναμένονται και άλλοι.
Ρόδος: Προσελήφθησαν για την περίοδο της πανδημίας 15 επικουρικοί στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό.  Ελλείψεις υπάρχουν, όμως, σε τραυματιοφορείς, σε γιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τα μηχανήματα είναι παλιά και ασυντήρητα, με αποτέλεσμα να έχουν πολλά προβλήματα. Έγινε δωρεά ενός μηχανήματος που διενεργείται τεστ για μοριακό έλεγχο.
Κάλυμνος: Προσελήφθησαν 7 νοσηλευτές επικουρικοί για την περίοδο της πανδημίας και υπάρχει κάλυψη. Δεν υπάρχει κανένας Παιδίατρος εδώ και ένα χρόνο. Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλη καθυστέρηση.
Κως: Στην περίοδο της πανδημίας προσλήφθηκαν στο νοσοκομείο νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό και τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχει Πνευμονολόγος, ο Παιδίατρος είναι μόνο ένας. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Χρειάζονται προσωπικό από όλες τις ειδικότητες μόνιμο. Η ΜΑΦ λειτουργεί, αλλά χρειάζεται προσωπικό.

Βόρειες Σποράδες

Κ.Υ. Σκιάθου: Υπάρχουν 6 νοσηλεύτριες και 2 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις γιατρών (δεν υπάρχουν καθόλου αγροτικοί γιατροί, υπάρχει ένας παιδίατρος και δεν έχουν οδοντίατρο)  και οδηγών ασθενοφόρων.
Κ.Υ. Σκοπέλου: Υπάρχει σχετική κάλυψη σε προσωπικό.
Κ.Υ. Αλοννήσου: Υπάρχουν μόνο 2 αγροτικοί γιατροί. Στέλνονται από άλλα Κ.Υ. γιατροί, για να εξυπηρετηθούν. Χρειάζεται ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει στην στελέχωση του ασθενοφόρου.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΤελικά πού βρίσκεται η μαγευτική παραλία που εμφανίζεται στο σποτ για τον τουρισμό;
Επόμενο άρθροΛηξούρι-Αργοστόλι: Σταματούν για σήμερα τα δρομολόγια λόγω καιρού